Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A fiatalok kedvelik a régiségeket

Akárcsak a régiségboltban, az antikpiac sajátosságaiban is mindig fel lehet fedezni valami érdekességet, „újdonságot”. A vevők egyre fiatalabbak, az ódon holmiknak új funkciót találnak, míg a kereskedők a Nyugatról érkező árubőségre készülnek.
illusztráció
A régiségek megyénkben többnyire ódon hangulatú boltokban, szabadtéri piacokon cserélnek gazdát. A kereskedelem formái közt kisebb szerep jut a gyűjtők közti cserének és az árverésnek. Ebből a szempontból az utóbbi öt évben alig változott a helyzet, viszont a vevőkör összetétele átalakult. A győri Dunakapu téren havonta megrendezett antikexpón például a kezdetekhez képest kevesebb a külföldről érkező érdeklődő, de nőtt a hazai vásárlók száma, tudtuk meg a vásár szervezőjétől, Németh Istvántól.

A régiségkereskedő azt is megfigyelte, hogy a fiatalok szívesen böngésznek a múltidéző holmik közt. Például régi bizsukat, brossokat kiegészítőként hordanak és azzal divatosnak számítanak. Előfordul, hogy egy régi töltőtollat vagy fényképezőgépet újra felfedeznek és így különleges képeket készítve hódolnak hobbijuknak.
Egyre inkább olyan tárgyakat keresnek a régies formákat kedvelők, amelyek nemcsak díszítik otthonukat, hanem eredeti funkciójuk szerint is használhatók. Szeretik tisztogatni, kiegészíteni azokat.


Gyakran új funkciót is keresnek antik kedvenceiknek a tulajdonosok: a dédnagyi bőröndjét asztalként használják. Az elmúlt évek alatt finomodott a vevők ízlése, fejlődött hozzáértésük. Nemcsak a régiséget, de a hozzá való szakirodalmat is megvásárolják. Nagyítóval vizsgálnak, beazonosítanak, összehasonlítanak. Mivel a gyűjtésnek anyagi és térbeli korlátai is vannak, előfordul, hogy korábban vett holmijaiktól megválnak és eladóként is megjelennek a piacon. A vevők „kikupálódása" visszahatott az árusokra.

Változtattak készleteiken és Németh István szerint érzik a specializálódás sürgető kényszerét. Vidékünkön ugyan még nem jellemző, de a fővárosban már többnyire szakosodtak korszak vagy tárgycsoport szerint a kereskedők. Készülniük kell az európai uniós csatlakozás utáni időszakra is, a győri szakember ezért tapasztalatszerzés céljával bécsi árverésekre, bolhapiacokra jár. Úgy véli, jövőre Nyugatról a jó minőségű, közepes színvonalú régiségek tömeges beáramlása várható.


Az EU bővítése után sem szabad majd hazánkból védett tárgyakat kivinni. A vámtörvény szerint jelenleg az 50 évnél idősebb holmik számítanak régiségeknek, azokra kell kiviteli engedélyt kérni. Klasszikus értelemben a száz évnél öregebbet nevezzük annak. Győrött a Dunakapu téren minden hónap harmadik vasárnapján tartanak régiségvásárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazottjai

Négy díjat kapott a III. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a nyíregyházi Móricz Zsigmond… Tovább olvasom