Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A fiatalok tehetnek róla, hogy nem tudnak elhelyezkedni?

Több mint 42 ezer pályakezdő fiatal szerepel valamelyik hazai munkaügyi központ regisztrációjában, közülük júliusban nyolcezernél is többen életükben először tapasztalták meg a munkanélküliséget.
Az álláspiaci szerencsét nagymértékben meghatározza, milyen szintű az iskolai végzettség, mennyire kapós a szerzett tudás, melyik régióban akar elhelyezkedni a pályakezdő, s milyen hozzáállással keres üres posztot.

A legtöbb munka nélkül lévő fiatalnak csak általános iskolai végzettsége van, vagy még az sem, számuk meghaladja a 15 ezret. Ugyanennyien vannak állás nélkül azok, akik most fejezték be a középiskolát. Vagyis a regisztráltak csaknem egyharmada szakközépiskolát, technikumot vagy gimnáziumot végzett.

A szakértők szerint a fiatalok gyakran saját maguknak köszönhetik, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Ahhoz, hogy egy kevés tapasztalatot szerzett pályakezdő munkát találjon, legalább száz megfelelő állást kell megpályáznia, sokan azonban néhány kudarc után feladják.

A fiatalok hozzáállásáról Horváth Éva csak ennyit mond: siralmas! A Jobserver Kft. ügyvezetője szerint a munkaerőpiac "elkapatta" a mérnököket, irreális bérigénnyel lépnek fel. Jobb a helyzet a tömegképzésen végzett fiataloknál, sokuknak csak egyetlen célja van, bármi áron elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállította a kereskedelmi bálnavadászatát Izland

A hazai kereslet visszaesésével indokolta a kereskedelmi bálnavadászat leállítását az izlandi… Tovább olvasom