Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

˝A Fidesz tömegeket tud megmozgatni, ha iparkodik˝

Német, francia és lengyel lapok foglalkoztak a magyarországi helyzettel, többek között a kormánypárti demonstrációval.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnap megjelenő német konzervatív lap a tárcarovatában Zilahy Péter magyar írótól közölt cikket a január 21-én Budapesten tartott kormánypárti demonstrációról.

A széllel szemben című írásában Zilahy emlékeztetett Orbán Viktor egy németországi interjújára, amelyben a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország a szabadságharcosok hazája. Az író ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy "a kormányon lévőkért az utcára vonulni legalábbis nem tipikusan magyar" szokás. Emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb ilyen típusú demonstrációt Budapesten 1957-ben, a forradalom leverését követő terror idején tartották, legutóbb pedig 1990-ben rendeztek hasonló tüntetést. Akkor a frissen megválasztott jobboldali kormányt támogató demonstráció a benzináremelés miatt sztrájkoló taxisok ellen irányult, és a Fidesz baloldali párt volt.

A január 21-i tüntetéssel "a Fidesz megmutatta, hogy még mindig tömegeket tud megmozgatni, ha iparkodik", de már csak azzal az ürüggyel, hogy támadás érte az országot - fejtette ki a szerző. Hozzátette: ha az a benyomás keletkezik, hogy az EU "rászállt Magyarországra", akkor az mártírrá teszi Orbánt, és évekre bebetonozza a hatalmát, az EU-nak ezért "óvatosan kell eljárni."

A magyar színházi életről közölt egyoldalas körképet hétvégi számában a Le Monde című napilap. A mértékadó francia liberális újság külön interjút közölt Schilling Árpáddal, amelyben a "Franciaországban legismertebb magyar rendező" a kulturális életben tapasztalható apátiáról beszélt.

A körképet jegyző Brigitte Salino kritikus szerint "a hatalom nacionalista beavatkozásával szemben a színházi élet a tiltakozás és a kompromisszum között keresi az útját". Véleménye szerint a Trafóban történt igazgatóváltás "rávilágít a kultúra összetett helyzetére Magyarországon, ahol a politikai hovatartozás és a művészi tétek összekeverednek". Úgy látja, hogy miközben folyik egy belső háború a színház és a tánc között, a hatalom nacionalista pályára kívánja állítani a kulturális intézményeket. Egyes művészek a lelküket is eladnák, azokat viszont, akik elutasítják a kompromisszumokat, munkanélküliség fenyegeti - állítja a színházi újságíró, aki az Új Színház "szélsőjobboldali igazgatóságának" kinevezését nem szakmai, hanem politikai döntésnek tartja.

Schilling Árpád a legsúlyosabb gondnak azt nevezte, hogy a másfél millió Fidesz-szavazó és további másfél millió bizonytalan mellett abból a 4 millió emberből, aki soha nem szavazna a kormánypártra, sokan egyáltalán nem foglalkoznak politikával. Szerinte a polgári tudatnak történelmi és politikai okokkal magyarázható hiánya miatt kerülhetett hatalomra Orbán Viktor, akit "tökéletes populistának" tart. Hívei nem veszik észre, Orbán milyen mértékben hazudik: Putyin-módjára megjátssza az egyszerű embert, kiválóan beszél a nép és a politika nyelvén, s tudja, hogyan kell gyűlöletbeszéddel megosztani az embereket. "Annak a veszélynek az érzése, amely a köztársaságot fenyegeti, nem hatja át a magyarokat" - véli a rendező. "Szégyennek" tartja, hogy az értelmiség nem tiltakozik. "Elértük az apátia mélypontját. Egyesek félnek, mások pedig azt mondják: minden hiába, a rendszer be van betonozva" - hangsúlyozta Schilling.

Orbán Viktornak szóló, több mint száz lengyel konzervatív értelmiségi által aláírt nyílt levelét publikált vasárnap a Niedziela című katolikus hetilap. A január 22-i keltezésű levél Jerzy Robert Nowak, a katolikus Radio Maryjával szorosan együttműködő történész kezdeményezése.

"Csodáljuk az Ön kormányának bátorságát, amellyel a külföldi tőke igája és az Európai Unió nagy országainak dominanciája alól próbál kiszabadulni, kiállva a magyar vállalkozások és az összmagyar nemzeti érdekek mellett" - olvasható a levélben. Az aláírók elismerésüket fejezik ki az új magyar alkotmány "nagy hazaszeretete és a vallás jelentőségének elismerése", valamint "a kommunizmus maradványainak felszámolása" iránt. Példásnak és követendőnek nevezik "a magyar utat".

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy sok lengyel az 1956-os forradalom "Lengyelország utat mutat..." jelszavát "Magyarország utat mutat, kövessük a magyar utat" jelszóra változtatta. Véleményük szerint Magyarország áll ki a leghangosabban és legbátrabban a kis államok és közepes európai nemzetek szuverenitása mellett, "a nagy államok, a multinacionális vállalatok és bankok diktátuma ellen". A levélben bírálják "a külföldi pénzügyi körök, valamint a baloldali és liberális körök Magyarország elleni hajszáját", és sok szerencsét kívánnak a magyar kormánynak. "Hiszünk abban, hogy az Ön kormánya a nemzet nagy részének támogatásával és bizalmával átvészeli a vihart" - áll a levélben.

Olvasóink írták

 • 13. DMagóg 2012. január 29. 18:49
  „12. mozdony 2012.01.29. 18:35!
  A célok -ha nem hátsó szándékoktól vezéreltek- elfogadhatók!
  Eszközök és módszerek? Nos, ezekkel már baj van!
  Végelgyengülésben nagy szájú szabadságharcost játszani, no az már közröhej Ám, nemes célért öngyilkosnak lenni, méltányolandó. Bár, némi ésszel, egy kis kondizással vihetnénk is valamire. S mi, fülkeforradalmi szabadságharcosdit játszunk, a hátsó szándéktól vezérelten, a hatalom bebetonázása céljából.”
 • 12. mozdony 2012. január 29. 18:35
  „A zemberek nem hülyék-------mondja valaki.Mondd ki ezt a szót,fogod látni milyen könnyű így ejteni.CSUPA IRODALMI NYELVEN ÉS TÖKÉLETES HELYESÍRÁSSAL BÍRÓ EMBER VAN ITT.Könnyű ítélkezni!Gondolj a saját háztartásodra ,csináld jobban,ha van hiteled ,élni kell,Neked jut mindenre?Aki nem látja a kormány emberfeletti igyekezetét az vak.Mindenhova kell a pénz,mindent szétloptak, eladtak,akinek van füle az meghallja a bajokat.Küldjetek tanácsokat,Ti hogy csinálnátok?Nem tartják be az európai törvényeket.?Amit itthon kérnek,azt saját hazájukban nem.Nevetséges volt a brüsszeli tanácskozás,fogalmuk sem volt semmiről,csak járt a szájuk.De az még nagyobb baj,hogy sokan ugyanígy tények nélkül nyilatkoznak például, itt is.Ti mindent megtesztek a hazátokért?Írjatok konkrét kifogásokat,hogy tudjak konkrét válaszokat adni,mert így csak azt mondhatm,hogy nem látom az "európai értékeket"”
 • 11. kristóf65 2012. január 29. 16:44
  „A felmérések is azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága csökken. Másfél év alatt a felére csökkent, ami azt bizonyítja, hogy az emberek kezdenek ráébredni Orbán hazugságaira.

  Az embereket csak egy ideig lehet az orruknál fogva vezetni. De aztán eljön az az időszak, amikor a saját bőrükön is érzik a problémákat.

  Orbán semmiért se vállal felelősséget. Mindig másra kent mindent.

  Orbán először komcsizott, aztán meg Kínától és Oroszországtól várta a segítséget. Ők nemet mondtak neki, most szalad az EU-hoz és az IMF-hez. Ezt látják az emberek is. Az egyik Orbán kijelent valamit, majd a következő héten teljesen az ellenkezőjét csinálja.

  De a "zemberek" nem hülyék.”
 • 10. DMagóg 2012. január 29. 16:43
  „"˝A Fidesz tömegeket tud megmozgatni, ha iparkodik˝"
  Önmaga ellen is!”
 • 9. kontrapista 2012. január 29. 16:19
  „Schilling Árpád mivel nem tud mit kezdeni a "legsúlyosabb gondjával", de kiskorúnak tartja a magyar szavazópolgárt, amikor azt nyilatkozza : " a polgári tudatnak történelmi és politikai okokkal magyarázható hiánya miatt kerülhetett Orbán Viktor hatalomra". Aki ekkora melléfogást megenged magának ezen oldalakon, az többé nem lehet hiteles publicista.”
 • 8. fefeegy 2012. január 29. 16:10
  „A létszám csak pénz kérdése.”
 • 7. fedora 2012. január 29. 15:21
  „2: Én bizony halottam ,meg jegyzem én nem szavaztam ,se a jobbra se a balra!”
 • 6. achilleus 2012. január 29. 14:36
  „Mondhatni 2:1. Igaz, hogy a kiválasztott 3 tudósításból kettőt magyar származású (?), jól besorolható irányultságú tudósító írt, de ezen már meg sem lepődöm. Az első írásban - mert ez szól a kettő közül valójában a demonstrációról - viszont van egy nagy tévedés: "legutóbb pedig 1990-ben rendeztek hasonló tüntetést." Mármint a kormányt támogatót. Bizonyára elkerülte a kedves és ezek szerint igencsak rosszul tájékozott szerző figyelmét, hogy 2002-ben, a két választási forduló között volt egy, a mostanival összemérhető nagyságrendű demonstráció a még hivatalban lévő Fidesz-FKGP kormány mellett. Igen, az első fordulóban a nyugdíjasoknak azonnali 19 000Ft, + 13. havi nyugdíj, a közalkalmazottak 50%-os béremelése, az adómentes minimálbér ígérete hatása alatt született első fordulós eredmények ellenére, még volt némi esély. Nem jött be, de megfeledkezni egy "tudósító" részéről erről az eseményről, elég nagy ismeretbeli hiányosságokra vall, főleg ha a külföldet kívánja tájékoztatni.”
 • 5. klj-54 2012. január 29. 14:29
  „A fidesz okosan konspirál!
  A Kubatov lista óta tudják ki az akit úgy meg lehet venni, hogy az el ne szólja magát.
  Még csak el sem ítélem őket ezért!
  Tessék a másik oldalnak is az önmarcangolás és a baloldal szétverése helyett végre azzal foglalkozni ami egy politikus dolga lenne!
  Mert a HAZA sorsa szinte egyiket sem érdekli a ráutaló jelek szerint:(”
 • 4. X_Y 2012. január 29. 14:24
  „2. Kazikázmér

  A Kedves Vezető előző regnálása idején mintha lettek volna fizetett tapsoló "statiszták" egy március 15-i ünnepségen...

  " a saját költségemen" - amit utána elszámolsz a Kedves Vezető pártjának helyi irodájában....”
 • 3. TrombiFrédi 2012. január 29. 14:09
  „A TÖMEGek megmozgatása függ a probléma jellegétől is, ami jelenleg összetett, ugyanis nem kell egyetérteni a komány gazdaságpoltikájával, de a kákán is csomót keresőkkel szemben könyebb összefogást találni!!! A pénz és a" jutalomcsomagok" is egy megoldás, de csak rövid távon...”
 • 2. Kazikázmér 2012. január 29. 13:32
  „1. Larsson 2012.01.29. 13:17
  Én meg saját elhatározásomból, a saját költségemen, az igazam mellett kiállva el tudok menni tüntetni! Akkor úgy látszik a baloldal él ezzel a fizetős dologgal, mert sem ismerőseim körében, sem máshonnan nem hallottam hasonló dolgot, tarifát sem!”
 • 1. Larsson 2012. január 29. 13:17
  „Ha én is kiraknék 5000-5000 Ft-ot az embereknek simán utcára tudnék vinni 1-2 millió embert (nem hogy 80-100e-t), nem nagy teljesítmény...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozsgói bankrablás elkövetőjét keresi a rendőrség

Keresi a rendőrség azt a férfit, aki még csütörtökön több százezer forintot vitt el egy bankfiókból… Tovább olvasom