Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A Dunában végezte Halász Péter szobra

A Halász Pétert vámpírként ábrázoló szobor csak egy napig volt látható az A38 állóhajón, mert egy képzőművész a vízbe taszította azt. Az alkotó szerint szobra szökőkútként működött ugyan, de nem valószínű, hogy beszélni is tudott volna.
A Halász Péter körüli botrányok nem ültek el a színházi ember életében rendezett ravatalával, és a halála után tartott New York-i partival. A magyarországi búcsúbulin egy látogató ugyanis lefeszítette a talapzatáról, majd a Dunába dobta a mester tiszteletére készített szobrot.

A művész eleinte csak akkor háborodott fel, amikor a tettes megkereste, hogy elmondja: Halász Péter akaratát teljesítette.

A hétvégén, a Múzeumok Éjszakáján egy bulin emlékeztek meg a márciusban elhunyt Halász Péterről. A szombati rendezvény nem volt kegyeletsértés, Halász a konvencionális értelemben ugyanis nem vette komolyan saját halálát. A színész-rendező nem sokkal a halála előtt megrendezte ravatalát, amelyen egy koporsóból figyelte a gyászbeszédeket. Végrendelete szerint szerettei pedig egy New York-i bulin vehettek tőle búcsút. Magyar barátai szintén meg akartak emlékezni az utóbbi években már itt tevékenykedő színházi emberről, ezért hirdettek bulit az A38-ra, és ezért került a fedélzetre a mesterről készült szobor is.

Juristovszky Sosa, aki elmondása szerint barátjának és mesterének is tartotta Halászt, szintén a polgárpukkasztás jegyében dolgozott. Az életnagyságú, purhabból és gipszből készült alkotás egyik alakja Halászt ábrázolja, aki Nosferatuként áll egy nőalak mellett. A nő nyakán vérszívás nyomai, két luk látható, amelyekből víz fröcsköl, és így a szobor valójában szökőkútként is működik.

A díszlet- és jelmeztervezőként működő művész a buli másnapján vette észre, hogy a szobor eltűnt. A személyzettől tudta meg, hogy valaki hajnalban a Dunába dobta az alkotást. Bár Jurustovszky megdöbbent, de elmondása szerint napirendre tért volna a vandalizmus felett, ha váratlanul nem keresi meg őt magyarázatával a tettes.

Nyomozásának híre ugyanis eljutott a műtárgyrongálóhoz, aki úgy érezte, bocsánatot kell kérnie, de el kell mondania azt is, hogy azért történt az eset, mert az alkotás nem volt méltó Halászhoz.

"Már senki nem volt a hajón, reggel hat óra volt, és csak ketten álltunk a fedélzeten, én és Halász Péter" - vázolta az ihletett szituációt Balla Zoltán, a tettes, aki egyébként képzőművész. "A vendégek már elmentek, és éppen ő maradt itt, aki távozott közülünk. Megkérdeztem Halász Pétertől, hogy neki jó-e itt. Mondta, hogy nem. És akkor útjára engedtem."

Az alkotásról nem készült kép, hiszen az alkotó nem gondolta, hogy csak egy napja lesz megörökíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottak a gallok

Spanyolország–Franciaország 1–3 (1–1) Tovább olvasom