Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Fidesz szövetségeseket keres

A Fidesz és a KDNP is elfogadja Dávid Ibolya (MDF) és Fodor Gábor (SZDSZ) pártelnökök meghívását az ellenzéki pártok megbeszélésére.
A két ellenzéki párt azért fogadta el az MDF és az SZDSZ elnökének meghívását, mert cselekvőképes szövetségeseket keresnek, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzeten változtatni tudjanak - mondta Varga Mihály. Hozzátette: az egyetlen megoldás az előrehozott választások elérése. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a Dávid Ibolya által szerdára, illetve Fodor Gábor által jövő csütörtökre összehívott találkozókon arról próbálják meggyőzni a pártokat, hogy nem lehet halogatni az előrehozott választásokat.

Semjén Zsolt hozzátette: hogy ezt hogyan lehet elérni, abban a KDNP és a Fidesz is rugalmas. "Ez az ország ettől a parlamenttől sokat már nem várhat" - fogalmazott a KDNP elnöke.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály és Semjén Zsolt is leszögezte: szerintük kormánypárti képviselők feltehetőleg megpróbálnak majd befolyásolni ellenzéki honatyákat, hogy meglegyen a kormánypárti többség az Országggyűlésben a szükséges szavazásokhoz.

Olvasóink írták

 • 6. akutyafáját 2008. szeptember 09. 19:51
  „A nagy ellenzéki párt azért fogadta el a meghívást,mert a hatalom átvételére,szövetségest keres.Mindegy kivel,milyen áron.Ki hitte volna az SzDSz ről,micsoda állarc mögé volt bújva. Úgy tesz,mintha az eddigi reformokhoz,kormányzáshoz semmi köze nem lett volna !”
 • 5. gradien 2008. szeptember 09. 19:20
  „Az előzővel egybecseng a KSH, és a hazai (független) elemzők véleménye is:

  "Az elemzők szerint rosszak a magyar gazdaság kilátásai
  A pénteken nyilvánosságra hozott bruttó hazai termék (GDP) és ipari termelési adatok alapján az elemzők úgy vélik, kedvezőtlenek a magyar gazdaság kilátásai, amit erősít az is, hogy az euróövezetben sem történnek pozitív gazdasági fejlemények.
  Utoljára frissítve: 2008. szeptember 5.

  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 júliusában 0,6 százalékkal emelkedett, munkanaphatástól megtisztítva pedig 1,8 százalékkal csökkent. A bruttó hazai termék (GDP) pedig a második negyedévben 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt.
  Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a második negyedéves ipari termelési adatok kifejezetten gyengék, az 1,8 százalékos csökkenés csalódást keltő, s jól mutatja, hogy a belső kereslet csak nagyon lassan bővül. Egyértelmű az is, hogy a növekedés korábbi húzóerejének számító export is megtorpant, főként azért, mert a nagy európai gazdaságok a második negyedévben drasztikusan lassulni kezdtek.
  Az elemző szerint a bruttó hazai termék növekedési kilátásait tekintve is elszomorító az adat: így a GDP az év egészét tekintve legfeljebb 2,2-2,4 százalékkal nő. Ez persze gyorsulást mutat a tavalyi 1,3 százalékhoz képest, de szó sincs arról, hogy a gazdaság "rakétasebességgel" kezdene el fejlődni.
  (...)
  A GDP alakulásáról Barcza György elmondta: a második negyedévi 2 százalékos növekedésből egy százalékpontot a mezőgazdasági termelés adott, ám éppen ezért nem túl biztatóak a jövő évi kilátások, hiszen a mezőgazdaság egymást követő években ritkán szokott jól teljesíteni.

  Az elemző elmondta: a korábban közölt jövő évi 3 százalékos növekedés bizonytalanná vált, s inkább 2,5 százalék körüli lesz.
  A belső kereslet alakulásáról kifejtette: a fogyasztás csak a nagyon lassan nő, amit befolyásol, hogy az idén a reálbér növekedés 0-1 százalék körüli lesz. Ebből adódóan a fogyasztás inkább stagnálni fog, semmint növekedni.
  A jövő évi kilátásokról Barcza György elmondta: a magyar lakosság eladósodása egyre több mutató szerint kezd fenntarthatatlan szintűvé válni, amiből az is következik, hogy jövőre kevesebb hitelt vesznek fel az emberek, ami hat majd a fogyasztásukra is.
  (MTI)"”
 • 4. gradien 2008. szeptember 09. 18:45
  „Az előrehozott választások igénye KÖVETKEZMÉNY!!! A szocialista-szabaddemokrata, majd szocialista kisebbségi kormány csődje. Annak a néhány elvakultnak, aki csak a TV-t nézi, itt egy friss hír a gazdaság állapotának megítéléséről. A továbbiakban , aki SIKEREKRŐL beszél kénytelen vagyok beszűkült tudatállapotúnak tekinteni:

  "Londoni elemzők szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy előrehozott választásokat tartanak Magyarországon. A nagy brit befektető intézetek emellett úgy látják, kiábrándító a magyar gazdaság teljesítőképessége.
  A Dresdner Kleinwort befektetési csoport szerint egyre valószínűbb, hogy a feszült magyar belpolitikai helyzet vagy a kormányfő távozásához, vagy előrehozott választásokhoz fog vezetni. (...)
  A Dresdner csoport úgy látja, egyelőre alacsony, de növekszik az esélye annak is, hogy előrehozott választásokat tartanak, és annak is, hogy a miniszterelnök még a büdzsé zárószavazása előtt lemond.(...)
  A távirati iroda emlékeztet arra, hogy hasonló véleményt fogalmazott meg múlt héten a Standard & Poor´s is. A nemzetközi hitelminősítő márciusban azért rontott a szuverén magyar devizaadós-osztályzat kilátásán, mert szerinte a magyar költségvetési konszolidáció hamarosan leáll.
  A Standard & Poor´s úgy számol, hogy a kormány 2010-ig a GDP mindössze egy százalékával tudja csökkenteni az államháztartási hiányt. A második negyedévi gazdasági növekedéssel kapcsolatosan a 4cast nevű pénzügyi előrejelző intézet azt mondja, "annak nagyon nehéz örülni".
  A cég szerint nem is az a baj, hogy az előzetes becsléshez képest kisebb mértékben nőtt a GDP, hanem az, hogy a mezőgazdaságot nem számítva még borúsabb a kép. (...) Az éves növekedés sem lesz olyan mértékű, mint azt várni lehetett - írja a 4cast, 2008-ra 2,5 százalékos bővülést vár a londoni előrejelző."

  Mellesleg igen optimistán, mert valójában a 2%-ot alig haladja majd meg, ha ugyan eléri. Ilyen helyzetben nem is tudom ki ragaszkodik - szó szerint eredménytelenül - a hatalmához?”
 • 3. KDNP? Ha-ha-ha-ha! 2008. szeptember 09. 18:17
  „Azért van abban valami bájos, amikor pont az önállóan nem is létező KDNP mond ki olyasmit, hogy a jelenlegi parlament nem életképes. :D Cincog az egérke.

  Az is sokatmondó tény, hogy az egész parlamentben lassan csak Gyurcsány és az MSZP lesz az amelyik költségvetéssel, adókkal foglalkozik. Mindenki más, élen a mini KDNP-vel és a Fidesszel azzal van elfoglalva, hogy hogyan lehetne új választás és HATALOM elosztás minél előbb.

  Na és a MUNKA?”
 • 2. kisguci 2008. szeptember 09. 17:32
  „Igazad van! Csak nehogy sokan meglepődjenek. Az már egyenesen aljasság amit Fodor próbál csinálni. Meg is érdemlik, hogy végre beálljon a kétpárti parlament. Bár ahogy többször írtam már egy erős vidék kisgazda pártra nagy szükség lenne!”
 • 1. felelős gondolkodás 2008. szeptember 09. 16:54
  „Egyetértek a Fidesszel és KDNP-vel. Magyarország érdeke az előrehozott választások kiírása. Véleményem szerint a jelenlegi politikai kultúra nem teszi lehetővé azt, hogy egy szakértői kormány sokáig hivatalban maradjon, és egyébként az nem is a legdemokratikusabb dolog. Ezért arra van szükség, hogy a népnek visszaadjuk a döntés lehetőségét: válasszanak, hogy merre menjen tovább Magyarország. Ha hisznek a szocialista útban, akkor úgyis hivatalban tartják Gyurcsány Ferencet. Ha nem, akkor pedig nincs helye az MSZP-nek a kormányban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a Gripen-szerződések ügyében

Közpénzeket érint, tehát ki kell adni a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak a… Tovább olvasom