Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A fitalok foglalkoztatási helyzetét javítaná az LMP

Az LMP sürgeti a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását, ezért arra kéri az emberierőforrás-minisztert, hogy ennek érdekében hívjon össze kerekasztal-megbeszélést.

Az LMP a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását sürgeti, ezért a párt arra kéri az emberierőforrás-minisztert, hogy ennek érdekében hívjon össze kerekasztal-megbeszélést - mondta Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten.

Arra kérjük Balog Zoltánt, hívjon össze egy kerekasztalt, annak érdekében, hogy "a fiatalok foglalkoztatási helyzetét javítsuk, a problémát érdemien kezeljük" - közölte sajtótájékoztatón a párt foglalkoztatási szakpolitikusa.

A kerekasztal tagjai között - mondta - helyet kellene kapniuk a kormány képviselőin kívül a politikai pártok, azok ifjúsági szervezetei, a munkáltatók és a munkavállalók, valamint a tudományos műhelyek képviselőinek.

Szél Bernadett szerint több olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban, amely inkább rontotta, mint javította a fiatalok foglalkoztatási helyzetét. Ilyen például a nyugdíjkorhatár emelése, amely azt okozza, hogy a fiatalok nem tudnak időben belépni a munkaerőpiacra, így csökken az esélyük arra is, hogy időben családot tudjanak alapítani. Innentől kezdve ez már népesedési probléma is - mutatott rá.

Közölte, további problémát jelent a fiatalok munkavállalásával kapcsolatban, hogy a közszférában csökkentették a létszámot, valamint a foglalkoztatásbiztonság is csökkent.

A megalakítandó kerekasztalt arra kérik, hogy az említett problémákat, azok megoldási lehetőségeit tekintse át, és dolgozzon ki cselekvési tervet a kormánynak - jelentette ki Szél Bernadett.

Hozzátette: meg kellene vizsgálni a nemzetközi megoldási példákat, aktív munkaerő-piaci politikát kellene alkalmazni, valamint javasolják egy munkaerő-piaci információs és elemző rendszer kidolgozását.

Az LMP szerint - egyebek mellett - fontos lenne bővíteni a Munkaerőpiaci Alap forrásait, valamint nem a munkát, hanem a környezetterhelést kellene adóztatni. Kutatások azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény hosszú távon növelhető azzal, ha a környezetterhelést adóztatják - mondta Szél Bernadett.

Csiba Katalin, az LMP szóvivője kijelentette, "a fiatalok helyzete kétségbeejtő az országban": nincs munkájuk és nincs lehetőségük az itthon maradásra. Ezt mutatják a nemrég napvilágra került statisztikai adatok is - tette hozzá.

Csiba Katalin ugyanakkor azt mondta, a fiatalok kedvezőtlen foglalkoztatási helyzete európai probléma, de Magyarországon is egyre súlyosabb a helyzet.

Olvasóink írták

 • 3. Emberségetavilágnak 2012. május 28. 15:30
  „2. lukrecia 2012.05.28. 14:05
  Mit termelnénk, (mit termelhetnénk!) azokban a kertészetekben?
  Kezünk-lábunk megkötve, a kvótákat nem léphetjük át.”
 • 2. lukrecia 2012. május 28. 14:05
  „Spanyolországban minden negyedik fiatal dolgozik csak. Magyarországon a 45 éven túliak vannak igazi veszélyben. Ráadásul azok már külföldre sem mennek. A vidék felét lehetne foglalkoztatni korszerű holland mintájú kertészetekben.
  Talán a közbeszerzéseket nem Agóra hülyeségekre kellene fordítani. De mint tudjuk a közszféra a közbeszerzéseken hizlalja a máját (tiszt a kivét)”
 • 1. Queenmargareth 2012. május 28. 13:08
  „Ma nem megy az írás:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autó, ketten súlyosan megsérültek

Árokba borult egy autó Budakalásznál. A balesetben két súlyosan megsérültek. Tovább olvasom