Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A diploma sem garancia az állástalálásra

A nyári időszakban a főiskolákról, egyetemekről kikerülők miatt lényegesen megemelkedik a munkaügyi kirendeltségekhez jelentkezők száma. A megyében leginkább a műszaki végzettségű, idegen nyelveket beszélő fiatalok után van kereslet.
A tavalyi év negatív csúcsot döntött: a statisztikák szerint még soha annyi frissdiplomás nem regisztráltatta magát munkanélküliként, mint 2003-ban. Számuk háromszor-négyszer nagyobb lehet, hiszen a felsőfokú végzettségűek ritkábban vetetik nyilvántartásba magukat, előbb-utóbb elhelyezkednek, igaz, nem biztos, hogy képzettségüknek megfelelően.
Nyugat-Európában már a ’80-as években kénytelenek voltak szembenézni hasonló trenddel, ott ugyanis hamarabb megnőtt a felsőoktatásban képzettek száma. Magyarországon a rendszerváltás után indult a tömeges diplomásképzés.

Így viszont a felsőfokú végzettség értéke is kisebb lett, a diploma egyre kevésbé garantálja a karriert. Míg korábban a közgazdász- és a jogászdiplománál semmi sem nyújtott biztosabb megélhetést, az elmúlt két évben e szakmák pályakezdői is egyre nagyobb arányban kezdtek feltűnni a munkanélküliek regisztrációjában. A legnehezebb dolguk még mindig a pedagógusoknak, a művelődésszervezőknek, valamint az agrár- és a könnyűipari szakot végzetteknek van. De 2003-ra telítetté váltak az elmúlt évek olyan slágerszakmái, mint a marketing, a PR és a reklám is. Ráadásul a diplomásokat mindig nagy tömegben felszívó közszférára sem a munkaerő-felvétel, hanem a leépítés jellemző.

– A Kisalföld munkaügyi és foglalkoztatási helyzete az országos átlagnál kedvezőbb. A munkanélküliségi ráta Budapest és Pest megye után a harmadik legalacsonyabb, 4,3 százalékos – mondta el Rimányiné Somogyi Szilvia. A munkaügyi központ igazgatójától megtudtuk: a ráta Sopron körzetében a legalacsonyabb (3,3 százalékos) és Kapuvár körzetében a legmagasabb (7 százalékos). A regisztrált munkanélküliek és pályakezdők száma 2004-ben nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A pályakezdők a legnagyobb számban – az iskolai év befejeztével – júliusban, augusztusban és szeptemberben jelentkeznek a kirendeltségeken. Az elmúlt évben e három hónap során mintegy 1000 munkanélkülit vettek nyilvántartásba a megyében, s idén is hasonló mértékű jelentkezésre számítanak.

2004 júliusában és augusztusában 738 fiatal regisztráltatta magát, akik 29 százaléka felsőfokú végzettségű, ezen belül pedig 80 százalék főiskolát végzett. A frissdiplomások között kevésbé keresettek a szociálpedagógusok, a művelődésszervezők, a mezőgazdasági mérnökök, a jogászok, valamint a közgazdászok. Nagy igény van viszont az idegen nyelvet beszélő műszaki végzettségű pályakezdőkre, ezen belül is elsősorban gépészmérnökökre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ igent mondott a máltaiságra

Karizmatikus személyiség, akinek nem lehet nemet mondani. Olyan ember, aki szintúgy nem mond nemet,… Tovább olvasom