Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A fagyosszentek és a rossz idő

A szegedi tanyák öregjei szerint a garabonciások el tudták űzni a fagyosszentek haragját, mert ezekben a napokban könyvükből ráolvastak az időre. Pongrác, Szervác és Bonifác egymást követik a naptárban: ha a napokban lehűl az idő, az állítólag az ő bűnük.
Sok bort hoz ám a három ác, ha felhőt egyiken se látsz - vallja a népi jövendölés. A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25) a közös elnevezése. Az Ipoly mentén a néphagyomány az ezután következő Zsófia-naptól is fagyot várt.

Néphiedelem

Évszázados paraszti tapasztalat szerinte tehát ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A szorongás olyan erős, hogy szakrális kultuszuknak nincs nyoma: még patrociniummal, szoborállítással sem remélik, hogy jóindulatuk megnyerhető. Egyedül Szervác a kivétel, de az ő tiszteletének más indítékai is vannak.

Szervác Pongrác, Bonifác, a fagyosszentek. Illusztráció: internet
Szervác, Pongrác, Bonifác, a fagyosszentek. Illusztráció: internet

Mindszent idősebb népe úgy véli, hogy e szentek úgy fagytak halálra, hogy nyomorult betegeket a maguk ruhájába takargattak. Ezek megmaradtak, ők azonban belehaltak a névünnepükön hirtelen támadt hidegbe. A szegedi tanyák öregjei szerint a garabonciások valamikor el tudták űzni a fagyosszentek haragját, mert ezekben a napokban könyvükből ráolvastak az időre. A rábaközi Vág népét a környékbeliek azzal ugrasztják, hogy a fagyosszentek nevét és ünnepét furfangosan decemberre írták át. Ha májusi fagy éri a szőlőt, Eger szőlőművesei így fakadnak ki: a fagyosszentek megszüreteltek. Ha a fagyosszentek napjaiban az idő hidegre fordult, az eleki németek trágyát égettek és félreverték a harangokat.

Tudományosan
A heti várható időjárás

Szerdán a pár órás napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható eső, zápor. Egy-egy helyen heves zivatar is kialakulhat. A déli szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 18, 24, késő este 13, 18 fok között alakul. Csütörtöktől eleinte a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd gyakran lesz erősen felhős az ég. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, a hét végén jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9, 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 19, 24, az időszak végén 13, 18 fok között valószínű.


A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul; a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok, többek között Karl Dove, Richard Assmann és Wilhelm von Bezold. Bezold szerint a fagyosszentek idején észak-nyugat Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A fagyosszentek jelenségével részletesen foglalkozott Hegyfoky Kabos, akinek A május havi meteorologiai viszonyok Magyarországon című munkája 1886-ban jelent meg a Természettudományi Társulat megbízásából. A lehűlés jelenségét nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették. Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket". A naphoz időjóslatok is kapcsolódtak: például Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken úgy vélték, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.
Forrás: wikipédia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvennégy éves tolvajnőt fogtak a rendőrök

Hetvennégy éves tolvajnőt vettek őrizetbe a rendőrök Zalaegerszegen, néhány lépésre a megyei… Tovább olvasom