Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás

Az OVB keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.
A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.
A testület egyhangúan szavazott arról, hogy az aláírásgyűjtés megkezdésének szabad utat ad.

A magánszemély által kezdeményezett, az OVB szerint teljesen "egyértelmű" kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni?"

Ha az OVB mostani, egyhangúlag meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben elindulhat az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről - az Országgyűlés számára kötelező erejű - népszavazást lehessen tartani.

Jogszabályok jelenleg is tiltják a közterületi dohányzást meghatározott helyeken, így például tilos játszótereken, illetve azok 5 méteres környezetében, valamint a fővárosban a BKV megállóiban rágyújtani.

A testület három népi kezdeményezést is hitelesített, az egyik azt célozza, hogy Magyarországon a jövőben ne létesülhessen új atomreaktor. A másik, az OVB által egyhangúlag támogatott népi kezdeményezés pedig az alkotmány módosítására irányul, arra, hogy "az Alaptörvény tegye lehetővé az Alaptörvény népszavazással történő módosítását".

A harmadik hitelesített népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?"

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell; ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

A testület asztalára került több - időközben visszavont - népszavazási kezdeményezés is. Ezek többsége arra irányult, hogy a magyar, vagy a Magyarországra látogató hazug politikusokat, köztük a "földönkívüli lényeket" "át kell operálni eunuchká". Az OVB tudomásul vette a kezdeményezések visszavonását.

A testület korábbi ülésén - a hasonló kérdésekkel kapcsolatban - többen is arról beszéltek, lépéseket kívánnak tenni a jogalkotó felé annak érdekében, hogy ne kelljen minden eléjük kerülő kezdeményezést érdemben elbírálniuk.

Olvasóink írták

 • 4. tucat 2013. július 02. 20:37
  „Azé´ ez logikus kezdeményezés: ha már a bagóboltokat úgy el kell barikádozni, hogy még a jégkrém kikandikáló nyele se csábítsa oda a kölyökembert, akkor azt se kelljen látnia, hogy eregetik a füstöt a felnőttnek tituláltak a közterületeken.
  De az eunuchok...! Hát, nincs már így is épp elég töketlen (hazug, stb.) politikus errefelé? Úgy értem, idegenként, átutazóban, természetesen! :P”
 • 3. Qllancs 2013. július 02. 20:26
  „T. 1.
  Ez csak a figyelem elterelésére jó.Megint készülnek valami aljasságra !
  Mindig van 1 mumus : pl.a szolgáltatók, a bankok, Bajnai..Gyurcsány... most a dohányosok....de lesz itt még több is. jönnek a gyógyszertárak, a takarékszövetkezetek, majd a pia ..
  Itt mindenki hibás . kivéve a fidesz bandát ..mert ők NEM !!”
 • 2. Anmari51 2013. július 02. 16:59
  „"Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni"? IGEN!!!
  Tessék mondani, hol lehet aláírni?”
 • 1. pachakuti 2013. július 02. 16:42
  „Ez a legfontosabb? Tényleg a dohányosak az első számú közellenségek? Miattuk tart itt az ország?
  Biztosan az ő ellehetetlenítésük fontosabb mint a korrupció, a feketegazdaság, a sérülékeny csoportok csínytevései elleni harc, esetleg az egészségügy, az oktatás rendbetétele vagy a munkalehetőségek bővítése, a közbiztonság megteremtése, úgy általában az életszínvonal emelése?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MOK: be kell vezetni az egészségügyi életpályamodellt

Az életpályamodellt a köztestület már 11 éve kidolgozta és minden évben aktualizálja. Tovább olvasom