Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A Fideszesek is támogatták Fodor Gábor kinevezését

A környezetvédelmi bizottság 12 igen szavazattal és 7 tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül támogatta Fodor Gábor (SZDSZ) környezetvédelmi és vízügyi miniszteri kinevezését.
A voksoláson két fideszes képviselő - Fehérvári Tamás és Bányai Gábor - is igennel szavazott Fodor kinevezésére. A politikus a meghallgatásán egyebek mellett azt mondta, hogy bár nem lelkes az ügyben, de mint szükséges rosszat elfogadja a NATO-radar építését a Tubesen. Legfontosabb feladata pedig egy klímaváltozással kapcsolatos stratégia elkészítése 2008-ra, mert szerinte ez a legnagyobb környezetvédelmi probléma a világon és Magyarországon is.

A meghallgatáson a miniszterjelölt három alapelvet fogalmazott meg a munkájához: nem korlátozni, hanem tájékoztatni, nem büntetni, hanem ösztönözni, nem utasítani, hanem felvilágosítani kell.

Fodor Gábor elmondta, hogy nem ágazati minisztériumra van szükség, hanem az egész kormányra kiható gondolkodásmód-váltást szeretne elérni a fenntartható fejlődés érdekében. Elmondta, hogy ő úgy érzi az a dolga, hogy éreztesse a kormány szinte összes döntésén a következő generációkért viselt felelősséget.

Elmondta, hogy nem a jogszabályi változások, hanem a szemlélet és a kultúra átalakulása hozhat érdemi áttörést a környezetvédelem területén. "Nincs időnk és nincs választásunk" - fogalmazott a leendő tárcavezető.

A politikus a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkájával kapcsolatban három hangsúlyos elemet emelt ki: a társadalmi bázis és a támogatottság szélesítését, a politikai, gazdasági és civil együttműködés erősítését és a már meglévő szakértelem megtartását.

Fodor Gábor legfontosabb feladatának egy 2008-ra elkészülő klímaváltozással kapcsolatos stratégia elkészítését nevezte, mert szerinte ez a legnagyobb környezetvédelmi probléma a világon és Magyarországon is. A miniszterjelölt szerint a stratégia megalkotásával már a jövő évi költségvetésben is külön forrásokat lehetne elkülöníteni a fenntartható fejlődés javítása érdekében.

A politikus leszögezte, hogy minden eszközzel támogatni fogja a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosi posztjának létrehozását, ami mögött mint fogalmazott már most ötpárti konszenzus van. Ezen kívül a politikus szeretné átgondolni a Vásárhelyi-tervet is. Leszögezte, hogy ezeknek az ügyeknek "túl kell élniük egy esetleges 2010-es, vagy későbbi kormányváltást is."

A bizottsági tagok kérdéseire reagálva Fodor Gábor elmondta, hogy bár nem lelkes az ügyben, de mint szükséges rosszat elfogadja a NATO-radar építését a Tubesen, a német importszemetet szerinte minél hamarabb oda kell visszaszállítani, ahonnan érkezett, atomenergiai kérdésekben pedig nem szabad a társadalom széles rétegeinek megkérdezése nélkül dönteni.

A miniszterjelölt támogatásáról biztosította a biogáz-termelés bővítését, a nemzeti parkok szigorúbb őrzését és szerinte társadalmi vitára alkalmas a zöldadó bevezetésének kérdése is. Fodor Gábor úgy látja: a bős-nagymarosi vízlépcső jelenlegi helyzetében elképzelhető, hogy Magyarország és Szlovákia nem tud "külső segítség nélkül" megegyezni.

A politikus május 7-én teheti le miniszteri esküjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonardo da Vinci Debrecenben

Tovább olvasom