Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

A Fidesz támogatja a hitelesek újbóli megsegítését

A Fidesz három év után sem engedi el a devizahitelesek kezét, az Együtt-PM Szövetség álláspontja szerint a devizahitelek törlesztőrészletei a kormány "ámokfutása miatt szálltak el".
Jobbik: ne a bankokkal, hanem a civilekkel tárgyaljon a kormány!

Ne a bankokkal, hanem a devizahitel-károsultakat és az otthonvédőket képviselő civil szervezetekkel kezdjen tárgyalásokat a kormány a devizahitelek problémájának megoldása érdekében - szólított fel a Jobbik parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerdán Budapesten.

Z. Kárpát Dániel, a devizakárosultaknak a szerdai kormányülés idejére, az Olimpiai parkba hirdetett demonstrációja keretében tartott sajtótájékoztatót. Előzőleg a kormány ülésén arról döntöttek, hogy a nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat kezd a devizahitelezésben érintett hazai hitel- és pénzintézetekkel a kérdés rendezése érdekében.

A Jobbik szerint az jelentheti az egyetlen megoldást, ha a hitelfelvétel idején érvényes árfolyamon forintosítják valamennyi devizahitelt, vagyis nem csak a lakáshiteleket, továbbá kártérítést fizetnek a bankok az eddigi többletbefizetések arányában - közölte a politikus.

Úgy vélekedett: a devizahitelezés révén az emberek a magyar nemzeti össztermék jelentős részét külföldi bankoknak fizetik ki, ami nemcsak kiszárítja a magyar gazdaságot, akadályozza a növekedését, hanem tönkreteszi a magyar családokat is.

Az ellenzéki politikus szerint ebben a helyzetben a kormány továbbra sem hoz hatékony döntést, hanem a probléma kialakulásáért felelős bankokkal akar tárgyalni a civilek helyett.

Ezért a Jobbik csak olyan megoldást tud elfogadni, amelynek során a bankok fizetnek, és a kérdés megoldása nem terheli meg a magyar költségvetést - mondta Z. Kárpát Dániel.

A sajtótájékoztatón Tatár József, a demonstrációt szervező Otthonvédelmi Tanács vezetője azt hangsúlyozta: csalódottak amiatt, hogy a kormány újra elhalasztotta a döntést, és nem született a devizahitel-károsultak számára elfogadható javaslat a kormányülésen.

Szerinte a hitelek forintosítása a felvételkor érvényes árfolyamon, mindössze 1000 milliárd forintot igényelne, ami aprópénz a bankok több tízezer milliárd forintos nyereségéhez képest.

A demonstrációt eredetileg a délelőtt 11 és este 7 közötti időre hirdette meg a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkba az Otthonvédelmi Tanács és a Koppány Csoport, több civil szervezet támogatásával, de délután négy óra után befejezettnek nyilvánították a megmozdulást.

Előtte "spontán sétára" indult a demonstráció mintegy harminc résztvevője a Balassi Bálint utcán keresztül a Körútig, majd kétszer is megállították a Margit híd pesti hídfőjénél a Szent István körút forgalmát. Az úttest közepén állva a "vesszenek a bankok" rigmust skandálták.

Elemzők: nem a legrosszabb forgatókönyv valósul meg

Várhatóan kisebb teher hárul majd a bankokra a devizahitelekkel kapcsolatban tervezett újabb intézkedések kapcsán, mint amitől az elmúlt napokban a piac tartott, de így is súlyos veszteséget jelent majd számukra - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők a nemzetgazdasági miniszter szerdai nyilatkozatát értékelve.

Varga Mihály szerdán az MTI-nek azt mondta, a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzetet kell létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mint ha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

A nemzetgazdasági miniszter e célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a miniszter által elmondottak alapján úgy vélekedett, a várakozásokhoz képest két irányból is szűkítették a program lehetséges méretét. Azzal, hogy csak a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek kerülnének be a programba, a szabad felhasználásúak nem, szűkítették az igénybe vevők körét, egyúttal a program potenciális méretét is maximálták.

A másik, amit a miniszter nyilatkozatából ki lehetett hallani: olyan módon keresik a megoldást, hogy a teherkönnyítés - aminek pontos formája még nem ismert, esetleg lehet tartozásleírás, árfolyamkedvezmény - nem hozhatja az adósokat kedvezőbb helyzetbe annál, mint amit akkor értek volna el, ha annak idején forintban vették volna fel a hitelt, ami limitálja a kapható kedvezményt. Ezek a szűkítések mérsékelik azt a veszteséget, amit a bankrendszernek el kell viselnie - mondta Samu János.

Hozzátette: arról ugyanakkor nem volt szó, hogy ez az intézkedés teljes egészében a bankokat terheli, vagy az állam is részt vállal, esetleg az árfolyamgáthoz hasonlóan a hitelfelvevő is részesedik-e a kockázatból, illetve milyen arányban.

A Concorde elemzője szerint az ország érdekeit tekintve ez kedvezőbb kimenet, mint ha mindenkit az eredeti árfolyamon kimentenének, ami szintén "benne volt a levegőben", ez azonban szerinte "túlvállalás" lett volna, "megfeküdhette volna a gazdaság gyomrát".

A tervezett program Samu János szerint az érintett hiteladósok nagy többségének segíteni fog. Azok, akik minden gond nélkül, rendszeresen törlesztenek, a kisebb törlesztés révén felszabaduló forrást elkölthetik vagy megtakaríthatják.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt emelte ki, hogy a csomag - amelynek tartalma még bizonytalan - várhatóan puhább és kisebb horderejű lesz, mint amilyentől az elmúlt napokban féltek a piacok, azt feltételezve, hogy ennek teljes vesztesége a bankszektort terheli majd.

A tárgyalások során várhatóan mérsékeltebb hatású csomag alakul majd ki, és időben elosztja majd a terheket, amely mindenképpen pozitívabb hatású a korábbi várakozásokhoz képest - mondta Réczey Zoltán, aki szerint a korábbi félelmekhez képest megnyugvás látszik az OTP árfolyamán is, amely délután határozottan erősödött.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag valószínűsíthetően még a megkötésekkel is nagy terhet jelent majd a bankszektor számára, amely lehet egyszeri, ha visszamenőlegesen próbálják a helyzetet rendezni, és jövőbeni is, amely a hátralévő futamidő alatt érinti majd a bankokat. A visszamenőleges rendezés azt jelentené, hogy utólag maximálják az árfolyamokat, s az afölötti kockázatokat a bankok viselik.

A Buda-Cash elemzője felhívta a figyelmet arra: akik devizában adósodtak el, az alacsony devizakamatok miatt előnyt élveztek a forinthitelekhez képest. Ha ennek szaldóját rendezni kívánják, jóval kisebb lehet a veszteség. Nem mindegy az sem, hogy milyen - hitelfelvételkori vagy egységes - árfolyamot alkalmaznak - tette hozzá.

Az elemző szerint az ország általános megítélésének is jót tesz, ha nem "drasztikusan, erőből", hanem tárgyalások során alakul ki a csomag tartalma. Úgy vélekedett, a kormány most a korábbiaknál óvatosabban közelít a kérdéshez, tárgyal a bankokkal a lehetséges megoldásokról. A bankszektor nem bírna el akkora terhelést, amelyről cikkeztek, ezt érzékelte a kormány is, ezért próbál középutas megoldást találni - vélte.

Gyurcsány: a devizahitelek kamatát kössék a felvett deviza alapkamatához

A devizában felvett jelzáloghitelek kamatát a felvett hitel devizájának alapkamatához kötné Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki a Demokratikus Koalíció (DK) nevében három lépést ajánlott a kormány figyelmébe a devizahitelesek rövid távú megsegítésére.

Az ellenzéki pártot független országgyűlési képviselőként vezető politikus hangsúlyozta, a devizahiteleseken középtávon csak egy alapvető gazdaságpolitikai fordulat segíthet. Szerinte ugyanis csak a befektetéseket és így új munkahelyeket eredményező politika lehet képes a lakosság jövedelmének növelésére, amiből finanszírozhatóvá válnak a felvett hitelek.

Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor a devizahiteleseknek rövid távon is szükségük van segítségre. Ennek egyik eleme kell legyen egy olyan törvénymódosítás, amely a felvett deviza alapú jelzáloghitelek fizetőeszközének alapkamatához kötné valamennyi érintett hitel kamatát - fejtette ki a volt kormányfő, aki szerint Lengyelországban sikerrel alkalmaznak hasonló rendszert.

A DK javaslatának második része, hogy ugyancsak jogszabály-változtatásokkal lehetővé kell tenni, hogy a bankok átmenetileg, de legalább 2016-ig ne mondhassák fel azok hitelszerződéseit, akik a fent említett új kondíciókkal legalább a hiteleik kamatát fizetni tudják.

Gyurcsány Ferenc harmadik lépésként egy "nemzeti szociális lakásprogram" elindítását javasolta. Elmondása alapján ebben az azt kérvényezők lakását az állam felvásárolná és lehetővé tenné annak visszabérlését egy "méltányos, korrekt" díj ellenében. Szerinte így több tízezren menekülnének meg attól, hogy utcára kerüljenek, míg a bankok is jól járnak, hiszen nem kell alkalmazniuk az ingatlan számukra is kedvezőtlen kényszerértékesítését.

A korábbi miniszterelnök, a devizahitelezés elterjedésében érzett felelősségére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, a devizahitelek bevezetését az Orbán Viktor által kinevezett Járai Zsigmond jegybankelnök és az első Orbán-kormány engedte. Nagyobb elterjedése pedig akkor kezdődött, amikor a Járai Zsigmond vezette MNB tíz százalékra emelte az alapkamatot, így a devizahitel sokkal olcsóbb hitellé vált, mint az államilag nem támogatott forinthitelek - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc kiemelte továbbá, hogy az elmúlt három évben vált igazán átfogó szociális problémává a devizahitelesek ügye, mivel amíg a törlesztéssel egy éven túli elmaradásban lévő hitelösszeg 2008-ban, a Gyurcsány-kormány utolsó évében 47 milliárd forint, a teljes hitelállomány 1 százaléka volt, addig 2012 végén ez szám már 650 milliárd forint, az idei év elején pedig 760 milliárd forint lett. A DK vezetője szerint ennek magyarázata pedig az, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája három éve alacsony szinten tartja a beruházásokat és a munkahelyek számát.

Vágó Gábor: nem félmegoldások kellenek

Lépéskényszerben van a kormány, hogy rendezze a devizahitelesek ügyét, és nem alkalmazhat félmegoldásokat - mondta Vágó Gábor független parlamenti képviselő, az LMP politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Vágó Gábor közölte: pártja üdvözli, hogy három év után "a kormány végre belátta, hogy a devizahitel hibás pénzügyi termék", de úgy tűnik, a kormány "sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja" a devizahitelesek problémáját.

Arra ösztönzik a kormányt - mondta -, hogy a devizahiteles mentőcsomagban arra a 117 ezer emberre összpontosítson, aki 90 napon túli tartozásait nehezen tudja törleszteni, továbbá arra a 115 ezer családra, amely képtelen törleszteni.

Hozzátette: azt javasolják a kormánynak, "porolja le" az LMP két évvel ezelőtti ingatlanalap-javaslatát, amellyel megoldható lenne, hogy senkit se kelljen kilakoltatni és mindenkinek legyen tető a feje fölött. Úgy látja, ez a megoldás az államnak nem jelentene pluszterhet, és így a bankok sem mennének csődbe.

Vágó Gábor szerint emellett szükséges lenne a magáncsőd intézményének bevezetése, mert ez több mint 250 ezer családnak jelentene megoldást. A kamatplafon bevezetése pedig azoknak segíthetne, akiknek sikerül 90 napon belül törleszteniük a hitelüket - magyarázta.

MSZP: a kormány nem állt elő megoldással

Az MSZP szerint a kormány továbbra sem kínált megoldást a bajba jutott devizahiteleseknek.

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a devizahitelezés az első Orbán-kormány idején indult, és 2010-től, a második Orbán-kormány működésének következtében, a forintárfolyam gyengülése miatt vált "rémálommá".

Hozzátette: a kormány szerdai ülésén sem talált megoldást az eladósodott devizahitelesek helyzetére, az pedig, hogy a jövőben nem lehetne lakáscélú devizahitelt felvenni, nem segít a már bajba jutottaknak.

Az MSZP-s politikus közölte: az Orbán-kormány eddigi intézkedései azoknak kedveztek, akik nem szorultak segítségre, a valóban nehéz helyzetben lévőket nem segítették. Kudarcnak minősítette a Nemzeti Eszközkezelő eddigi működését, és hangsúlyozta: a végtörlesztés csak azokat segítette, akiknek jelentős megtakarításaik voltak.

Józsa István korábbi javaslataikat felidézve elmondta: bérlakásprogramot indítanának, ösztönöznék, hogy a bajba jutott adósok bérlővé, majd lízingbe vevőkké válhassanak, adókedvezménnyel támogatnák, hogy a munkáltatók részlegesen vállalják át dolgozóik törlesztési terheit, és bevezetnék a magáncsődöt. Emellett a bankadóból származó pénzt a devizakitettség csökkentésére használnák fel, és átvilágítanák a bankok hitelezési gyakorlatát.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese - lengyelországi példára hivatkozva - azt javasolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdjen tárgyalásokat a svájci jegybankkal. Ennek nyomán - folytatta -, az MNB alacsonyabb árfolyamon tudná svájci frankhoz juttatni a magyarországi kereskedelmi bankokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azt közölte, a kormány szándéka egyértelmű: "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról.

Arra a kérdésre, ez alapján elképzelhetőnek tartja-e a hitelek forintosítását vagy végtörlesztését, Józsa István úgy válaszolt: a magyar és a svájci jegybank megállapodása lehetővé tenné a svájcifrank-kitettség csökkentését, megszüntetését. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a kormány egyelőre nem döntött, az eddig kiszivárogtatott javaslatok ugyanis kivitelezhetetlenek - jegyezte meg.

Együtt-PM: a törlesztőrészletek a kormány "ámokfutása mia

Az Együtt-PM Szövetség álláspontja szerint a devizahitelek törlesztőrészletei a kormány "ámokfutása miatt szálltak el".

A választási szövetség ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte: tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel, mert a kormány szerint "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arról számolt be: bármilyen döntés is születik a devizahitelesek megmentéséről a kabinet ülésén, a kormánypárt azt támogatni fogja.

Az Együtt-PM ugyanakkor a közleményben úgy vélte: az előző kormány idején a devizahiteles családoknak "nem kellett minden reggel gyomorgörccsel ébredniük az árfolyam gyengülése miatt", mert erős volt a forint. Mint írták, 2010 óta kockázatosabb dolog magyar devizahitelesnek lenni, mint előtte. "A kormány ma olyan fuldoklók kimentésén gondolkodik, akiket ő maga taszított a mély vízbe" - fogalmaztak, s megjegyezték: ez előző kormány gazdaságpolitikáját folytatva ma "költséges és veszélyes mentőakciókra sem lenne szükség".

Az ellenzéki választási szövetség felszólította a kormányt, hogy csak olyan megoldás mellett döntsön, amely kiállja a jogállamiság próbáját, és sem a magyar gazdaságnak, sem az adófizetőknek nem okoz több kárt, mint amennyit kezel.

A Fidesz támogatja a hitelesek újbóli megsegítését

A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kormány tanácskozása ezekben a pillanatokban is zajlik, ahol arról tárgyalnak, hogyan lehet további segítséget adni a devizahiteleseknek. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt hét kedden beszélt arról, hogy a kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány melyik variáció mellett fog dönteni, de bármelyiket is választja, a társadalmi és gazdasági szempontokat - köztük a bankok terhelhetőségét is - figyelembe veszi majd, és azt a Fidesz támogatni fogja, mert három év után sem engedi el a devizahitelesek kezét - mondta Selmeczi Gabriella, a kabinet eddigi intézkedései között említve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelőt.

A szóvivő a Gyurcsány-Bajnai-kormányok egyik legsúlyosabb örökségének nevezte a devizahitelesek problémáját, hozzátéve ugyanakkor, hogy "a bukott baloldal" most megpróbálja áttolni a saját felelősségét a jelenlegi kabinetre, holott "a lakosság drámai devizaadóssága a Gyurcsány-Bajnai-kormány szélsőséges gazdaságpolitikájának köszönhető", amellyel "egy ketyegő bombára ültette ezeket a családokat, zéró segítség nélkül".

Selmeczi Gabriella hozzáfűzte azt is, hogy a mostani "baloldali megállapodásban" egyetlen szó sincs a devizahitelesekről. Ennek szerinte az lehet az oka, hogy nem érdekli őket, vagy nem akarják nyilvánosságra hozni elképzeléseiket.

A Fidesz szóvivőjét arról is megkérdezték, hogy a Magyar Nemzet szerdán arról írt: különösen nagy kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a napokban a Békés Megyei Főügyészség négy férfi ellen, akik 2005-ben teljesítés nélkül vagy túlszámlázással építettek ki széles sávú internethálózatokat MSZP-SZDSZ-es irányítású településeken, kistérségben. Selmeczi Gabriella reagálásában azt mondta: úgy látszik, "a maffiabaloldal ügyei hétről hétre kerülnek elő".

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. kormoska 2013. július 26. 09:06
  „60.macs

  Jól látod!
  A magyar emberek jelentős része(sajnos) pénzügyi analfabéta,bár mostanában már javul a helyzet.
  Nem tudták mi az az árfolyamkockázat és meggyőződésem,hogy a hitelszerződési ajánlatot sem olvasták el legtöbben.
  Pedig haza lehet vinni,nyugodtan át lehet nézni(nézetni)nem volt muszáj ott a bankban dönteni!”
 • 62. Király75 2013. július 25. 20:55
  „54. Macs
  Bárhol rákereshetsz, de a teáltalad megadott link nem eur/huf diagram. Én az arra vonatkozó értékeket cáfoltam.”
 • 61. tol 2013. július 25. 19:22
  „a Hvg Tücsök által homályosan c. cikkét tudom ajánlani, mint elgondolkodtató véleményt...”
 • 60. macs 2013. július 25. 18:00
  „Bennem egyre inkább erősödik a gondolat, hogy amikor az emberek a hitelt felvették, csak azt érzékelték, hogy a lehetőségek közül ez a legolcsóbb. Az árfolyam, mint olyan, megfoghatatlan volt számukra, nem igazán tudták értelmezni. Pláne azért, mert a frank nagyon sokáig nagyjából azonos szinten mozgott. Arra senki sem gondolt, hogy beüt a krach, és a korábban csak csekély amplitúdóval kilengő deviza elszáll.”
 • 59. Szilvaa 2013. július 25. 16:42
  „Szerencsés emberek azok, akiknek nincs hitelük. A sajtóban egy csomó helyen az jelenik meg, hogy a felelőtlen emberek, TV-re és egyéb luxus cikkere vettek fel hiteleket. Igen, biztosan volt ilyen is, de pl. nekem azért kellett felvennem, mert nem albérletre akartam kifizetni annyi pénzt, mint amennyire kijött a törlesztő részlet. Mivel egy autót ki tudtam már fizetni, amit szintén chf-es volt, nem tételeztem fel, hogy ennyire elszáll az árfolyam. (Tegyük hozzá, egyre többe ember teszi fel a kérdést, vajon hol van az a bizonylat, amivel kiderül a bank megvette a chf-et, miközben forintban utalta át a hitel összegét, és forintban törlesztünk.) Aki hitelt vett fel, nem azt akarja, hogy mások fizessék ki helyette, és bizony jó lenne, ha a bankok, nem csak akkor szeretnék a hitelfelvevőket, amikor nekik hasznot hoznak, hanem együttesen viselnék a terheket is. Az azért nem normális, hogy a futamidő végére a felvett összeg többszörösét kell visszafizetni, lassan kezd az egész ügylet az uzsorára hasonlítani. Aki pedig attól fél, hogy az ő adójából mentenek meg bennünket, megjegyezném: MI is ugyan úgy fizetünk adót.”
 • 58. igazságkereső 2013. július 25. 16:03
  „#52.rebcat 2013. 07.25. 11:30 A kérdésedre a helyes válasz: a magyarországi bankok indexálási trükkjeinek! Épp ezért szemenszedett hazugság, "parasztvakítás" az amit Pazai Mihály úr,, a Magyar Bankszövetség elnök mondott az egyik televíziós csatorna szerkesztőriporterének! De hogy így meg tudta vezetni ismét a banktársaság a Kormányt, az több mint elgondolkodtató! és miért is kellene a devizát nem is látott "devizahitelesek" között különbséget tenni a bankcsalások miatt?!!”
 • 57. bicikliör 2013. július 25. 13:11
  „Nem olvastam el a cikket mert túl sok a bla-bla. rendezze le a kormány a választások elött,és akkor rendben.”
 • 56. pog 2013. július 25. 13:05
  „csak választási manipuláció....”
 • 55. Zember 2013. július 25. 12:32
  „Az én kezemet eddig se fogták. De voltak szerencsésebbek:
  "Jött a végtörlesztés intézménye, ami milliókat spórolt meg azoknak az adósoknak, akiknek amúgy megvolt az a pár rongyos tízmillió a párnacihában. Például megszabadulhattak a harmadik házra felvett hitel terheitől a parlamenti képviselők. Legfeljebb loptak maguknak végtörlesztésre valót. Azzal meg is nyugodtak: a felső tízezret megmentették."
  http://hvg.hu/w/20130723_Tucsok_altal_homalyosan”
 • 54. macs 2013. július 25. 11:49
  „Én csak egy dolgot nem értek, az önkormányzatok miért devizában adósodtak el?
  39. Király75,
  adnál egy linket, amivel alá tudod támasztani az állításodat, mert én ezeket a számokat találtam. (MNB)
  http://arfolyamkereso.com/?currency=CHF&one=1&start_date=2009-04-19&end_date=2010-05-29#graph”
 • 53. alak 2013. július 25. 11:34
  „A megoldás itt: http://www.atv.hu/videok/video-20130724-gyurcsany-ferenc”
 • 52. rebcat 2013. július 25. 11:30
  „Bocsánat, hogy okvetetlenkedem, de mi az a súlyos veszteség, ami a bankokat éri? Én úgy tanultam, hogy a bank haszna a kamat. Költségeikre többségük felszámol 1-2 % kezelési költséget. (Vagy ez a tan ma már nem él?) Valaki tudja a választ?
  Csak még egy megjegyzés: amikor felvettük a CHF alapú hitelt (2005), a bank négy fizetésre, a megvásárolt ingatlanra plusz a szülői házra bejegyzett jelzálogra CSAK CHF alapú hitelre tartott jogosultnak, forinthitelre nem. Ja! Semmi luxus... És most segítség ide, árfolyamgát oda az eredetileg felvett összegnél többet fizettünk vissza, pedig 8 évig tisztességesen fizettünk. Ezt hogy nevezné, aki objektíven ítéli meg a helyzetet?”
 • 51. igazságkereső 2013. július 25. 10:21
  „Ha a FIDESZ valóban komolyan gondolja a bankok által rútúl megvezetett emberek megsegítését, akkor nem utasítja el a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter úr által előterjesztett javaslatot, mert bebizonyosodott, hogy ez az egész banki "devizahitel" krach kifejezetten jogi, és nem közgazdasági probléma! Közgazdasági problémává ez az évek óta fennálló banki trükközés csak akkor válhat, ha a Magyarországon működő valamennyi bank úgymond megzsarolja a kormányt, már pedig annak nem lehet, nem szabad teret engedni, mert mint be is bizonyosodott, végeláthatatlan "tengeri kígyóvá" növi ki magát és tönkreteszi a magyar gazdaságot is!”
 • 50. info 2013. július 25. 09:41
  „Amikor felvették a hitelt a kormánynak akkor kellett volna megnézni milyen hitelbe ´csalták az embereket.Ma a segítségnyújtásnak ára van.........lesz. Mi a helyzet azokkal akik már visszafizették? ők mit kapnak? és aki nem vettek föl hitelt milyen támogatásban részesülnek? Azok az emberek igazságtalan lépésnek tartják az efféle segítséget!”
 • 49. tella 2013. július 25. 09:40
  „A fideSS- esek támogatják a deviza hitelesek újbóli támogatását :-) Próbálnák csak meg ne támogatni. Agyhalott csürhe, a nemzet szemetei :-)”
 • 48. kormoska 2013. július 25. 09:36
  „43.Ballas

  Igazad van,bevallom nem tudom hogy 2006-08-ig mi volt a hitelezési gyakorlat.
  2008-2011-ig viszont pénzintézetben dolgoztam(az ország második legnagyobb bankjánál),pont a "libás Bajnai és az öregecskedő Fletó"kormányzása alatt és akkoriban fizettem vissza végleg a CHF személy hitelemet.

  1)Megesküszöm mindenre ami szent,hogy akkor már az ügyintézők nagyon-nagyon ajánlgatták a FORINTHITELT is, de a népeknek csak és kizárólag FRANK ÉS JAPÁN JEN alapú hitel kellett,pedig igenis felhívták a figyelmüket a kockázatra és a kezdődő válságra!Ott voltam,hallottam.
  2)Megvannak az elszámolásaim és az utolsó részletnél 2010 augusztusában még 189ft/Chf árfolyammal számoltak,tehát egyértelmű hogy az elszálló forintárfolyam a JELENLEGI kormány"érdeme".

  Tehát elsősorban az első pont miatt NEM szeretném,ha a kormány a költségvetési pénzekből segítené a devizahiteleseket,kaptak már elég segítséget!”
 • 47. roxper 2013. július 25. 08:38
  „43.
  A csúnya Bajnai idejében, a stabil kiszámítható gazdaságpolitika miatt már egészen lent volt az mnb alapkamat és mivel alig 10%-kal volt drágább a huf hitel törlesztője ezért azt vettem fel, le lehet róla szállni. Aztán mondanom sem kell a forradalmi matócsis "gazdaságpolitika" hatására vissza kellett vinni 7%-ig, ami miatt 15%-kal nőtt a következő évi törlesztő, de még mindig jobb volt mint az eur vagy chf törlesztők, mert azokat gyakorlatilag megduplázták, a választásoknál 175 volt egy chf amit feltornásztak 260 fölé...”
 • 46. THK 2013. július 25. 07:59
  „30. Ferrer,
  egyéni döntés, amit azonban alaposan tud befolyásolni a kormányzat is!
  A 2003-as EU csatlakozásunk idején pl. még az volt a hivatalos álláspont, h 5 éven belül, 2009-től az eurót is bevezetjük - ezért csoda-e, h akkor, a csatlakozás utáni időszakban lódult meg a devizaalapú hitelfelvétel?!
  Hiszen aki elhitte a kormányzati kommuniákciót, az arra számíthatott, h belátható időn belül már egy sokkal stabilabb pénznemben kapja majd a fizetését...”
 • 45. mivan? 2013. július 25. 07:04
  „ballas. Te leírtad az évszázad mondatát. Belekergették az embereket.... Besz...k Másik duma leállíthatták volna. Igen, ha nem gondolták volna, hogy az emberek nagy része akkora ....., hogy mindent külön a szájába kell rágni. Ugyanakkor a sok fideszes önkormányzat is bízott ebben a konstrukcióban. Szerintem azért vettetek fel devizahitelt mert akkor még nem voltatok akkora hazafiak, hogy ft hitelt vegyetek fel. Miért?? Mert drágább volt.”
 • 44. balihoho 2013. július 25. 06:52
  „Ezt valahogy nem értem, és nem értettem akkor sem, amikor azt tapasztaltam, hogy gomba módra kezdtek szaporodni az új autók az utakon, úgy hét évvel ezelőtt. Aztán felvilágosítottak, hogy mindez hitelből van. Hát most nyögik is rendesen, bár az akkoriak, legalábbis autókra, lassan kifutnak. És hogy ezt az egész deviza cirkusz kinek köszönhető? Tessék alaposabban elgondolkodni azon, ki vitték, melyik párt aktív tagjai, felelőtlen nyilatkozataikkal, zuhanó mély repülésbe a forintot? És hogy tiszta legyen a kép: 2001. június 15-én kelt 88/2001. (VI. 15) Korm. r. révén, az Orbán kormány engedélyezte, a deviza alapú hitelfelvételt. Az is érdekes, hogy nem tartozom az eladósodott réteghez, azon egyszerű oknál fogva, hogy alacsony jövedelmi szintem miatt, nem kaphattam hitelt, és ma sem kaphatok! Ezek szerint csak a gazdagoknak, tehetőseknek ad a bank? De nekik, mármint a gazdagnak, mi szüksége a hitelre, amikor bármit, akár készpénzért is, meg tud venni? Egyébként tökéletesen jól körül írt valóságot láttat, a 41 es tom peris kommentelő. Na én nem tartozom ezek közé! Nálam nincs plazma meg három dé, meg egyéb csoda kütyű, és nem áll csoda autó a nemlétező garázsomban. Kerékpárral járok, és meg vagyok elégedve szerény életvitelemmel, a bank az én házamat deviza tartozás fejében, nem viszi el a fejem fölül, mert ahogy a mondás tartja, lehet hogy öreg, de saját!”
63 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a kormány a családi adókedvezmény kiterjesztéséről

A devizahitel-szerződések módosításának lehetőségeiről és a demográfiai programról is tárgyal mai… Tovább olvasom