Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A foglalkoztatók többsége nem tartja be a munkaügyi szabályokat

A munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött és a foglalkoztatók 69 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket.
Munkaügyi jogsértéseket és munkavédelmi szabálytalanságokat tárt fel a foglalkoztatók többségénél a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az év első kilenc hónapában végzett vizsgálatai során - derült ki a NMH honlapján közzétett jelentésből.

A tájékoztatás szerint a munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött és a foglalkoztatók 69 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, tavaly ez az arány 67 százalék volt. A munkaügyi felügyelőségek 3081 vállalkozásra szabtak ki munkaügyi bírságot, összesen 455,535 millió forint összegben. A legtöbb bírságot, 155,935 millió forintot az építőiparban tapasztalt szabálytalanságok miatt szabták ki.

Az NMH jelentése szerint a munkaügyi jogsértések leggyakoribb formája a feketefoglalkoztatás: a jogsértéssel érintett munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatták munkaszerződés és bejelentés nélkül. A tavalyi év hasonló időszakához képest nőtt a feketemunkások aránya, különösen az építőipari vállalkozásoknál, 28-ról 37 százalékra. Az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 8 százaléka jutott a mezőgazdasági ágazatra, ami a 2013. évi azonos időszakban mért 4 százalékos arányhoz képest 2014-re meghatározó növekedés - írja a NMH. A vendéglátásban a tavalyi évhez képest jóval kisebb mértékű volt a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, 13-ról 9 százalékra csökkent a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya.

Munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrzött 13 586 munkáltató 83,9 százalékánál tapasztaltak az ellenőrök, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as év azonos időszakában regisztrált 82,4 százalékhoz képest - írja az NMH.
Munkavédelmi bírság kiszabására az esetek 3 százalékában, 494 alkalommal került sor, 133,356 millió forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló tantárgyként taníthatják a panaszjogot a rendőröknek

A kezdeményezést az egyetemen örömmel fogadták, a panasztestület feladata az új tantárgy… Tovább olvasom