Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

A Fidesz szerint törvénytelen a Hospinvest ügy

A Hospinvest ügy kísértetiesen hasonlít azokra a "törvénytelen szocialista mutyikra", amelyek az országban, a fővárosban zajlanak - mondta Pesti Imre pénteken, egy nappal azelőtt, hogy az egészségügyi magáncég hivatalosan is átveszi az egri megyei kórház működtetését.
A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerint ahogy a Zuschlag ügy, úgy az erős szocialista kötődésű Hospinvest körüli botrányok is bizonyítják: az MSZP-nek sokkal fontosabb a profit, mint az emberek egészsége. Az MSZP-s Kökény Mihály szerint viszont épp a Fidesz veszélyezteti a betegellátást a Hospinvest elleni hisztériakeltéssel.

Pesti Imre szerint egyértelmű, hogy a 3,8 milliárd forintos működési hiánnyal küzdő Hospinvest képtelen lesz az egri kórházban teljesíteni a pályázatban vállalt 6 milliárd forintos fejlesztést. A cég a vállalt fejlesztéseket a korábban már átvett kiskunhalasi és hatvani kórházban sem végezte el. A fideszes politikus hozzátette: A Hospinvest elvesztette jegyzett tőkéjét, több mint 3 milliárddal tartozik beszállítóinak és a versenytörvényt is vélhetően megsérti azzal, hogy monopolhelyzetbe kerül a Heves megyei egészségügyi szolgáltatás területén.

Pesti Imre emlékeztetett arra, hogy a megyei bíróság jogerősen érvénytelennek nyílvánította azt a pályázatot, amelyet a megyei önkormányzat a kórház működtetésére kiírt. Elismerte ugyanakkor, hogy ez nem jelentette a megyei önkormányzat és a Hospinvest közötti szerződés automatikus megszünését, amelyről viszont szintén bírósági eljárás dönt majd.

Mindenféle magántőke bevonását ellenezzük az egészségügybe - válaszolta Pesti Imre arra a kérdésre, hogy párttársa, a fideszes Mikola István még a nyáron a Hospinvest által üzemeltetett kiskunhalasi kórházban azt mondta a cégről, hogy nem tartja "profitérdekelt pénzszivattyúnak".

Csaknem egy tucat fideszes önkormányzat adta magánbefektető üzemeltetésébe a fenntartása alá tartozó egészségügyi intézményt - reagált Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke Pesti Imre tájékoztatójára. Az MSZP-s politikus szerint szomorú, hogy a Fidesz asszisztál ahhoz a hisztériakeltéshez, amely egy szabályos döntés ellen zajlik. Hozzátette: etgyértelműen látszik, hogy itt nem az egészségügyről van szó, hanem arról, hogy a baloldali többségű megyei önkormányzatot akarják ellehetetleníteni. És a Fideszek nem drága ár ezért az, hogy közben munkahelyek szünnek meg, hogy a betegellátás veszélybe kerül.

Olvasóink írták

 • 14. macilaci 2008. november 02. 17:42
  „Csak nehogy a szentesi és a vásárhelyi kórházat is a Medisyst Kft. vegye át.....Bár vásárhely esetén a helyi bratyik is elseftelhetik....
  Szentes esetében,mivel 100 milla körül halmozott fel tartozást,ugye ok a "privatizálásra"""amit majd a megye fityeszes dísz(rongyos)pintyei majd megoldanak......Csőke és társai segítségével... (eltapsolnak)...csak az egri balhé után várni kell,még egy kicsit csendesedik....Aztán megint bedobnak egy szívatós témát,had szopja az aljanép...a függönymögött meg "tesszük a dolgunkat""Kellemest a hasznossal....fityesz módra”
 • 13. macilaci 2008. november 01. 16:01
  „Csak úgy... a szélesebb látókör miatt...Van élet a Hírtevén kívúl is...
  ´´Mikola Istvánnak ismét sikerült felkavarnia a kedélyeket a Fidesz háza táján. Nyílt kiállását a HospInvest mellett sokan nem nézték jó szemmel. A Hirszerzo.hu-nak megszólaló, a Fideszt jól ismerő források viszont egyöntetűen vallják: a "nemzet orvosa" konzekvens, ráadásul nincs is alternatívája a párton belül.
  A Fidesz egészségügyi belháborújába végül Orbán Viktornak kellett beavatkoznia, aki bár Mikola Istvánnal szemben nem alkalmazott retorziót, hogy ismét a privatizáció mellett tette le voksát, nyílt levélben mégis megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket - írja a Hirszerzo.hu.
  Mikola István ugyanis nagy botrányt váltott ki azzal, amikor Kökény Mihály társaságában látogatást tett a napokban a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórházban, ahol többek között azt mondta: a sokat támadott céget nem tartja profitérdekelt pénzszivattyúnak. A Magyar Nemzet pedig szombati számában támadta ezért Mikolát, mint írták, több fideszes politikus is felháborodott Mikolán, de névvel egyikük sem akart nyilatkozni.
  Amit szabad Mikolának...

  Egyes vélemények szerint azonban a konfliktus túlmutat a politikai helyezkedésen. "A pártpolitikai belharcot a piac felosztási háborúja is tetézte" - fogalmazott az egyik politikus. Az országban ugyanis nemcsak a Fidesz által baloldalinak tartott HospInvest működtet kórházakat, hanem a szakmai körökben jobboldalinak tartott Medisyst Kft. is. Ez a cég működteti például a körmendi, mezőtúri és tapolcai kórházat. A Medisyst még 2006-ban vált ki a HospInvestből, az egyik tulajdonosa pedig Németh Attila, a Fidesz egykori Vas megyei egészségügyi bizottsági elnöke. A Medisyst azonban nem ostorozza úgy a Fidesz, mint a HospInvestet. """

  Pesti Imre ezt a Népszabadságnak azzal magyarázta, hogy az arról szóló döntéseket jórészt még a 2006-os választások előtt hozták meg a fideszes önkormányzatok, s csak később vált nyilvánvalóvá, hogy az MSZP-SZDSZ-es többség több-biztosítós egészségügy létrehozását tervezi. A privatizációról szóló ajánlás viszont csak később, tavaly ősszel született.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/hatalmi_harc_a_fideszben_ki_lesz_az_egeszsegugyi_miniszter""”
 • 12. gyufika 2008. november 01. 07:28
  „sajnos az orbán kiskirály illetve nagy király szeretne lenni de remélhető hogy van annyi ember hogy ezt megakadályozza!itt bármi legyen is a téma a hatalmi harc ami a lényeg.nem baj ha hülye vagyok csak a gyurcsány ne legyen a posztján ugye?fárasztó és elkeseritő hogy naonta többször mást sem hallunk csak hogy orbánék mindent jobban tudnának csinálni.volt rá módjuk a semmin kivül meg a pofázáson kivül mi is volt amit jól csináltak??ja el ne felejtsem azsebüket jól megtömték:ezen kivül tudtok valamit mellettük felhozni érvként?”
 • 11. hekaté 2008. október 31. 21:17
  „Jó, megkérdezem. -Kedves Zweistein! Most mi a helyzet Mikolával?-ezt kérdezzük tőled a volt anonym és hekaté. Válaszodat előre is köszönjük.”
 • 10. a volt anonym 2008. október 31. 20:40
  „Ha-ha-ha !Jó ötlet hekaté !
  Ő nagyon megtudja mondani,hol keressük,lehet,hogy tudja,csak nem meri elárulni !”
 • 9. hekaté 2008. október 31. 20:28
  „A VOLT ANONYM-nek! -Van egy ötletem. Kérdezzük meg zweisteint!”
 • 8. hekaté 2008. október 31. 20:18
  „Annyi biztos, hogy mostanában eléggé háttérbe szorult.”
 • 7. a volt anonym 2008. október 31. 19:20
  „Na látod,hekaté ! Erre lennék én is kívéncsi !Eltüntették a színről.
  Olyan véleményt mondott,ami a főnöknek nem tetszett.
  1. kommentemben erről írtam.”
 • 6. hekaté 2008. október 31. 19:13
  „Mikola annak idején tényleg védelmébe vette a Hospinvestet,ezt akkor nem értettem. Vajon most mi az álláspontja?”
 • 5. másodrendű 2008. október 31. 19:06
  „Emberek! Csak a Fidesz tehet bármit törvényesen, mindenki más törvényen kívüli. Vegyük tudomásul, különben bunkósbottal tudatosítják bennünk, hogy akinek más a véleménye, másodrendű állampolgár.”
 • 4. akutyafáját 2008. október 31. 18:32
  „2.rde kicsit gusztustalanul fogalmazol.
  Szocialisták vannak,nem komcsik !A volt komcsik már öregek,és többsége a jobboldalon található.Nézd meg a nagygyűlésük közvetítését !”
 • 3. röhögős 2008. október 31. 15:30
  „A Fidesznek mindenről ugyanaz jut az eszébe Nem vszik észre, hogy már mindenki röhög rajtuk?”
 • 2. rde 2008. október 31. 15:09
  „Ha majd nem a mutyi MSZP lesz hatalmon Egerben, akkor ezek az emberek hova bújnak el. Mert hogy agyon verik őket előbb vagy utóbb az már biztos. Nem igen lesz Egerbe Komcsi a választások után
  hol találnak helyett maguknak a föld alatt nem a temetőbe.”
 • 1. a volt anonym 2008. október 31. 13:02
  „Volt,és van is fideszes mutyi éppen elég.Mindegy,mi az ára,csak a kormányt elsöpörje.
  Mikola,még az ő minisztersége alatt elmondta, milyen eg.ügyi reformokat vezetne be.Nem régen is elmondta véleményét az eg.ügy változtatásával kapcsolatban,a magántőke bevonásáról.Amiért is lett dádá a pártja részéről,és azóta sem nyilatkozik, eltünt a szereplések mezejéről,nem látni.
  Tehát,valami mutyi bűzlik a jobboldalon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 ezer forint lenne a minimálbér

Ha EU-s szintre emelnék a minimálbért, akkor itthon is meghaladná a negyedmillió forintot havonta.… Tovább olvasom