Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A DK megemlékezést tartott a mártíremlékműnél

A Duna-parti mártíremlékműre korábban antiszemita feliratokat festettek.
A Demokratikus Koalíció (DK) kedd délután megemlékezést tartott annál a Duna-parti mártíremlékműnél, amelyre korábban antiszemita feliratokat festettek.

Élő Norbert, a párt budapesti koordinátora az eseményen úgy fogalmazott: remélte, hogy a XXI. században már fel sem merül honfitársaiban, hogy embereket Dunába lehet lőni, és ez a követendő példa. A holokauszt áldozatainak számát megkérdőjelező vélekedésekre utalva hozzáfűzte: ha csak egyetlen egy ember is volt, akit magyar zsidóként a Dunába lőttek vagy elgázosítottak Auschwitzban, az pontosan annyival több, mint amennyi szabadott volna, hogy legyen. "Ilyen vitába nekünk nem is szabad belemenni, hanem amikor ilyesmi történik, kijövünk, lemossuk a gyalázatot erről a szoborról is, és elhelyezzük virágainkat" - hangsúlyozta.

A megemlékezésen megjelent aktivisták és szimpatizánsok virágokat helyeztek el a szoborcsoport mellett, majd néhányan hypót öntöttek a lépcsőkre, "hogy a nácizmusnak írmagja se maradjon".

Múlt péntekre virradóra ismeretlenek antiszemita feliratokat festettek a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára "Nem a ti országotok, mocskos zsidók!", "Oda lesztek belelőve" (a Duna felé mutató nyíllal) és "Köszönjétek Dánielnek!" szöveggel. A "Köszönjétek Dánielnek" felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.

A rendőrség pénteken előállított két férfit, akik a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongáltak, köztük a Duna-parti mártíremlékművet. Az eljárást közösség elleni izgatás és rongálás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni főosztálya folytatja le.

Múlt kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2012. május 29. 23:38
    „Az elkövetőket ki kell végezni, mivel jó eséllyel a ´44-es megszállók ideológiai utódai, és mint ilyeneknek, nem jár se tárgyalás, se könyörület. Nem a Dunába lövéssel van baj, csak az áldozatok megválogatásával - a neonácikat kell elintézni!”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. május 29. 19:27
    „Nna...jut eszembe ! milyen nációjú (vallású) az az "ügyvéd"aki elkezdte a festék öntögetést ? és a hozzákapcsolt hisztéria kampányt ? beleértve a székhelyi cirkuszt , meg a mazsihisztérikus feljelentgetősdit is ? ! Tudjuk: jó üzlet ez, csak melegen kell tartani .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz több szerénységet kér a DK és az MSZP képviselőitől!

A Fidesz szóvivője ezt a munkanélküliség ügyében írta közleményében. Tovább olvasom