Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A Emberjogi Bíróság előtt a székelyföldi autonómia ügye

Elfogadta a meghiúsított székelyföldi autonómia-népszavazások ügyében benyújtott keresetet a strasbourgi székhelyű Emberjogi Bíróság (CEDO).
A CEDO elé két székelyföldi beadvány került. A vargyasiak és a gyergyóditróiak Székelyföld területi autonómiája ügyében írtak ki korábban helyi népszavazást, ezt azonban a román hatóságok meghiúsították. A két önkormányzat e lépést kifogásolva fordult Strasbourghoz.

Mivel azonban a CEDO rendkívül túlterhelt, annak tárgyalására csak két-három év múlva lehet számítani. Erre reagálva Borbély László területrendezési miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke kijelentette: a CEDO-keresetek csupán egyesek imázsépítését szolgálják, hiszen az autonómiát nem Strasbourgban, hanem kizárólag romániai egyezség útján lehet elérni.

Borbély úgy vélte, hogy fölösleges népszavazásokat rendezni, hiszen mindenki tudja: az erdélyi magyarok 99 százaléka akarja az autonómiát. Az autonómia szerepel az RMDSZ programjában, s annak megvalósításáért a szövetség képviselői és szenátorai a parlamentben küzdenek. Tisztában vannak vele, hogy az autonómiát csak politikai eszközökkel, a többség parlamentben történő meggyőzésének útján lehet elérni - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: Eddig Hibátlan az SVSE

Tovább olvasom