Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

A falusi turizmus lehet Und jövője

Az egyre sokasodó nehézségek ellenére idén több fejlesztés, illetve felújítás kezdődik Undon. Guzmits Ferenc polgármester szerint a település jövője a falusi turizmus megteremtése.
A 2007–2013-as időszakban megjelenő pályázati lehetőségek kibővíthetik egy-egy település mozgásterét. Többet költhetnek fejlesztésre, felújításra. Igaz, eddig az önkormányzatoknak megfelelő kiírás nem jelent meg, ám bíznak benne, hogy a közeljövőben erre is sor kerül.
Guzmits Ferenc, a 360 lakosú Und polgármestere örök optimista.
– Minden évben azt mondjuk, ennél nehezebb már nem jöhet, és mégis... – jegyzi meg a faluvezető. – Az idei költségvetésünk 52 millió forint. Ebből mintegy 15–16 millió hiányzik. Így ez évben is jelentkezünk az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került települések támogatására. Máskülönben nem tudnánk mqködni. Az iskola alsó tagozata a 2007/2008-as tanévben még biztosan helyben marad. A folytatás már nem ennyire rózsás. Sajnos két év múlva egy óvodásunk lesz, így elkerülhetetlen az intézményi összevonás. Vallom, ha egy településen nem mqködik iskola, az még nem jelenti a világvégét. Undon szerencsénk van, négy civil szervezet is mqködik. A

fiatalok nagy része mindegyiknek tagja. Szóval jó szervezéssel el lehet érni, hogy legyen kulturális élet a településen.
Undon jelenleg regisztrált munkanélküliként senkit sem tartanak nyilván. A helybéliek Lövőre, Sopronhorpácsra járnak át dolgozni. A községben nagyobb vállalkozás nem mqködik, a meglévők néhány főt foglalkoztatnak. Mi lehet mégis a kiút, mi lehet egy kis település esélye, mert az itteniek élni és fejlődni szeretnének. Guzmits Ferenc minderre azt mondja, a falu távol esik a főútvonaltól, a vasúttól.
– A falusi vendéglátásban lehet a jövőnk – mondja. – Ehhez azonban a helybélieket is be kell vonni. Csupán néhány hónap és megszqnik a közeli határ ellenőrzése. Így könnyebbé válik a közlekedés. Az Alpokalját Fertőddel összekötő kerékpárút megépítése információm szerint szünetel. Számunkra előnyös lenne, ha mielőbb elkészülne, ugyanis a településen keresztül vezet át.
Undon az elmúlt három évtizedben fontos volt a horvát néphagyományok ápolása. A Veseli Gradiscanci együttes számos helyre eljutott. Vezetőjüket, Koloszár Istvánt az újonnan megalakult megyei horvát kisebbségi önkormányzat elnökévé választották. A közeljövő feladatairól szólva az elnök lapunknak elmondta, áprilisig kell elkészíteni az alapszabályt.
– Idén állhatott fel először a megyei önkormányzatunk, így egyelőre még ismerkedünk a feladatokkal – folytatja Koloszár István. – Megyénkben tíz településen alakulhatott meg kisebbségi önkormányzat, a támogatás egységesen mintegy 680 ezer forint. Ígéretet kaptunk, hogy a megyei vezetőség ezenfelül további félmillió forintban részesül. Előzetesen rengeteg tervünk, célunk van. Kérdés, mennyit tudunk majd ebből megvalósítani. A legfontosabb a nyelv és kultúra oktatása, ápolása. Úgy véljük, a vallás sokat segíthet ebben. Auszt-

riában van már arra példa, hogy horvátországi plébános celebrálja a misét. Hasonlót szeretnénk majd nálunk is megvalósítani. A határ menti horvátok két megyében, Győr-Moson-Sopronban, valamint Vasban élnek, így nekünk még inkább együtt kell mqködnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom