Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A fényvédő készítmények

Minden napozószerben fizikai és kémiai fényvédők találhatók. A fizikai finom mikropor (titánium-dioxid, cink-oxid, kaolin, púder) a napfényt visszatükrözi a bőrről, mintha annak a felszíne parányi tükrökkel lenne bevonva. A fényvédők másik komponense kémiai (Mexoryl SX, benzofenonok, antranilátok, PABA stb.), rabságba ejtik a hám felső rétegébe becsapódó nagy energiájú fényfotonokat, ezáltal azok genetikai károsító hatása nem jön létre.

Az ideális fényvédő

Ideális, minden követelménynek megfelelő fényvédő szer nem létezik. A fizikai komponens nem mindig terül el egyenletesen, izzadás, fürdés hatására leázik, túlságosan lezárhatja a bőrfelszínt. A kémiai fényvédő lassan elbomlik, átalakulási termékei allergizálhatnak.

A faktorszám

Faktorszámuk azt jelzi, hogy használatuk alatt hányszor több idő múlva jelentkezik a kivörösödés, mint fényvédő alkalmazása nélkül. Ha tehát a napégés valakinél 20 perc múlva jelentkezik krém nélkül, akkor egy tízes faktorú fényvédővel 200 perc után alakul ki ugyanolyan fokú leégés, mint a készítmény nélkül. Azonban védelmet csak abban az esetben érünk el, ha nem a tűző napon leégés nélkül eltöltött idő növelésére használjuk, hanem a fénykárosodás mérséklésére alkalmazzuk azokat.

Hogyan használjuk?

1. Soha ne a napon kenjük fel első alkalommal! A fényre való kimenetel előtt 20–30 perccel kenjük fel a bőrre, lehetőleg még a szobában.
2. A kenést kétóránként ismételjük meg, illetve minden fürdés után is.
3. Bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt használjunk! Az I–II. bőrtípusúak kánikulában minimum 40-es, 60-as faktorszámú készítménnyel kezdjenek, majd 2–3 hét múlva csökkentsék 20-asra, ennél alacsonyabb faktorszámú készítményt sosem tanácsos használniuk nyári napsütésben.
4. A III. bőrtípusúak 20-as faktorszámú készítményt használjanak, majd a harmadik héten – mire létrejön a bőr saját védőernyője – csökkentsék csak 15-ös faktorúra.
5. Az erősen barna bőrű, sötét vagy fekete hajúak kánikulában 15-ös, majd 10-es faktorú fényvédőt használjanak.
6. A napozás után alapos mosakodással szabadítsuk meg bőrünket a feleslegessé vált bomlástermékektől, fényvédőmaradványoktól és használjunk bőrnyugtató, utánzsírozó, gyulladáscsökkentő kozmetikumokat.

Dr. Wentzely Edit (bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László elleni pere

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László ellen indított kártérítési pere, amelyben a rendőrség mintegy… Tovább olvasom