Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A devecseri cigánytelep felszámolását kéri az OCÖ elnöke

Devecser - Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke szeretné, ha végleg felszámolnák Devecseren a romatelepet.
A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a károsultak lakhatásának sürgős megoldását kérte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a város polgármesterétől, miután vasárnap megtekintette a négy héttel ezelőtti pusztítást, és kétmillió forintos támogatási felajánlást tett érdekképviselete nevében a városvezetésnek.

Kolompár Orbán megnézte a Veszprém megyei kisváros utcáiban a majd egy hónappal ezelőtti pusztítás nyomait, és a teljesen elöntött és lakhatatlanná vált házak láttán arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során biztosítsák a fedél nélkül maradt, jórészt mélyszegénységben élő embereknek is a megfelelő lakhatási körülményeket.

A városvezető azt mondta: azok az emberek is számíthatnak az önkormányzat és a kormány támogatására, akik a Dankó-telepen, sokszor jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között éltek, így számukra használt lakásokat vásárolnak majd Devecserben, vagy ha igénylik, más településen. Toldi Tamás azt mondta: a társadalmi integrációt elősegítve arra törekszenek, hogy a városon belül, nem egy újabb cigánytelepet kialakítva biztosítsák számukra a további életlehetőséget.

A polgármester az OCÖ elnökétől azt kérte, hogy a biztos megélhetést garantáló tartós munkahelyteremtéssel, foglakoztatási programokkal segítsék ezeket az embereket és a várost. Kolompár Orbán az OCÖ nevében kétmillió forint támogatást ígért Devecser önkormányzatának, amelyet – bár az elnökség tagjai már jóváhagytak – a roma testület rendkívüli közgyűlésének is el kell fogadnia.

A roma vezető azt kérte Devecser első emberétől, hogy a magyarországi cigányság nevében átadandó pénzt, amely november 15-éig megérkezhet a katasztrófa-károsult önkormányzat számlájára, az iskolások élethelyzetének javításra fordítsák. Ezen felül felajánlotta, hogy az OCÖ által üzemeltetett, de már felszámolt balatonlellei gyermektáborból megmaradt, több millió forint értékű ágyakat, berendezési tárgyakat, eszközöket a rászoruló családok számára átadják.

Kolompár megemlítette, hogy jövő szerdán, amikor országos emléknapot tartanak a romagyilkosságok áldozatainak emlékére, gyűjtést indít a vörösiszap-károsultak megsegítésére. Devecserben 21 utcát és közel 300 házat öntött el az október 4-én, az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap, és több száz városbéli kényszerült rokonokhoz, ismerősökhöz, vagy átmeneti szállásra költözni. A helyi zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson három Dankó-telepi roma család, 22 ember tölti még az éjszakákat a zeneiskola tantermében.

Olvasóink írták

 • 13. balearic 2010. november 13. 16:27
  „Ja hogy az is kap majd házat aki mindenféle jogcím nélkül ott lebzselt idáig. Ez igen. EZ IGEN.”
 • 12. jozko 2010. november 01. 17:15
  „Ami azt illeti, ettől a sajnálatos esettől függetlenül is voltak már felszámolási elképzelések...
  Ha most a főhajjakend kéri, talán bele is lehetne vágni!
  Csak aztán ne legyen panasz!

  Ki kellene hát jelölni valami alkalmas, biztonságot terepet, csákányt, ásót, lapátot a dolgos kezekbe...
  Olyan sok bontást /kényszerbontást/ végeznek országszerte, hogy használható minőségű építőanyagból sem lenne hiány....
  A vályogvetés teghnikájára talán emlékeznek még az idősebbek...

  Nem szégyen az, ha az ember magának épít-persze szakértő felügyelettel!
  Az első családi házunk építésénél /falun, a hatvanas évek legelején/ én js így segítettem a szüleimnek.
  Annyi különbséggel, hogy a telket meg kellett venni és nem volt divatban semmi segély /fehéreknek legalábbis nem/

  Ami segélyt a károkozó felelősöktől kapnak-az az övéké!
  Asóforintot egyet sem adnék erre!
  Maguknak építenek!”
 • 11. dodó 2010. november 01. 10:53
  „"Kolompár Orbán (moderálva) kétmillió forint támogatást ígért Devecser önkormányzatának. Tette ezt úgy, hogy a cigány testület közgyűlése ezt még nem fogadta el.
  Ezen felül felajánlott ágyakat, berendezési tárgyakat, eszközöket az OCÖ által üzemeltetett, de már felszámolt balatonlellei táborból. Abból a táborból ahol az év elején a sorozatos lopások végett tett feljelentést a gondnok és többek között 35 ágy is volt az eltűnt tárgyak listáján." /MTI/”
 • 10. rókus1 2010. november 01. 09:51
  „Kolompár Orbán még szabadlábon? és miért az adófizetők pénzével villog ?és miért nem a sajátjából segíti szerencsétlenül járt cigány testvéreit???? talán tud vmit? ugye az övé is ki dobott pénz lenne az ablakon.... mert a mély szegénységben élő"szegény szerencsétlenekre" eddig költött milliárdok sajnos így jártak.
  mikor érjük már meg ,hogy a jól menő cigányok ,romák(ki hogy szereti) nem csak követelnek cigány v.roma testvéreiknek ,hanem adnak is a sajátjukból a megsegítésükre??? nagyon vagyonosak vannak köztük, így nem lehenne filléres gond számukra ,ha példát mutathatnának a segítésben :anyagiakban ,tanításban,összefogásban stb.én biz´Isten nem írigyelném el tőlük ,akkor sem ,ha csak a maguk fajtáját segítenék és a többséget nem.olyan ideje lenne már nekik is színre lépni,mert már egyyre kevesebb van a mindenki talpraállásához.hajrá cigányok,romák fogjatok össze és segítsétek egymást és ne csak üvöltsetek a segítségért!!!!”
 • 9. deszkás 2010. november 01. 09:10
  „A pofám szakad:AKI NINCS BEJELENTVE AZ IS? Igy kell lakáshoz jutni? Aki kitalálta az fizesse a SAJÁT VAGYONÁBÓL. A volt köztársasági elnökkel is parolázó fegyházat is megjárt Kolompár meg ne ossza az észt!!”
 • 8. Falcao 2010. november 01. 08:43
  „Kacsalábon forgó palota-e jó lesz?
  Nem baj van itt pénz, dolgozik a sok paraszt.A cigányok meg henyélhetnek tovább.”
 • 7. dodó 2010. október 31. 20:11
  „Igaza van ennek a kedves visszaeső, börtönviselt bűnözőcigánynak!
  Háde dógoznak a magyarok!”
 • 6. szilléri 2010. október 31. 19:36
  „www.freevlog.hu/video/16420.html”
 • 5. szilléri 2010. október 31. 18:57
  „www.ciberom.hu/domain2/files/modules/.../959AFECD7A93DDE.doc”
 • 4. szilléri 2010. október 31. 18:50
  „Az MSZP szerint az idén egymilliárd forinttal több támogatás jut a célzott romaprogramokra, mint 2008-ban - mondta Teleki László, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

  A cigánytelepek felszámolására több mint egymilliárd forint van a 2009-es költségvetésben, az előző években 400-800 millió forintot fordítottak erre a célra - közölte a kormánypárti politikus, aki szerint ebből az összegből felgyorsíthatják a telepek felszámolását. Megjegyezte, eddig évente 15-20 telepet tudtak felszámolni. A programok keretében új lakásokba költöztetik a cigány családokat, illetve felújítják a lakásokat.”
 • 3. zero 2010. október 31. 18:41
  „A befizetett adójukbol utalják vissza /nagyvonaluan/ az összes pénzt .De azonnal”
 • 2. történész 2010. október 31. 18:20
  „A Hilton szálló jó lesz nekik az urak szomszédságában, legalább megtudják milyen is valóban a milliós körön kívüli élet.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 31. 18:08
  „Persze a pénzt szívesen kezelné ez a csalással gyanúsított, szerencsétlen jóember, aki ellen több eljárás is folyik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M7-esen

Balatonfőkajár - Szalagkorlátnak ütközött egy személygépkocsi az M7-es autópálya Budapest felé… Tovább olvasom