Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A fideszes választási rendszer nem jön be az LMP-nek

Tárgyalási alapként sem fogadható el az LMP számára a Fidesz választási rendszerre vonatkozó legújabb javaslata, mert az az ellenzéki párt szerint egyebek mellett tovább erősítené az ország politikai megosztottságát és a két nagy párt, a Fidesz és MSZP "bebetonozását" szolgálná.
Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: az Áder János által szombaton ismertetett javaslat a kormánypártok tavaly májusban benyújtott javaslatához képest is jelentős visszalépést jelent minden szempontból. Az ellenzéki politikus felhívja a figyelmet arra, hogy a javaslat nemcsak hogy megtartaná az ajánlócédulák rendszerét, de még növelné is az egyéni jelöltek indulásához szükséges ajánlások számát. Úgy véli: nincs az országban olyan szakértő, és a Fidesz-KDNP-n kívül nincs egyetlen párt sem, amely ne az ajánlási rendszer eltörlését szorgalmazná, mert az súlyosan sérti az állampolgárok adatvédelmi jogait, és "a nagy pártok játékává silányítja a demokratikus versenyt."

Kitér arra is, hogy a Fidesz javaslata eltörölné a nem győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok kompenzációját. Ezzel - fűzi hozzá - a rendszer még a jelenleginél is rosszabbul fejezné ki a parlamentben a szavazók akaratát. Ilyen játékszabályok alapján a Fidesz 2010-ben a szavazók 53 százalékának a támogatásával nem csak a mandátumok bő kétharmadát, de akár a háromnegyedét is megszerezhette volna - véli Karácsony Gergely. Hozzáteszi: az LMP számára elfogadhatatlan az is, hogy a rendszer egyfordulóssá tételével a Fidesz tovább erősítené az ország politikai megosztottságát, csupán azért, mert az "képzeli, a jelenlegi helyzet alapján ez az érdeke".

Szerinte a kormánypártok javaslatával a Fidesz-KDNP-n kívül az MSZP is jól járna. Áder János előterjesztése csupán a két nagy párt bebetonozását szolgálja, aránytalanná teszi a választási rendszert, aminek egyértelmű vesztese a magyar demokrácia lenne - hangsúlyozza.

A frakcióvezető-helyettes felhívja a figyelmet, hogy az LMP továbbra is kész minden egyeztetésre a választási reformmal kapcsolatban, azonban a Fidesz korábbi javaslatával ellentétben ezt az elképzelést tárgyalási alapként sem tudja elfogadni. Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. július 10. 14:58
    „Ez a választási formula tényleg nagy szemétség lenne, de számítani lehetett rá, hogy a fidesz bebetonozza magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven hektáron égett a búza és a tarló Baranyában

Húsz hektár lábon álló búza, harminc hektár tarló és ezer nagy bála égett le szombaton Baranyában. Tovább olvasom