Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A Feltámadott hús-vér valósága

„ Akkor bement a másik tanítvány is, aki először ért a sírhoz. Látta és hitt. Eddig ugyanis még nem értették meg az Írást, mely szerint föl kellett támadnia halottaiból.” (Jn. 20/8–9.)

Bár rosszat, bűnt senki sem tudott Jézusra bizonyítani, nagypénteken délelőtt mégis Barabást választotta a Pilátus palotája előtt összetódult sokaság. Nagypénteken délben Jézus passiójának vége felé közeledett, midőn a Golgota ormán magasodó véres keresztfára feszült. Leszállhatott volna a kereszt alakú bitóról, hogy engedjen a provokáció-

nak, hogy ellenségeinek arcára hervassza a gúnyos és elégedett mosolyt, hogy mentse a bőrét.
Nem tette, mert szerette az embert, aki elárulta, megtagadta, leköpdöste, megverte, kigúnyolta, tövissel koszorúzta, gyalázta, káromolta, megfeszítette. Még a benne hívők is kétségbeesve megrendültek, mikor végül a kereszten kiszenvedett. Mikor a súlyos zárókő a sír bejárata elé hengerült, lezárult egy korszak – gondolták a temetők és sietve távoztak, hiszen közel volt már az ünnep.
Nem maradt más, mint a vérnyomok a köves úton és a csendes döbbenet, zsibbadó szívfájdalom – nagyszombat csöndes gyásza. (Mindenki megtapasztalja ezt, amikor igazán közeli szerettét veszíti el.)
Húsvétvasárnap hajnalban viszont egy üres sír tárult a világra. Az első szemtanúk vallomása után Péter és János apostolok a sírhoz rohantak. János ért elsőként oda, de megvárta Pétert és csak azután lépett a barlang hűvös csendjébe. Az üres sziklapad láttán szívébe bizonyosság költözött és hitt. Nem sokkal később saját szemükkel győződhettek meg a Feltámadott hús-vér valóságáról.
Jézus értünk is szenvedett, bennünket is megváltott, függetlenül attól, hogy eddigi életünk esetleg Barabást „kiáltott”. Húsvét fényében azonban érdemes újragondolni minden korábbi döntésünket, hiszen új értelmet nyer minden. A széthúzás sohasem lehet krisztusi, hiszen ő mindeneket személyében egyesít. A húsvétkor világra táruló üres sír hitre, reményre tanít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült kolbász után csokipálinka

Gyermekekre jellemző tulajdonság, hogy ha valamivel kísérletezni szeretnének, azt akkor teszik meg, amikor a szülők nem tartózkodnak otthon. Magdika is így tett 13 éves korában: a szülők Téten szüreteltek, ő pedig nekiállt rétes nyújtani. A túrós finomság kitűnőre sikeredett, így a munkából fáradtan hazatérőket kellemes meglepetés várta. Finom süteményei is bekerültek receptkönyvünkbe. Tovább olvasom