Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A Fidesz-KDNP támogatja az országgyűlési törvényjavaslatot

A Fidesz-KDNP osztja azokat az álláspontokat, amiket az új országgyűlési törvényjavaslat előterjesztői megfogalmaztak.
A Fidesz-KDNP frakciószövetség osztja azokat az álláspontokat, amelyeket az új országgyűlési törvényjavaslat előterjesztői megfogalmaztak, így a többi közt azt, hogy vissza kell állítani az Országgyűlés tekintélyét – mondta a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti képviselőcsoportok hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján.
Lázár János közölte: az előterjesztés újraszabályozza a mentelmi jog kérdését, átláthatóvá válik a képviselők javadalmazása és rendeződik a frakcióalakítás kérdése is. Hozzátette, európai példák vannak arra, hogy frakciót csak olyan mozgalom alakíthat, amely elindult a választásokon.

Az előterjesztést jövő héten kezdi tárgyalni az Országgyűlés, és várhatóan április 16-án fogadja el a Ház.

Lázár János és Gulyás Gergely fideszes képviselők március 14-én nyújtották be javaslatukat az Országgyűlés elé. A 158 paragrafusból álló indítvány újraszabályozza a Ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz. A törvényjavaslat nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó, az MSZP-ből kivált, jelenleg független országgyűlési képviselők.

A javaslat szerint új tisztségek jönnek létre a parlamentben: a háznagy és a főigazgató.

Ez a jogszabály mondja majd ki a parlamenti képviselők és a polgármesterek összeférhetetlenségét. A frakcióvezető arról is beszámolt a tájékoztatón, hogy a frakciószövetség támogatja azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet a kormány a Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve készített az igazságügyi rendszer átalakítását, hatékonyságát érintő intézkedésekhez.

Lázár János közölte: a koncepció érdemi részét nem érintő javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a hétfői frakcióülésen, és kérte annak mielőbbi megtárgyalását.

Hozzátette: a kormánypártok számára a legfontosabb, hogy javuljon az igazságszolgáltatás hatékonysága, az ügyek ne húzódjanak el és a polgárok azt érezhessék, hogy nem csak jog, hanem igazságszolgáltatás is van.

Az indítvány szerint az Országos Bírósági Hivatal nem dönthetne önállóan ügyáthelyezésről, csak az Országos Bírói Tanács együttműködésével, valamint az ügyek soron kívül intézést is csak ez utóbbi testület rendelhetné el. Az OBH elnöke emellett csak a tanács egyetértésével térhetne el a kinevezések során a pályázati rangsortól.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2012. március 19. 12:24
  „A KDNP-re az nem vonatkozik /miért nem/, hogy csak ,megmérettetés után alakítson
  frakciót? Kiváncsi lennék, hogy a 2%-ról elmozdultak-e már, mert kb ilyen volt a támogatottságuk!
  Az egyszer bizonyos, hogy nekik szavazati joguk csak úgy lehet, ha mindenben a fideszes kormány
  elképzeléseiket, véleményüket támogatják?
  Azért vannak ott cuki alakok! Pálffy és a hozzá hasonlóan nemrégen megtértek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési táblák a fémhulladék között

Közlekedési táblákat találtak a pénzügyőrök több mint két tonna hulladék között Keszthelyen. Tovább olvasom