Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A Fidesz szerint nincs alapja a leminősítésnek

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint "most már mindenki látja, (...) hogy Európát pénzügyi támadás éri".
A Fidesz szerint nincs objektív alapja a leminősítésnek, az MSZP és az LMP személyi változásokat sürgetett, a Jobbik pedig a kormány gazdaságpolitikáját okolta azért, mert a Moody's hitelminősítő leminősítette Magyarország kötvényeinek besorolását, amelyek így már a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerültek.

Az amerikai székhelyű hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fidesz pénteken úgy reagált, hogy semmiféle objektív alapja sincs a Moody's leminősítésének, Magyarország gazdasági mutatói ugyanis továbbra is jobbak, mint a környező országoké.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "Magyarországon a hiány 3 százalék, a fizetési mérleg pozitív, az államadósságunkat jelentősen csökkentettük". Mint mondta, az ország kizárólag a magas devizakitettség területén mondható gyengének, ám a kormány egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a külföldi pénznemben eladósodottakat kimentsék a "devizacsapdából", és ebben már a bankszövetség is segédkezik. A kormánypárti politikus szerint "most már mindenki látja, (...) hogy Európát pénzügyi támadás éri" és ez alól Magyarország sem tudja kivonni magát.

Mesterházy Attila az MSZP nevében arra szólította fel Lázár Jánost, hogy a "Fidesz-frakció konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal válasszon új miniszterelnököt és új kormányt".

Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki "kellően hiteles" ahhoz, hogy megoldja a problémákat. Hangsúlyozta, hogy a kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot "ebből a zsákutcából".

A Jobbik véleménye szerint a kormány hiteltelen gazdaságpolitikájának és a spekulánsok támadásának együttes következménye a kialakult gazdasági helyzet.

Volner János jobbikos országgyűlési képviselő úgy látja, hogy a spekulánsok a gazdaságpolitika gyengesége miatt indítottak támadást Magyarország ellen, de ezzel kapcsolatban a kormány is ellátta őket munícióval, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter intézkedései is tévútra vitték a gazdaságot.

Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselője Matolcsy György menesztését sürgette. Úgy fogalmazott: az Orbán-Matolcsy-duó a falnak vezette az országot.

Az LMP-s politikus szerint a válság rendkívül súlyos, ezért azonnali lépésekre van szükség, már a hétvégén össze kell hívni egy válságtanácskozást a munkavállalói érdekképviseletek, a munkáltatók és a parlamenti pártok részvételével. Kijelentette: Matolcsy Györgynek azonnali hatállyal mennie kell, egy olyan miniszternek nincs helye a gazdaság irányításában, akinek a szavait senki nem hiszi el.

Olvasóink írták

 • 10. Power 2011. november 26. 12:47
  „"a kormány egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a külföldi pénznemben eladósodottakat kimentsék a "devizacsapdából""
  Ez teljesen irreális, egy nagyon rossz kommunikáció. 3 évvel ezelőtt újabb hitelekkel kerültük el az államcsődöt. Eladósodott az állam, az önkormányzatok a lakosság egy része. Miből segítenének a "szerencsétlen" és felelőtlen "devizahiteleseken"?”
 • 9. t680822g 2011. november 26. 10:50
  „8. kontrapista: Más se hiányzik nekünk, mint elszakadni az EU-tól, és politikai ámokfutásba kezdeni, akkor aztán megnézhetjük magunkat... Isten mentsen meg, hogy O.V. a rögeszméit megpróbálja valóra váltani...”
 • 8. kontrapista 2011. november 26. 10:13
  „Az Orbán-féle bankpolitika valóban "befűtött" a világgazdaságot uraló pénzintézeteknek, amelyek igen bosszúállóak. Merkel asszony is helyesli a bankszféra megzabolázását, sőt azon túl egy elküvetkező háborút sem képzel lehetetlennek. Az 1932-33-as gazdasági világválságot kik is okozták, és mi lett a vége ??? Magyarország gazdasági lehetőségei keleten vannak, érsd Oroszország és Kína, amit most ki kell használni !!!”
 • 7. KamuNeni 2011. november 26. 08:56
  „Ja mert a fidesz annyira bizonyitotta magat hogy tud valamit is. Nem tudnak semmit. Tonkre tettek az orszag gazdasagat, kivettek az emberek kezebol a penzt. El Loptak!!”
 • 6. TELSTAR 2011. november 26. 08:30
  „Az a pech, hogy a világ a Moody"s-nak hisz, nem pedig Szijjártónak és a többieknek.”
 • 5. okz63 2011. november 26. 07:34
  „A kormány még mindig azt hiszi, hogy azzal a demagógiával, amivel a választóikat varázsolják el folyamatosan, azzal a világot is térdre lehet kényszeríteni. Hát bizony nagyot tévedtek...”
 • 4. t680822g 2011. november 26. 05:47
  „Csak annyi baj van a Fidesz nyilatkozataival erről, hogy semmilyen hatással nincs a leminősítésre az összesküvés elméletek gyártása... Mondják ki nyiltan: "Elszúrtuk!" "Csődbe vittük az országot."”
 • 3. qrumpli 2011. november 26. 04:36
  „Ilyen az ha a nyúl viszi a puskát.
  Nehogy mán én állapítsam meg ,hogy szép e a szomszédasszony.
  Ezek a hólyagok tényleg el is hiszik hogy a lopáson kívül máshoz is értenek?
  Éljen a király! (kenyéren és vízen)”
 • 2. Garfield 2011. november 25. 23:14
  „http://subba.blog.hu/2011/11/25/kinzo_kerdes_melyik_kormany_valsagkommunikaciojat_ismerjuk_fel_a_lenti_bejatszasban”
 • 1. Larsson 2011. november 25. 22:11
  „Kész csődtömeg a mostani miniszterpáros, ezt eddig is tudtuk, de egy ideje a világ is tudja. Eltelt 18 hónap és a hatalom megerősítése és a saját embereik bebetonozásán kívül semmit nem csináltak. Vagy mégis, az országot mély szakadékba küldték!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom