Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A Demokratikus Koalíció meegalakulásáról tájékoztatták Kövért

Levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt Molnár Csaba arról, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakciója.
A politikus az MTI-nek vasárnap azt mondta: képviselőcsoportjuk a házszabálynak megfelelően jött létre, és mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, hanem új képviselőcsoportot alakítottak, nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük. Ezért arra számítanak, hogy a hétfői ülésnapon - napirend előtt - már fel is szólalhatnak a Házban.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az általa vezetett platform egyéves születésnapi rendezvényén jelentette be, hogy távoznak az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alakítanak. Azt is közölte, hogy a szocialista képviselőcsoportból vele együtt távozó tíz politikus létrehozta a párt parlamenti frakcióját. Mivel a Gyurcsány-párt formailag a már létező Demokrata Párt bázisán jön létre,

Molnár Csaba a házelnöknek küldött levelében a Demokrata Párt frakciójának megalakításról számol be, jelezve azonban, hogy a párt elnevezésének megváltoztatását követően a csoportosulás neve Demokratikus Koalíció lesz. Molnár Csaba az MTI-nek vasárnap nyilatkozva arra az 1996 márciusában hozott alkotmányügyi bizottsági határozatra emlékeztetett, amelynek értelmében az MDF-ből távozó képviselők - Szabó Ivánnal az élükön - jogszerűen hozták létre a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját.

A testület szinte egyhangúlag ismerte el, hogy az MDNP-s politikusok korábbi frakciótagsága nem kizárással vagy kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg - idézte fel. Hozzátette, hogy az MSZP véleményét a később az Alkotmánybíróságot vezető - jelenleg is alkotmánybíróként dolgozó - Bihari Mihály képviselte akkor, a Fideszét pedig Szájer József, és mindketten a fenti álláspont mellett érveltek, majd annak szabályszerűségét az Országgyűlés is nagy többséggel - így az összes jelenlévő fideszes képviselő támogatásával - mondta ki.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy frakciójuk megalakítása előtt több alkotmányjogásszal konzultáltak, és az a véleményük, hogy az 1996-os döntést - miután általános érvényű - csak akkor lehetne megváltoztatni, ha azóta módosult volna a kérdéses házszabályi rendelkezés. Márpedig, mivel a DK-tagok új frakciót alakítottak, rájuk ugyanaz a határozat érvényes, mint 1996-ban az MDNP-s képviselőkre - jelentette ki. Így, megítélésük szerint, az Országgyűlés vezetésének nincs más teendője, mint tudomásul venni a döntésüket, majd kialakítani a Ház működésének új rendjét, így például a megváltozott ülésrendet.

A Demokratikus Koalíció ezért hétfőre bejelentkezik napirend előtti felszólalásra - közölte. Molnár Csaba tudatta azt is, hogy a tíztagú - rajta és Gyurcsány Ferencen kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván alkotta - képviselőcsoport megalakításáról és a frakció létrehozásáról szóló házszabályi rendelkezésekről számos, Magyarországra akkreditált nagykövetet is tájékoztattak.

A politikus az MTI kérdésére elmondta, hogy frakcióvezető-helyettesnek Varju Lászlót választották. Kitért arra is, hogy mivel a házszabály szerint minden képviselőcsoportnak az összes parlamenti bizottságban tagságot kell biztosítani, a DK-tagoknak egyszerre két-két testületben kell majd dolgozniuk. A részleteket firtató kérdésre Molnár Csaba úgy válaszolt: arra számít, hogy a helyek elosztásakor tisztességes megállapodás születik a pártok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Szentendrén

Megtalálták a rendőrök azt a férfit, aki vasárnap délelőtt villanyoszlopnak ütközött autójával… Tovább olvasom