Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A felújítás alatt már megnyílt a tárlat

A falak vizsgálatával és a kert felújításával megkezdődött a mihályi Dőry-kastély rekonstrukciója. A tavalyi harmincmillió forintos felújítás után idén állami pénzeket várnak a rekonstrukció folytatásához.
Az elmúlt év eleje óta a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Bakonyiné Schubert Éva építész a felelőse a mihályi Dőry-kastély felújításának. Az építészmérnök a rábaközi munkálatok előtt a gödöllői Grassalkovich-kastély és a fővárosi Szent István-bazilika rekonstrukcióit felügyelte.
Bakonyiné elmondta: az elmúlt évben már mintegy harmincmillió forintot költöttek a mihályi kastély felújítására. Rendbe tették a kertet és napjainkra megkezdődtek az épület falainak vizsgálatai. A rekonstrukció során feltárják az eredeti falak vonalát és néhány, már az elmúlt húsz-harminc évben befalazott nyílást kibontanak az építészek. Az építési engedély, valamint a kivitelezési tervek elkészülte után – vélhetően állami támogatásból – kezdik a teljes rekonstrukciót. Először a kert csinosítását folytatják Mihályiban, de az építészmérnök szerint ráfér a javítás a tetőre és a hőközpontra is.
– Jelenleg nem tudjuk szállodaként üzemeltetni a patinás épületet, de a kastély történetét bemutató kiállítás már megnyílt az ódon falak közt – mondta Bakonyiné Schubert Éva. A tárlatot bárki meglátogathatja a kastély nyitvatartási idejében. Kovács Natália ügyvezető hozzátette: további kiállításokat is terveznek a felújítás idejére, melyekből szeretnének egy állandó tárlatot létrehozni a Dőry-kastélyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

soproni siker Schióban

kosárlabda Famila-Schio MKB-

Euroleasing 68 73 (11–21, 19–16,… Tovább olvasom