Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

A dízeladó emelését javasolja az EB

Jelentős emelést javasolt az Európai Bizottság a teherautókban használt dízelolaj minimáladójában, hogy ezzel is hozzájáruljon az üvegházhatást növelő gázok kibocsátásának csökkentéséhez, illetve elejét vegye az üzemanyag-turizmusnak.
Kovács László adóügyi felelős a strasbourgi bizottsági ülést követően bejelentett döntésről elmondta: a jövedéki adókban a tagországok közötti meglévő túlzott különbségek versenyzavarokat okoznak és munkahelyeket fenyegetnek. Másfelől a közúti közlekedéssel foglalkozó valamennyi javaslat hozzájárul az ózonréteg-károsító gázok kibocsátásának csökkentéséhez, hiszen az EU-ban ez az ágazat felelős a széndioxid-szennyezés 19,3 százalékáért.

A brüsszeli testület azt javasolja, hogy a jelenlegi tonnánkénti 302 euróról 2014-re 380 euróra emeljék a szóban forgó üzemanyagféleséget sújtó jövedéki adó minimális szintjét. Az elképzelés szerint az emelésnek egy közbeeső lépcsője is lenne, amelyen 359 euróra nőne az alsó adószint.

A javaslatot még az EU-tagországoknak is egyhangúlag jóvá kell hagyniuk, de ez nem ígérkezik könnyűnek. Az elképzelést mások mellett néhány, alacsonyabb adóval rendelkező közép-európai ország ellenzi: Csehországnak és Lengyelországnak például jelentős haszna van az oda irányuló német üzemanyag-turizmusból, miután Németországban másfélszer annyi, tonnánként 470 euró az adó.

A javaslat azt is biztosítani szeretné, hogy az ólommentes benzinre, illetve a személyautók dízeljére vonatkozó ráták ne legyenek kisebbek a teherautók üzemanyagáénál. Magyarországon tavaly nyári adat szerint ezer literenként 339 euró volt a teherautó-gázolaj adója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom