Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A figyelmetlenséget használják ki a betörők

Sopron és térsége az országban még mindig az egyik legbiztonságosabb hely. Igaz, idén az év első tíz hónapjában harminc-negyven százalékkal emelkedett a lopások és a testi sértések száma.
A Sopron–Fertőd statisztikai kistérség falvaiban tavaly az év első tíz hónapjában 484 ismertté vált lopás, illetve betörés történt. A szám idén közel másfélszeresével növekedett, a rendőrök 729 esetet regisztráltak. Az erőszakos, súlyos testi sértések száma is növekedett 57-ről 74-re. Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője az adatokat értékelve megjegyzi, térségünk az országban még ezek ellenére is az egyik legbiztonságosabbnak mondható. A százezer lakosra jutó összes bűncselekmények száma nem éri el a 2500-at. Emberölés, illetve emberölési kísérlet kizárólag Sopronban történt.
„ Az elmúlt időszakban rendőri székhelyet alakítottunk ki Brennbergbányán és Ivánban, emellett megerősítettük a körzeti megbízotti állományt Lövőn, Nagycenken, illetve Zsirán. A lépésektől azt várjuk, hogy a településeken még jobban visszaszoríthatjuk a bűnözést.”
– Az, hogy a falvakban is jelen vagyunk, biztonságérzetet ad az ott élőknek. El kell érnünk azonban, hogy ezt ne felesleges zaklatásnak vegyék. A jövőben is számítunk a lakosság együttműködésére – tette hozzá a rendőrkapitány.
A lopások, illetve betörések módszere nem változott. Az elkövetők főként készpénzt, értékeket, háztartási berendezéseket, műszaki cikkeket visznek magukkal. A településeken ismét megjelentek az úgynevezett házaló árusok, akik, tisztelet a kivételnek, sok esetben kihasználják az emberek figyelmetlenségét. – A falvakban élők még mindig megbíznak az idegenben is, beengedik őket a lakásukba, akik miután bejutnak, könnyen eltulajdoníthatják a pénzt – folytatta Farkas Gábor. – Az idősek pedig tehetetlenek az elkövetőkkel szemben. Sokszor csak egy pohár vizet kérnek, persze nem szomjasak, inkább a könnyen megszerezhető értékek érdeklik őket. Az okozott kár általában néhány tízezer forint, de előfordult már, hogy félmilliót is zsákmányoltak ezzel a módszerrel.
– Az erőszakos bűncselekmények száma is emelkedett. Ennek kiváltó oka kilencven százalékban az alkohol – mondja tapasztalatairól a rendőrkapitány.

– Egy-egy beszélgetés könnyen hangos szóváltásba csap át, ami verekedésbe torkollik. Az emberek tűrőképessége csökken. Ennek megoldása pedig már nemcsak rendőrségi feladat, hanem társadalmi probléma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom