Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A Fidesz, a DK és az MSZP szavazói a legelkötelezettebbek

A Tárki szeptemberi pártpreferencia-kutatása alapján tovább emelkedett a nem választók aránya.
Kizárólag a Demokratikus Koalíció (DK) tudta növelni népszerűségét, míg a parlamenti pártok támogatottsága csökkent vagy stagnált az elmúlt hónapban.

Az intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza, a Fidesz-KDNP, a DK és az MSZP szavazói a leginkább elkötelezettek pártjuk mellett, hiszen tízből hat választójuk tekinthető biztos szavazónak. A Tárki szerint a Jobbik szavazóinak elkötelezettsége csökkent: tavaly novemberben ugyanis tízből hét, idén szeptemberben pedig már csak öt szavazójuk áll biztosan a párt mögött. Ugyanez az arány az LMP esetében a legalacsonyabb: tíz szimpatizánsukból csak négyen ígérik biztosra részvételüket egy következő választáson.

A Tárki ezzel egy időben azonban kiemeli, a bizonytalanok vagy a pártpreferenciájukat el nem árulók aránya 52 százalékról 55 százalékra nőtt az elmúlt két hónapban és csak a pártot választók negyede ígéri biztosra részvételét a következő voksoláson.

A Tárki felméréséből az derül ki, hogy szeptemberben a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a júliusi 18 százalékról 15 százalékra csökkent szeptemberben, míg az MSZP népszerűsége 12 százalékról 11 százalékra mérséklődött. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 38 százalékról 34 százalékra, a szocialistáké pedig 25 százalékról 24 százalékra csökkent.

Felmérésük alapján a többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan: júliusban a Jobbikot a teljes népesség 10 százaléka, szeptemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 22 százalékról 21 százalékra esett a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül júliusban és szeptemberben egyaránt 5 százalékot, a biztos pártválasztók körében 10-10 százalékot ért el.

A Tárki szerint a DK volt az egyetlen párt, amely növelni tudta népszerűségét, szavazóinak aránya ugyanis a teljes népességen belül 2 százalékról 3 százalékra, a pártválasztók körében pedig 3 százalékról 7 százalékra emelkedett.

Az intézet szeptember 12. és 18. között végezte kutatását, ezer választókorú állampolgár megkérdezésével.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2012. szeptember 26. 17:55
    „A fidesz 2/3 arányú szavazója MA : 0, 005 %
    Minden 10 ből --8 kiábrándult !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziklafal tövében találták meg a Skóciában túrázó magyar holttestét

A halál okának hivatalos feltárása még folyamatban van. Tovább olvasom