Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A feldolgozóiparban tervezik elbocsátani a legtöbb embert

A cégek 2009 első 10 hónapjában 34.500 embert érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tettek a munkaügyi központok kirendeltségein, a legtöbbet a feldolgozóiparban, mivel a leépíteni szándékozott munkaerő több mint kétharmada ebben az ágazatban dolgozott - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján a munkaerőpiacról közölt októberi adatokból.
Tavaly január-októberben 15.700 munkavállalóra vonatkozó leépítési szándékot jelentettek be a munkaadók, vagyis a válság következtében több mint kétszeresére nőtt az elbocsátandó dolgozók száma. Az ÁFSZ az adatok kapcsán rámutat: 2009 végére ez az arány várhatóan csökkenni fog, egyrészt azért mert a havi leépítési bejelentések volumene láthatóan csökken, másrészt azért, mert a válság hatására már 2008. november-decemberben jelentősen megugrott a bejelentések száma és létszámtartalma is.

Októberben 25 cég, összesen 1727 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tett a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest újra - ezúttal 18,4 százalékkal - csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Ugyanakkor az egy évvel korábbi, 2008 októberi bejelentések létszámtartalmát még így is jelentősen, 637 emberrel - 58,4 százalékkal - haladta meg a 2009 októberi bejelentett létszám.

Ennek egyik fő oka, hogy tavaly októberben még nem jelentkezett a válság hatása a leépítési bejelentésekben, sőt, az átlagosnál is alacsonyabb volt akkor az egy hónap alatt érkezett bejelentések száma.

A 2009 első 10 hónapjában tett bejelentések régiók szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a legnagyobb létszámokat épp a legfejlettebb régiók munkaadói jelentették be: az összes leépítésből Közép-Magyarország 24,1 százalékkal, Közép-Dunántúl 21,7 százalékkal, Nyugat-Dunántúl pedig 15 százalékkal részesedik. A nemzetgazdasági ágak szerint kiugróan legnagyobb súlyt az első 10 havi összesítésben is a feldolgozóipar adja (66,8 százalék), a következő legnagyobb, a szállítás, raktározás, posta és távközlés ág már csak 9,4 százalékos súllyal szerepel.

Az elbocsátandó dolgozók megoszlása az első 10 hónap összesítése szerint az elbocsátandó munkavállalók 71,9 százaléka fizikai, másik része pedig szellemi foglalkozású.

Az augusztusi és szeptemberi növekedés után október hónapban csökkent az előző hónaphoz képest a munkaügyi központok kirendeltségeire bejelentett állások száma: 24.200 új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 3.100-zal - 11,2 százalékkal kevesebb az előző havi adatnál. 2008 azonos időszakához képest továbbra is nagy, közel 40 százalékos elmaradás mutatkozik az új munkaerőigények számát tekintve.

A nyilvántartott álláskeresők száma az októberi zárónapon 569.700 volt, ez pedig az előző hónaphoz képest enyhe, 0,6 százalékos növekedést jelent. Az álláskeresők száma július óta emelkedik, ami eddig főként a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának volt a következménye, az októberi növekedés mögött azonban már a pályakezdők számának 2.400 fős csökkenése és a nem pályakezdők számának 5.700 fős emelkedése áll.

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése 34,2 százalékot tett ki, június óta alig gyorsult. A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Dunántúlon (66,3 százalék), Nyugat-Dunántúlon (69,7 százalék) és Közép-Magyarországon (72,1 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,9, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,5 százalék volt az októberi zárónapon.

Olvasóink írták

 • 5. barkzso 2009. november 09. 00:00
  „3 - Mi az, hogy nincs? A termálvíz pl. az nem az?”
 • 4. barkzso 2009. november 08. 23:59
  „Igen igen igen, magyarisztán ez is megcsináltuk(ták)”
 • 3. Pinochet 2009. november 08. 14:59
  „Az exportra termelő ágazatok fejlesztése a legfontosabb. Nincs természeti kincsünk, a szolgáltató iparunk meg olyan amilyen. Alkotni, értéket teremteni, munkahelyeket megtartani ez a legfontosabb feladat a válságkezelés mellett.”
 • 2. tarkan 2009. november 08. 14:14
  „Nincs ipar,nincs egészségügy,nincs gazdaság,nincs agráripar,nincs összetartás és végül nem lesz Magyarország se
  m!Van viszont több száz millás végkielégitések garmada,korrupt biróság,politika,és visszajött a kéhlekalássan...Ebből következik az is hogy nincs szükség melóra és melósra sem,hogy hogy élsz meg arról gondolkodj te,de el is mehetsz ebből az országból,ami nagyon de nagyon"EURÓPAKOMPATIBILIS"lett...Nincs se számonkérés,se felelöségrevonás és sajno de nagyon sajnos nincs tiltakozás sem ezek ellen,hát meddig???!!!!!!”
 • 1. flexsnake 2009. november 08. 13:41
  „Nagyon helyes. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus miatt intenzív osztályon egy kismama

Az új influenza szövődményei miatt került intenzív osztályra egy kismama - mondta az országos tiszti… Tovább olvasom