Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

A felhasználó nyerhet a versenyen

Augusztus elsejétől megváltozott az internetezés hazai tarifarendszere és ára. Az állam és a szolgáltatók megegyezése révén a havi tizenöt órás kapcsolat előfizetési díja és telefonköltsége körülbelül 3500 forint.
Hazánkban tavaly az internet-előfizetések száma elérte a 322 ezret, ami 40 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Vegyük figyelembe azt is, hogy időközben megszűnt egy rendkívül népszerű, ingyenes szolgáltatás (a kiwwi), utóbb pedig egy kemény vita folyamodványaként a Matáv megszüntette azt a lehetőséget, hogy éjszakánként mindössze 150 forintot kér egy-egy internetes hívásért telefondíjként, a felhasznált időtől függetlenül. Summa summarum, a dolog vége az lett, hogy kormányzati szinten is fel kellett figyelni az internetezők rohamosan növekvő táborára.

Biztató megállapodások

Szolgáltatások: a bevétel 39%-kal nőtt 

 Az internet-előfizetések száma 2001 végén 322 ezer volt, ez 40 százalékos évi növekedést jelent. Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel az előző évhez képest 39 százalékkal nőtt, 13 milliárd forintot tett ki. Az internet-előfizetők mintegy 83 százaléka modemen, 9 százaléka ISDN-vonalon, 5 százaléka kábeltévé-hálózaton, 1 százaléka bérelt vonalon érte el az internetet. Az internetre csatlakoztatott számítógépek száma Magyarországon 33 százalékkal, míg az OECD-tagállamokban átlagosan 31 százalékkal növekedett tavaly. Magyarországon 2001-ben megduplázódott, az OECD-országokban pedig 28 százalékkal emelkedett az internetfelhasználók száma az előző évhez viszonyítva.

Államilag támogatott kedvezményes internet-hozzáférési csomagokat vezettek be e hónapban a primer távközlési cégek. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) júliusban írta alá azokat a megállapodásokat, amelyek révén a Matáv Rt., a Vivendi Telecom Hungary Rt., a Monortel Rt., az Emitel Távközlési Rt. és a Hungarotel Rt. lehetővé teszi, hogy az ország területén a háztartások augusztus 1-jétől kedvezményesen csatlakozhassanak a világhálóhoz.

A kezdő internetezőknek szóló, délután 4 órától éjfélig tartó idősávban felhasználható havi 15 órás csomagban a kapcsolat telefondíja 1550 forint (1,72 Ft/perc), a haladóknak ajánlott 40 órás csomagban pedig 4000 (1,66 Ft/perc).
Az augusztus 1-jével megszűnő, eddig a Matáv Rt. által biztosított éjszakai 150 forintos kedvezményes tarifát új konstrukció váltja fel, amely a 15 és 40 órás csomagok előfizetőinek automatikusan jár: minden- nap éjfél és reggel 7 óra között az internethívások díja bruttó 0,50 Ft/perc. Mindezekhez jön még a szolgáltatás díja, amit viszont a szolgáltató cégek maguk állapítanak meg. Ennek nagyságáról annyit, hogy a legdrágább általunk ismert ajánlat szerint a 15 órás 2000, a 40 órás pedig 4500 forint.

Csomagok választéka

A változásokhoz alkalmazkodva Origo néven új, 15 órás internetes csomagot vezet be augusztustól a piacvezető internetes vállalat, az Axelero, a korlátlan internetezést pedig 40 százalékkal olcsóbban kínálja a megújult és kibővített Otthon és Profi csomagok révén. Az Origo csomag délután négy és éjfél között használható fel, igazodva ezzel a telefontársaságok 15 órás átalánydíjas csomagjához. A csomag napközben korlátlanul, éjfél és reggel hét óra között pedig 50 filléres internetpercdíj mellett használható. A csomag havidíja bruttó 1800 forint, a kedvezményes időszakban a 15 óra túllépése bruttó 3 forintos internetpercdíj mellett lehetséges.

Az Axelero termékei közül az eddig csak az esti időszakban korlátlan Otthon csomag teljes mértékben korlátlan hozzáféréssé alakul át, a már eddig is korlátlan Profi és ISDN Profi csomagot pedig több új lehetőséggel bővíti ki a szolgáltató. Az internetezés költségét és a távközlési díjat kombináltan tartalmazó percdíjas Kombi Otthon csomag tartalma és ára változatlan marad, ugyanakkor az Axelero több régi csomag, így a Hobbi, a Kombi 6000 és 9000, a Kombi Nappal és a Kombi Nonstop értékesítését megszünteti augusztustól.

A piacvezető szolgáltatóhoz hasonlóan, alkalmazkodva a Matáv új internetes telefontarifájához, a Telnet Magyarország Rt. is megújította több internetes dial upos díjcsomagját: így például az S, illetve az M csomagok árai változatlanok maradtak, azonban a havi felhasználható óraszámok 15, valamint 40 órára nőttek. A korlátlan internetelérést lehetővé tevő XL csomag ezentúl tartalmazza a kedvezményesen igényelhető .hu végződésű domainnév karbantartását is.
Kiszámíthatatlan, hogy akár a következő néhány hónapban hogyan változnak a tarifák, csomagok, szolgáltatások. Hiszen óriási a piac, s nem mindegy, kinek mekkora jut belőle. Nem kell különösebben jósnak lennünk, ha azt mondjuk, egészen biztos, hogy a szolgáltatók versenyéből a fogyasztó kerül ki győztesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A floppy alkonya

Egy amerikai piackutató adatai szerint ma a számítógép-felhasználók alig 10 százaléka tárol adatokat… Tovább olvasom