Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett

A párt bízik abban, hogy az Európai Bíróság nem veszi el a magyaroktól a szabad pálinkafőzést.
A Fidesz elkötelezett a magyar pálinka mellett, és a magyar vidékkel együtt bízik abban, hogy az Európai Bíróság április 10-én igazságos és életszerű ítéletet hoz, nem veszi el a magyaroktól a szabad pálinkafőzést - közölte Pócs János (Fidesz) szombaton.

Az országgyűlési képviselő emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány azonban az Európai Bírósághoz fordult.

A közlemény szerint a magyar pálinka egyre nagyobb piacot hódít meg külföldön is. Erre példa a magyar pálinkák sikere a World-Spirits Award 2014 nemzetközi versenyen: a győztes a tarpai eredetvédett szatmári szilvapálinka lett, az ezüstérmeket a szabolcsi alma-, kajszibarack- és birspálinka nyerte el.

"A pálinka a magyar kulturális örökség része, egy kupica pálinkában a termelők fáradságos munkája mellett benne vannak nemzeti hagyományaink és szokásaink is" - áll a közleményben.

A Fidesz-kormány célja, hogy a pálinka agrár-vezértermékké és világmárkává váljon a következő tíz évben - szögezi le a képviselő, emlékeztetve arra, hogy bevezették a védjegyrendszer-garanciát és kiemelten támogatják a hazai termelőket, a gyümölcskertészeket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy megnőtt a pálinkát forgalmazó vállalkozások száma.

A képviselő emlékeztet arra, hogy 2010 szeptemberétől szabaddá tették a saját fogyasztásra szánt házi pálinkafőzést, mert nem szeretnék, ha a "nemzeti italunk és a hozzákapcsolódó szokások feledésbe merülnének". Azóta a kistermelők a saját kertjükben megtermett gyümölcsből legálisan pálinkát főzhetnek és a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzése után nem kell jövedéki adót fizetni, valamint olcsóbb lett a bérfőzés díja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: a rezsicsökkentésről szól a választás

Ha a baloldal nyerné meg a választást, akkor eltörölné a rezsicsökkentést - mondta a miniszter. Tovább olvasom