Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A fantom lóháton

Sasvári Sándor bár szinte az összes Magyarországon bemutatott musicalben főszerepet vállalt már, mégis pályája csúcsának tartja Az operaház fantomjának címszerepét.

Hamarosan a magyar nyelvű lemez is elkészül a darabból, ám addig a nyári szünetben a népszerű „Sasi" a lovaglás iránti szenvedélyének hódol.

– Honnan ered a lovak iránti szeretete?

– Egészen régóta az életem része. Négy-öt éves koromban derült ki, hogy hatalmas affinitással rendelkezem az állatok, s főként a lovak iránt. Ahol laktunk – a Mester utcában –, lovas kocsik jártak a belvárosban. Amikor meghallottam a patájuk dobogását, mindig odakéredzkedtem az ablakhoz, s kikerekedett szemmel néztem őket. Hamarosan fel is ülhettem rájuk a piacon. Később a nővéremék vittek el lovagolni, s ekkor valamennyire meg is tanultam, hogyan kell a hátán fennmaradni. Egész életemben arra törekedtem, hogy a közelükben lehessek. 1987-ben megvásároltam az első lovamat, istállót építettem, most már klubom van, s hat négylábú tulajdonosa vagyok. Tenyésztjük is őket, tehát teljesen belebonyolódtam ebbe a világba.

– Hobbilovasnak tartja magát vagy versenyeken is indul?

– Igazából csak hobbiból lovagolok, de időnként versenyzem is. Fontos szerepet tölt be a színészet és a család mellett, így kerek az életem. Tizenhat éve indultam az első megmérettetésen, és akkor fertőződtem meg ezzel a sporttal. Azóta B kategóriás versenyző vagyok, s olyan lovakat tartok, amelyek ebben a kategóriában szerepelnek. Igaz, vannak új reménységeim: két olyan csikóm, amelyek előbb-utóbb – a lehetőségek szerint – magasabb kategóriában is helyt tudnak majd állni.

– Mikor tervezi lovasszínházának első előadását?

– A lovasszínház megalakult ugyan, de a bemutató még várat magára, mert ahhoz több pénzre lenne szükségünk. Dolgozunk rajta, és egyre közelebb kerülünk a megvalósításhoz. Évről évre nagy lendülettel látunk neki a szervezésének, de soha nem jött még össze az az összeg, amiből ezt meg tudjuk valósítani. Ennek ellenére vannak biztató jelek.

– Nyári szünetet tartanak a színházban, Az operaház fantomjának előadásait – melynek ön játssza az egyik címszerepét – csak szeptemberben folytatják. Mivel tölti a szabadidejét?

– Sok-sok meghívásnak kell eleget tennem, ami nagy örömömre szolgál. Augusztus közepén szinte minden napra jut egy-két fellépés. Szeptembertől aztán elkezdődik a szezon: a Sasi-Teshow zenekarral koncertezünk. Ezután felénekeljük Az operaház fantomját, melyen – akárcsak szerepemben – én adom majd a fantom hangját. Ősszel még a németországi Heidelbergbe is elutazom koncertezni, majd szeptember tizenkettedikéig felújító próbák lesznek, s folytatjuk az eddig rendkívül sikeres előadás-sorozatot.

– Hallani lehetett, hogy Andrew Lloyd Webber külön engedélyére volt szükség ahhoz, hogy magyarul is megjelenhessen ez a lemez. Mekkora sikernek számít, hogy egy társulat saját anyanyelvén énekelheti fel a musicalt lemezre?

– Az biztos, hogy nagyon sokan várják már a CD-t. Eddig körülbelül ötvenezren nézték meg Az operaház fantomjának előadását, június-júliusban hatvan előadáson keresztül. Szinte minden második ember megkérdezte, hogy lemez készült-e a darabból. Ez már kapásból huszonötezres példányszámot jelent, tehát nagy várakozás előzi meg részünkről és a közönség részéről is a lemezt. Az engedély megszerzése természetesen nagyon fontos volt. Webber sehol a világon nem engedte meg, hogy felvétel készüljön ebből a műből, ám velünk kivételt tett. Állítólag annyira tetszett neki az előadás, hogy az ezt követő tárgyalások során is készséges volt az engedélyeztetést illetően.

– A Madách Színházban a közeljövőben csak a „fantomot" láthatja a közönség?

– Nem, ez be van osztva évekre előre. Most három évre kaptuk az engedélyt, s a szerződés kötelez 450 előadás megtartására. A beosztás szerint egy-két hónapon keresztül nap mint nap játsszuk váltott szereposztásban, s amikor egy hónapra leáll a fantom, akkor más darabok is szóhoz juthatnak.

– Ezek szerint az Anna Karenina is folytatódik?

– Nagyon remélem, mert szeretem ezt a darabot.

– Emlékezetes szerepe volt annak idején itt Vronszkij figurája. Milyen érzés az, hogy egykor a csábítót, most pedig a férj szerepét kell játszania?

– Telnek-múlnak az évek, s egy idő után már az ember nem lép színpadra azokban a szerepekben, amelyek 15–20 éve adódtak számára. Ezek hatalmas kihívások is, s egyben változatosságot jelent a színészi pályámon. Lezárt korszak már, amikor Vronszkijt játszottam és felénekeltem a lemezre: átadtam a fiataloknak a helyem és egy másik szerepkörbe léptem át.
– Miller Zoltánnal nagyon sok darabban játszanak együtt. Milyen viszonyban vannak?

– Zolit nagyon jó barátomnak mondhatom, s méltó utánpótlásnak is tartom.
– A musical nagyon megerősödött Magyarországon az utóbbi időben. Mi a véleménye erről?

– A Rockszínháznak köszönhető mindez, ahol elkezdtünk ősbemutatókat játszani, valamint az összes világsikert behoztuk Magyarországra. A közönséggel megismertettük és megszerettettük ezt a műfajt, ami nagyon felkapott lett az utóbbi évtizedekben. Boldog vagyok, hogy a mai napig aktívan dolgozhatom a musical világában. Mindenesetre Az operaház fantomja egyik csúcsa pályámnak és életemnek.
– Mivel Webber nagyon meg volt elégedve a magyar színészekkel, nem merült fel a musical kapcsán, hogy külföldi szerepek felé is kacsingasson?

– Tizenöt évvel ezelőtt is kaptam A nyomorultak, Az operaház fantomjának, az Evitának és a Jézus Krisztus szupersztárnak a jogtulajdonosától, McIntosh úrtól ajánlatot. Bármelyik darabjában szívesen látott volna Londonban, ám az akkori körülmények még ezt nem tették lehetővé. Elmondhatom magamról, hogy kitörtem ebből a régió-
ból, hisz két éven keresztül Németországban játszottam Jean Valjean első szerepét. Itt ezer jelentkező közül választottak ki. Ekkor is McIntosh úr hallgatott meg Londonban, s adta áldását a szerződtetésemre. Tulajdonképpen így már ismert vagyok azokban a körökben, s továbbra is vannak lehetőségeim külföldi szereplésekre. Egyelőre azonban itthon szeretnék élni és dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat a Ringa gyárára

Kedden délutánra a helyi szakszervezet munkásgyűlést hirdet a kapuvári húsüzem elé, hogy így bírja… Tovább olvasom