Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A fertőző gyermekkori bárányhimlő

A herpeszvírusok családjába tartozik a Varicella zoster vírus, a bárányhimlő és az övsömör kórokozója.

A herpeszvírusokra jellemző első találkozást követő látenciaperiódust itt is megfigyelhetjük. A fertőződés a bárányhimlővel indul, míg az övsömör a vírus újbóli aktiválódásakor keletkezik.

A bárányhimlő nem más, mint a vírussal történő első találkozás következtében kifejlődő, rendszerint gyermekkorban lezajló fertőző betegség. A vírus a légutak nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe, majd 2–3 heti lappangási idő után enyhe bevezető tüneteket (hőemelkedés, fejfájás) követően alakulnak ki a jellegzetes tünetek. Az arcon, hajas fejbőrön, a törzsön kezdődnek a kiütések, de csakhamar az egész testet, sőt, a nyálkahártyákat is ellepik. Kezdetben halványrózsaszín, gombostűfejnyi, majd lencsényi folt alakul ki, de rövidesen közepén víztiszta, később gennyessé váló hólyagocska képződik. A hólyag megpattan, barnásfekete beszáradó pörk alakul ki, mely egy-két  hét alatt heg nélkül gyógyul. Nagyon jellemző, hogy a kiütések nem egyszerre virágoznak ki, hanem több napon keresztül újabb és újabb hullámokban lepik el a bőrt. Ezenkívül nem minden foltocska közepén képződik hólyag. Mindezért a bőrön egy időben mindenféle korú és fejlődési stádiumú kiütés látható, ezt szokás varicellás (bárányhimlős) csillagképnek is nevezni. A szájnyálkahártyán kialakuló fájdalmas fekélyek nehézzé teszik a nyelést, a gégenyálkahártya-érintettség pedig rekedt, ugató köhögést okoz.

Viszkető kiütések

A kiütések viszketnek, ezért a gyermekek vakaróznak, nyugtalanok. Láz az újabb kiütés megjelenéséig jellemző (körülbelül egy hét), majd a képletek beszáradása, lelökődése további egy-két hétig tart. A bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású betegség. Szerencsére ritka a súlyos vagy szövődményes forma. Előbbi főleg leromlott vagy immungyenge kisgyermekeknél figyelhető meg, ilyenkor a hólyagok véressé válnak és nemritkán a kialakuló mély fekélyek hegesedéssel gyógyulnak. A szövődményformák közül leggyakrabban a vakarás miatti bakteriális felülfertőződéssel találkozhatunk, ritkán agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy vesegyulladás alakulhat ki. A betegség fertőző, fertőzőképessége a pörkök beszáradásáig tart.

Hűsítő anyagok

A tünetek általában nyugtató, hűsítő hintőporos vagy rázókeverékes kezelésen túl mást nem igényelnek, azonban a betegség első hetében lázcsillapítás és ágynyugalom indokolt. Fontos a kicsik körmének rövidre vágása és tisztán tartása a tünetek felülfertőződésének elkerülése végett.

Dr. Györe Márta bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak!

A győri M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat három hónapos ingyenes ügyelői… Tovább olvasom