Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A fenntartók valószínqleg aláírják

A megyei kórházak fenntartóit sürgeti az idő: a héten el kell dönteniük, aláírják-e az új ágyszámokra kalkulált szerződéseket az egészségbiztosítási pénztárral. Csorna már ma aláír, de a többiek is arra célozgatnak, hogy nincs más választásuk. Sopron még számol.
A „lavinát” a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház indíthatta volna el, amely múlt hét pénteken közleményben tudatta, „az aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitás mennyiségének megállapítása tárgyában hozott egészségügyi miniszteri határozat ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz” (Bővebben erről: A megye bírósághoz fordult Kórházügyben – Kisalföld, 2007. március 24.).

Győr: „diktátum és zsarolás”

Nagyobb földindulás azonban várhatóan nem lesz ebből, a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ugyanis „a betegek érdekében és a Kórház mqködőképességének megőrzése miatt lépni fog”. Lefordítva ez annyit jelent: nagy valószínqséggel szerződik a pénztárral. Kara Ákos alelnök két dolgot azért hozzátett ehhez: először is, hogy a határidő lejárta előtt négy nappal (tehát tegnap) még mindig nem kapták meg a szerződéstervezetet; másrészt az önkormányzat – a Kórház vezetésével egyeztetve – külön záradékot is csatol a megállapodáshoz. Ebben a finanszírozással összefüggő észrevételek mellett hat osztály helyzetére hívják fel a figyelmet, amelyek az ágyszámcsökkentések miatt komoly gondba kerülhetnek. Ezek az osztályok a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a pszichiátria, a neurológia és az urológia. Kara Ákos annyit még megjegyzett: „Úgy érezzük, hogy diktátummal és zsarolással kerültünk szembe.”

Csorna: „kényszer, fenyegetés”

Szinte szó szerint ezt mondta Turi György csornai polgármester, kérve, hogy nyilatkozatát szó szerint idézzük: „Csak kényszer, fenyegetés és zsarolás hatására írjuk alá ma Győrben a diktátumot.”

Mosonmagyaróvár: nincs más út

A rábaközi városban tehát végleg eldőlt a kérdés, ma szentesítik a szerződést, de Mosonmagyaróváron sem hagyott kétséget Szabó Miklós polgármester afelől, hogy rájuk is ez a jövő vár. Úgy fogalmazott: „Az önkormányzat nem tudja felvállalni a pluszfinanszírozási kiadásokat, így sok lehetősége nincs ebben a kérdésben.”

Sopron: még számolnak

Sopronban a területért felelős alpolgármester, Simon István tegnap még azt mondta a Kisalföldnek, a Kórház igazgatójával egyelőre számolnak, s a végeredménytől teszik függővé, hogyan szerződnek. „Kapkodás van sajnos, s az soha nem hoz jó megoldást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrálnak a soproni hívek

A szombati, REAC elleni bajnokin demonstrációra készülnek a soproni szurkolók, így fejezve ki… Tovább olvasom