Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt szeretnék, hogy minél előbb megvalósulhasson a tó vízpótlása, mert ez a környéken élők érdeke.
Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége. Legutóbb a „Kezdeményezés a Fertő tó vízállásáért” akció keretében vitorlázók egy csoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy nyomást gyakoroljon a politikusokra. Ennek keretében eddig 3000 aláírás gyűlt össze, amelyet átadtak Hans Niessl burgenlandi tartományfőnöknek.
Hans Niessl kijelentette: a Fertő tó fontos a környéken élők számára, gazdaságilag és ökológiailag is. Ezért olyan megoldást kell keresni, amely mindenki érdekét szolgálja. A tartományfőnök elmondta, legutóbbi látogatásán is tárgyalt a magyar kormány illetékeseivel a kérdésről. Niessl szerint mindkét ország érdeke, hogy a Fertő tó kiszáradását megakadályozzák, és meg van győződve arról, hogy létezik egy megoldás, mely a természettel összhangban segíthetne a helyzeten.
A bécsi egyetem tanulmánya szerint nem kizárt, hogy ha nem is rövid időn belül, de a gyakorivá váló száraz, aszályos nyarak következtében kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava. Idén vitorlás-világbajnokságot rendeznek az osztrák oldalon, amelyet az alacsony vízállás veszélyeztethet, ezért is foglalkoznak fokozottan a vízpótlással a burgenlandiak.
Az osztrák oldalon évek óta terítéken van az az elképzelés, hogy a Dunából Wildungsmauer térségében vennének vizet, amelyet aztán 16 kilométeres csővezetéken juttatnának Pándorfaluig (Parndorf), ahol az ottani patakban folytatná útját a Duna-víz, majd végül egy zsilipen keresztül jutna a Fertő tóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom