Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

A digitális adásról is tájékoztatni kell a vevőt a tévéken

Péntektől már fel kell tüntetni a boltokban, hogy az árult televízión fogható-e a digitális adás vagy sem.
Amennyiben nem, akkor a forgalmazónak kötelessége olyan tájékoztatót átadni a vásárláskor, amelyből kiderül, milyen más eszközökkel együtt lehet az újfajta adást fogni. A korszerű készülékekben általában van már beépített modul, de a régebbi tévékhez csatlakoztatni kell egy külső készüléket, egy úgynevezett set-top-boxot - mindez azoknak fontos, akik saját antennával szeretnék nézni a digitális műsorokat.

A digitális műsorszórás hétfőn indult el Magyarországon, a rendszert az Antenna Hungária működteti. Az adást bárki szabadon foghatja, ha van erre alkalmas tévéje, vagy vásárolt ehhez egy speciális készüléket. A digitális műsorszórás egyik előnye, hogy már egyszerű szobaantennával a mostaninál jóval több csatornát lehet nézni - idővel akár 20-25-öt is.

A szolgáltatás egyelőre Budapest, Kabhegy és Szentes vételkörzetében fogható. A hálózatot a következő években fokozatosan bővítik, és 2012. január elsejétől teljesen felváltja majd a digitális földfelszíni műsorszórás a mostani analóg rendszert.

Olvasóink írták

 • 8. belabacsi 2008. december 05. 15:20
  „conquer,ja bocs tévedtem! de legalább beismerem... tovabbi szep napot kok mindenkinek!”
 • 7. Conquer 2008. december 05. 14:57
  „belabacsi

  amit most kapsz, az az analóg sugárzás digitálisra való átalakítás. Mivel a DVB-C szabványra még nincsen senkinek sem jogosultsága, ezért amit mondasz, az a HD-ban való sugárzás. De a kettő nem ugyanaz...”
 • 6. belabacsi 2008. december 05. 14:31
  „mi az h majd megjelenik a kabeles digitalis adas?barátomnak rég olyanja van,söt 2 cégröl is tudok aki ad digitálist. az egyik a tvnetwork!”
 • 5. Conquer 2008. december 05. 12:28
  „A földfelszíni sugárzásra helyett a földfelszínen digitálisan sugárzott műsorok vételére
  Elnézést”
 • 4. Conquer 2008. december 05. 12:27
  „Óvatosan a TV-vel. A földfelszíni sugárzásra az ún. DVB-T tuneres TV-k képesek. Igen ám, de a videókódolásban csak az MPEG2-t tudják, a december 1-től sugárzott földfelszíni digitális sugárzás MPEG4-es szabványt használ. Ezt a szabványt csak a drágább TV-kbe rakják bele, úgyhogy hiába veszünk DVB-T tuneres TV-t, set top box (átalakító dobozka) nélkül nem fogja tudni kódolni az adásokat... Ez ebben az igazi átb**ás...
  Ha majd megjelenik kábelen a digitális sugárzás, akkor azt meg a DVB-C tuneres TV-k tudják csak fogni, de ott már adott lesz a set top box.
  Ha TV-t akar valaki venni, akkor 94cm alatt az LCD TV-ből ne vegye meg a FULL HD-sat mert nem érzékelhető különbség a HD Ready-s TV-hez képest. Meg hát ahhoz, hogy szép képet kapjunk, vagy HDDVD vagy Blu-Ray formátum kell... Óvatosan, inkább az olcsóbb cuccot vegyük. Ügyeljünk arra, hogy a dinamikus kontrasztarány mellett kérdezzünk rá a valódi kontrasztarányra is (tehát ha a dinamikus kontrasztarány 15000:1-hez akkor a valódi kontrasztarány 3000 és 5000 körül van). Valamint nézzük meg, hogy milyen csatlakozói vannak a TV-nek (jó ha van rajta HDMI a nagy felbontású filmekhez vagy optikai kimenet a hangnak esetleg coaxiális kimenet). Nézzük meg, hogy az LCD panelre hány év garit ad a gyártó...
  Röviden ennyi :))”
 • 3. belabacsi 2008. december 05. 11:38
  „foghato hisz az adotorony szentes .”
 • 2. bespin 2008. december 05. 11:05
  „http://www.mindigtv.hu/”
 • 1. csonakos 2008. december 05. 10:32
  „Akkor, most Szegeden és környékén fogható? - mert ez a cikkből nem derül ki.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházakba és egy gyermekotthonba megy a tűzoltók Mikulása

Kórházban fekvő gyerekeket látogat meg pénteken a Tűzoltó Mikulás. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság… Tovább olvasom