Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A Fidesz és a KDNP támogatja Áder jelöltjét, az LMP csalódott

A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja elfogadja Székely László jelölését. Az LMP csalódott, hiányolják az alapjogvédelmi gyakorlatot. Az MSZP komolyan megfontolja a javaslatot.
A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a köztársasági elnök által az alapvető jogok biztosának jelölt Székely László személyét - közölte a kisebbik kormánypárt.

Mint írták, biztosak benne, hogy a komoly jogi tudással és nemzetközi tapasztalatokkal is felvértezett jogász magas színvonalon lesz képes betölteni a rá bízott feladatot.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja is elfogadja Áder János köztársasági elnök jelölését és támogatni fogja Székely László ombudsmanná választását - reagált a nagyobbik kormánypárt közleményben az államfő bejelentésére.

A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be, hogy Székely Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatóját jelöli az alapvető jogok biztosának. Székely László az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.
Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

- Csalódás az ombudsmanjelölt személye, hiszen Székely Lászlónak nincs alapjogvédelmi gyakorlata, noha ennek fontosságát hangsúlyozta a jelöltről folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök - reagált Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő.

Schiffer András kiváló egyetemi oktatónak és elméleti szakembernek nevezte Székely Lászlót. Ám - hangsúlyozta - mivel az alapjogi biztos az alkotmányosság utolsó bástyája, egy konfliktusokat bátran felvállaló ombudsmanra volna szükség.

Álláspontja szerint azonban Székely László eddig minden Fidesz-kormány alatt "hűségesen ellátott" különböző miniszteri biztosi feladatokat, ám annak semmilyen tanújelét nem adta, hogy adott esetben felvállalná a konfliktust "egy narancsos kormánnyal szemben".

Az LMP-s politikus kifogásolta azt is, hogy a jelölt az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészületeinek miniszteri biztosaként nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyeket a jövő nemzedékek érdekei védelmében nyújtott be az LMP, miközben az ombudsman látja el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának feladatkörét is.

Schiffer András azt is nehezményezte, hogy Székely Lászlónak "egy rossz szava nem volt ahhoz", hogy a Ptk. - mint mondta - több ponton is a szólásszabadságot és a tényfeltáró újságírást korlátozó szabályokat tartalmaz.

Az MSZP frakciója "komolyan megfontolja" Áder János javaslatát, és a képviselőcsoport első őszi ülésén fog dönteni arról, hogy alkalmasnak találja-e Székely Lászlót az alapvető állampolgári jogok alkotmányos felügyeletére - tájékoztatta az MTI-t Steiner Pál csütörtökön.

A Jobbik a soron következő frakcióülésén dönt arról, hogy támogatja-e Székely László alapvető jogok biztosává választását - tájékoztatott az ellenzéki párt csütörtökön.

A Jobbik továbbra is kitart amellett, hogy az ombudsman feleljen meg a szakmai követelményeknek és a lehető legszélesebb társadalmi réteget fedje le, illetve az ellenzéki párt számára kizáró tényező bármiféle párttagság. "Székely László pártkötődése ismert, az Orbán-kormánytól több kormánybiztosi megbízást is kapott", így a Jobbik ezek alapján alakítja ki álláspontját Székely László jelölésével kapcsolatban - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 4. Qllancs 2013. augusztus 08. 17:56
  „Vsodálkoztam volna ha nem futyiszes lenne a jelölt! Erre a kis időre / szűk 1 év / MINEK ??? Bár ez a poszt 6 éves...de majd átírják !
  2014. remélem NEM róluk szól majd !”
 • 3. StencilAtya 2013. augusztus 08. 15:36
  „meg ijedtél?”
 • 2. kipkop 2013. augusztus 08. 14:10
  „Az természetes dolog, hogy az ellenzék nem támogatja a jelöltet, az is, hogy a saját pártjának embere (katonája) a legalkalmasabb kiválasztott minden posztra.”
 • 1. tocen 2013. augusztus 08. 14:07
  „Hát nagyon meg ijedtem ,hogy nem fogják támogatni:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Állatkertek éjszakája augusztus 30-án

Második alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amikor a legtöbb intézmény éjfélig várja a… Tovább olvasom