Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A fej- és a szemmozgás arányát mérik

Speciális géppel vizsgálják meg a pácienst, amelynek köszönhetően személyre szabott, progresszív lencsét építhetnek a szemüvegbe. A látásélmény elhomályosítja az exkluzív lencse – árát.
A berendezéssel a személyes tekintési szokásokat vizsgálják Fotó: Gyenes Kálmán
Új, exkluzív szemüveglencséje még nem sokaknak lehet, mert csak néhány magyarországi optikusnál létezik az a speciális berendezés, amellyel a személyes tekintési szokásokat lehet vizsgálni.

A berendezés előtt ülő páciens három ponton felvillanó fényeket követ vagy inkább a szemével vagy inkább a fejével. – Talán sokan nem tudják, mennyire különböznek az emberek tekintési szokásai. Akárcsak a járásunk, a mozgásunk jellege – mondja Prágai Andrásné Rózsa.

Autóvezetés közben

A szegedi látszerész pillanatnyilag az egyetlen a régióban, aki már beszerezte az új berendezést. – Könnyen megfigyelhetjük magunkat például autóvezetés közben: van, aki úgy néz a külső visszapillantó tükörbe, hogy a fejét teljesen irányba fordítja, mások nem mozdítják a fejüket, mert csak a szemüket fordítják.

Multifunkció

Ahhoz, hogy valakinek a legjobb szemüveglencsét lehessen elkészíteni, ezt az egyedi tekintési szokást kell ismerni – magyarázza a látszerész. – Az eddig elvégzett vizsgálataink során mindössze egy valaki akadt, aki valósággal dobálta a fejét, miközben különböző irányba nézett, a többség a szemmozgatók táborába tartozik, de persze személyenként eltérő, milyen arányú a fej és a szem együttműködése.

Kíváncsiságból a műszer elé ültem: a fejre érzékelő kerül, és nincs más dolga az embernek, mint észrevenni a trükkösen egymást követő fényvillanásokat. Kiderült, hogy 81 százalékos arányban a szemmozgatás uralja a nézésemet. – Eddig a szem- és fejmozdulat nem volt elkülöníthető. A közel- és távollátásra egyaránt alkalmas, multifunkciós lencsék használatához hozzá kellett szokni. Most a lencse alkalmazkodik az egyedi szokásokhoz és nem fordítva. A vékony, könnyű, speciális felületi kiképzésű, karcoknak ellenálló, tükröződésmentesítő réteggel ellátott lencsék nem egyszerűen a komfortérzetet növelik, hanem az éleslátás élményével ajándékoznak meg – mondja az optikus.

Az éleslátás élménye

Az új, progresszív lencsére a páciens monogramját gravírozzák, jelezve abszolút egyediségét. – Csak a legjobbakat mondhatom az új szemüvegemről – lelkendezik a nyugdíjas szegedi asszony, aki mindazonáltal csak a becenevét adja nyilvános öröméhez. Babi számára pár hete készült el az új lencse, azóta kitárult számára a világ. Az éleslátás élményét adó lencse – dioptriától függően – 60-70 ezer forint, de használója szerint megéri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom