Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A fejlesztési pénzek ügyében az ellenzék vizsgálóbizottságot állítana fel Zárt ülést zárt ülés követett

Sopron Cziráki Viktória– Elvesztegettünk négy évet, csak a fiókba kellett volna nyúlni és milliárdokkal lennénk gazdagabbak – fogalmazott a tegnapi közgyqlésen az ellenzék. Az alpolgármester szerint a Regionális Fejlesztési Tanács pénzekről nem dönt.
Nem lesz önálló a GYIK
Zárt ülés zárt ülést követett a tegnapi közgyqlésen Sopronban. Közel két és fél órán át vitáztak zárt ajtók mögött a városatyák a GYIK Kht. beolvasztásáról a Pro Kultúra kht.-be. A kihirdetett döntés értelmében – ellenzéki tiltakozással – elfogadták az egyesülési szerződést. Rozsonits Tamást, a GYIK ügyvezetőjét augusztus 31-től megbízásából visszahívják, az intézmény jogutódja a Pro Kultúra kht., ügyvezetője Nyerges Ferenc lesz.
Az Erzsébet-kórház mqszerbeszerzési pályázati támogatásáról való lemondásról is döntöttek. Kiderült, erre azért van szükség, mert az önkormányzat az általa igényelt címzett támogatás egyik számláját januárban késve nyújtotta be, így a nyolcmilliós támogatásból 2,7 millió forint visszafizetésére kötelezték. Zárt ülést rendeltek el az Erzsébet-kórház és az orvosi ügyeleti ellátás feltételezett mqködési rendellenességének vizsgálatáról szóló tájékoztatón. Ezt követően egyházi ingatlanok sorsa került szóba.
Az evangélikus egyház igényt jelentett be egy balfi és egy Bünker János Rajnárd közi épületre. Kiderült, az állam kártalanítja az önkormányzatot (10, illetve 91 millió forinttal). Simon István alpolgármester az egyeztető bizottság ülésén vállalta a lakók elhelyezését. – Milyen tervek vannak az említett épületek lakóinak elköltöztetésére? – tette fel a kérdést ifj. dr. Arszin Miklós. Simon István válaszolt: elképzelhető meglévő, lakatlan önkormányzati vagy újonnan vásárolt lakásokban, de szóba kerülhet újak építése a holding kivitelezésében.
Tagiskola lett a Grundschule
Az ellenzék tartózkodásával szavazták meg a brennbergbányai általános iskola – Grundschule tagiskolává alakítását, így az intézményt szeptembertől a Fenyő téri iskolához szervezik át.
Intézmények alapító okiratának módosítása is megtörtént a tegnapi ülésen, a Handler Nándor-szakképző például – az AMI támogatásával – mqvészeti iskolaként mqködik szeptembertől.
Testvérvárosi találkozókra küldendő delegációk összetételéről is szavaztak tegnap, Japánba, Németországba és Romániába utaznak a képviselők. Miután a második félévi munkatervet megszavazták, rendkívüli közgyqlés következett.
Az egyebek kategóriában Kalmár István (MSZP) elbúcsúzott a leköszönő és nyugdíjazott irodavezetőktől és kellemes, politikamentes nyaralást kívánt képviselőtársainak. Rádonyi László (Fidesz) Varga Szabolcsnak gratulált a közelmúltban született kisfiához.
Heves vita a pályázatokról
A rendkívüli közgyqlésen a Fő tér és a Tqztorony rehabilitációja is szóba került. Ennek kapcsán Kóczán Zoltán megkérdezte, miért nem adtak be pályázatot a ROP kiemelt projektjei között. Fodor Tamás válaszolt. Elmondta, a hulladékgazdálkodási, a Kőszegi úti felüljáró, az Ikva patak mederrendezése és az északnyugati összekötő út projektjét benyújtották. Erről júliusban születik kormánydöntés.
Kóczán Zoltán tévedésnek nevezte a polgármester állításait. – Rossz helyre adták be a pályázatokat, ezért nem kapott pénzt Sopron. A Kőszegi úti felüljáró például nem a Regionális Fejlesztési Tanács hatásköre. Sopron részéről nem érkezett megfelelő pályázat – mondta a képviselő. Hruby József megdöbbentőnek nevezte, hogy a városvezetés nem adta be az előző ciklusban elkészült pályázatokat mint kiemelt projekteket. Nem igaz, hogy nem volt kész program, amivel nevezhettek volna. – Elvesztettünk négy évet, csak a fiókba kellett volna nyúlni és milliárdokkal lehetnénk gazdagabbak – fogalmazott Hruby József.
Az RFT nem oszt pénzt
Simon István alpolgármester szerint nem igaz, hogy az RFT pénzekről dönt, mert – mint mondta – nincs pénzosztási jogosultsága. Csak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és a kormánynak van ilyen joga, az RFT-nek javaslattételi joga van. A kiemelt projektek közvetlenül a kormányhoz kerülnek.
Nagy Tamás bizottság felállítását sürgette, mely kivizsgálja a projektügyet és megteszi a megfelelő lépéseket. A vita tovább folytatódott, de a képviselőknek nem sikerült egyezségre jutniuk arról, hogy léteztek-e beadható pályázatok.
(Az ülés további részleteiről a holnapi számunkban olvashatnak.)
A nyári szünet előtti utolsó közgyqlésen három témát is zárt ajtók mögött vitatott meg a soproni képviselő-testület.
Fotó: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszoktól védi a kormány a Molt?

Tovább olvasom