Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A Fidesz követeli az IMF-megállapodás nyilvánosságra hozását

A Fidesz követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az IMF-hitelről szóló szerződés részleteit - mondta Szijjártó Péter az ellenzéki párt keddi elnökségi ülése után.
A Fidesz szóvivője szerint nincs jelentősége, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő ígéretet tett erre. A szóvivő úgy fogalmazott: egyedül a tetteknek van jelentősége. Az MSZP szerint a Fidesz Magyarország érdekeivel játszik, az sem érdekli őket, hogy nyilatkozataikkal kárt okoznak az országnak.

Szijjártó Péter szerint a költségvetési bizottság hétfői zárt ülésén bebizonyosodott, hogy a magyar embereknek hatalmas árat kell fizetniük az IMF-hitelért. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány vette le az emberek válláról az előző IMF-hitel terheit, most a Gyurcsány-kormány visszateszi ezt a terhet. Hozzátette: épp ezért Gyurcsány Ferencnek nem kellene dicsőséghajhász kampányt folytatnia, hogy az IMF-hitel megszerzésével sikerült elkerülni az államcsődöt. PR-akciók helyett most már itt lenne az ideje, hogy a kormány tegyen is valamit - fogalmazott.

A Fidesz szóvivője elmondta: a költségvetési bizottság hétfői ülésén a képviselőknek nemcsak alá kellett írniuk egy titoktartási dokumentumot, hanem ki is kellett kapcsolniuk mobiltelefonjaikat és jegyzetelniük sem volt szabad. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt a kormány ugyanígy görcsösen titkolódzott, aminek nagyon rossz vége lett. Ezért is követelik, hogy az IMF-megállapodást azonnal hozzák nyilvánosságra.

A kormányfő és a szocialista frakcióvezető által felvetett gazdasági csúcson nem lesz jelen sem Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, sem Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke - mondta kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, aki szerint ez az ötlet is csak egy szocialista PR-akció. A szóvivő szerint ugyanis nincs másról szó, mint a gazdasági bizottság kibővített üléséről.

A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a megállapodás minden egyes részletét teljesen nyilvánosságra hozza azután, hogy aláírták a Nemzetközi Valutaalappal a szerződést - reagált Kovács Tibor a Fidesz szóvivőjének tájékoztatójára. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint Magyarország érdekeit súlyosan sértené, ha az aláírás előtt ismertté válnának a részletek. Hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap is azt kérte, hogy a szerződés megkötéséig ne hozzák nyilvánosságra a megállapodást, amelyet egyébként a bizottsági ülésen az összes képviselő, így a fideszesek is részleteiben megismerhettek.

Az MSZP szerint a Fidesz Magyarország érdekeivel játszik, az sem érdekli őket, hogy nyilatkozataikkal kárt okoznak az országnak, a magyar állampolgároknak.

Kovács Tibor sajnálatosnak nevezte, hogy a Fidesz elnöke és parlamenti frakcióvezetője nem lesz jelen a gazdasági csúson, ahogy azt is, hogy egyetlen ellenzéki párttól nem érkezett eddig konkrét javaslat a költségvetési javaslathoz.

Olvasóink írták

  • 1. rde 2008. november 05. 08:20
    „Minden részletét nyilvánosságra kell hozni, mert a nép nevében veszik fel a pénz. Ha csak Gyurcsány és Veres vagyonára vennék fel az IMF hitelt kit érdekelne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott rendőri jelenlét Nagycsécsen

Rendőrautók cirkálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen, ahol két ember meghalt, amikor… Tovább olvasom