Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

A Fidesz szorosan együttműködik az MKP-val

Orbán Viktor szerint a Fidesz szoros kapcsolatot ápol a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP), míg a Híd-Most párt esetében inkább kivár, mert nem tudni, milyen lesz a Bugár Béla vezette új párt végső formája.
A Fidesz-MKP együttműködésnek két fontos oka van - jelentette ki a Fidesz elnöke abban az interjúban, amelynek részleteit hétfőn közölte az Új Szó című pozsonyi lap. A teljes interjú kedden jelenik meg az újságban.

"Az egyik, hogy az MKP tagja az Európai Néppártnak. Én a Néppárt alelnöke vagyok, és ezen tisztségemből kifolyólag különleges felelősségem van az MKP-val tartott kapcsolatokért. A Bugár-féle párt egyelőre ilyen szándékot nem jelzett, nem tudjuk, hogyan kíván tájékozódni a nemzetközi porondon" - húzta alá a magyar politikus. "Ezért a Dzurinda-féle párttal (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) például szorosabb kapcsolatot ápolok, mint a Bugár-féle párttal" - jegyezte meg.

"A másik ok pedig, hogy a Bugár-féle párt még mindig nem jelölte ki a helyét véglegesen a magyar–magyar együttműködés keretében. Inkább olyan nyilatkozatokat láttam, amelyek azt mondják, hogy ők bizonyos fórumok munkájában nem kívánnak részt venni. De még egyszer mondom, ezt még kialakulatlan helyzetnek látom, várom, hogy az új párt elnyerje végső formáját" - fejtette ki a Fidesz elnöke, aki a hét végén Rimaszombatban részt vett az MKP kongresszusán. Orbán nyilván arra célzott, hogy a Híd a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) legutóbbi ülésén nem képviseltette magát.

Arra a kérdésre válaszolva, nem válhat-e megosztó tényezővé a szlovákiai magyarság körében, ha a Fidesz csak az MKP-val szorgalmazná az együttműködést, a politikus kifejtette:

"A személyes kapcsolatok fontosak, de nem hiszem, hogy a politikusoknak gépekként szabadna viselkedniük. Hiba lenne csak személyes kapcsolatoknak felfogni a politikát. Mindig racionális érvek alapján kell kialakítani az együttműködést. A Csáky-féle párttal két nagyon erős, mind az ész, mind a szív által motivált okunk van az együttműködésre, míg a Bugár-féle párttal ezek nem állnak fenn."

A Híd-Most nevű pártot az MKP-ból kivált olyan parlamenti képviselők alapították, akik elégedetlenek voltak az MKP vezetésének, különösen Csáky Pál elnöknek a politikai stílusával. Az új párt első ízben a novemberi megyei választások alkalmával méreti meg magát.

Olvasóink írták

  • 2. lilongwe 2009. október 30. 08:30
    „...na ezért nem fogok szavazni az MKP-re...
    Ugyanolyan agybomlott banda mint akivel puszipajtáskodnak...”
  • 1. mattil 2009. október 19. 10:14
    „A cím alapján első blikkre egy másik pártra gondoltam..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges szén-monoxid-mérgezés

Több embert is kórházba kellett szállítani hétfőn hajnalban szén-monoxid-mérgezés miatt Budapest… Tovább olvasom