Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

A DK újra beterjeszt egy 2007-es korrupcióellenes törvényt

Jelenleg átláthatatlanok a pályázati döntések és "tele van vele a sajtó", hogy politikusok, vagy a cégeik, családtagjaik hatalmas összegekhez jutnak hozzá magyar vagy uniós pályázatokon.
A DK politikusai változatlan szöveggel újra benyújtják az Országgyűlésnek a 2007-ben elfogadott, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló, korrupcióellenes törvényjavaslatot - erősítette meg csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba azt mondta, jelenleg átláthatatlanok a pályázati döntések és "tele van vele a sajtó", hogy politikusok, vagy a cégeik, családtagjaik hatalmas összegekhez jutnak hozzá magyar vagy uniós pályázatokon.

Az EP-képviselő közlése szerint a jogszabályt annak idején az Európai Bizottság a kontinens legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényének értékelte, és nem véletlen, hogy az Orbán-kormány 2010-ben az első intézkedései között módosította a törvényt, aminek következtében az megengedi, hogy "fideszes politikusok és családtagjaik gazdagodhassanak".

A törvény teljes átláthatóságot és nagyon szigorú összeférhetetlenségi szabályokat biztosított: minden, a pályázatokhoz kapcsolódó irat közérdekű adatnak minősült, és meghatározta azon közjogi szereplők körét, akiknek cégei nem vehetnek részt a pályázatokon - ismertette Molnár Csaba.
Szerinte ezek a szabályok ma már "nem nagyon léteznek", ezért terjesztik be az eredeti szöveggel újra a törvényt. Ha a Fidesz nem támogatja az indítványt, akkor a DK azt úgy értelmezi, hogy tudatosan építik a politikusi korrupció lehetőségét - jelentette ki Molnár Csaba.

A politikus a DK nevében részvétét nyilvánította a csütörtökön elhunyt fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő családjának.

Gyurcsány Ferenc pártelnök a sajtótájékoztatón megemlékezett a szerdai, párizsi mészárlás áldozatairól. Megdöbbenését fejezte a ki a "gyalázatos terroristatámadás" miatt, amiről azt mondta, az nem csak Franciaország ügye: "barbarizmus az európai humanizmus, civilizációval szemben". Nincs olyan hit, nincs olyan meggyőződés, amelynek képviselete emberi életekbe kerülhet - szögezte le. Amikor 12 életet kioltottak, nemcsak 12 ember jövőjét vették el, de a közös biztonságba vetett hitünket, hogy eszméink, meggyőződésünk, európai világunk meg tud minket védeni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök egyetértett azokkal, akik szerint ez a támadás lesz most Európa szeptember 11-éje. Kérte, hogy valamennyi magyar és európai polgár gyászoljon együtt az áldozatok családjaival.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán a gólyatábori nemi erőszakban

Feladat az lesz, hogy foglalkozzon az emberi méltóság mint alapvető emberi jog értelmezésével a… Tovább olvasom