Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A fogyás enyhíti az inkontinenciát

A túlsúlyos nők esetében a fogyás csökkenti az inkontinencia kellemetlen tüneteit.

Az inkontinencia ma Magyarországon mintegy félmillió embert sújt. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szülést követően lábadozó anyák, a negyven év feletti nők és az ötven év feletti férfiak. A probléma kezelésére a különböző terápiás módszerek és műtéti beavatkozások mellett egyszer használatos nedvességfelszívó betétek és pelenkák használata is ajánlott lehet. Ugyanakkor az életmódváltásnak is nagy szerepe van a betegség leküzdésében és az életminőség javításában.

A program

Amerikai kutatók által a közelmúltban közzétett vizsgálat szerint a túlsúlyos nők esetében a fogyás csökkenti az inkontinencia kellemetlen tüneteit.
A vizsgálatok során dr. Leslee L. Subak és kollégái negyven túlsúlyos nőt vizsgáltak a San Franciscó-i egyetemen. A kísérletben részt vevő hölgyek életkora 52 év, átlagos súlya 97 kilogramm volt, és hetente átlagosan 21-szer szenvedtek el inkontinens „baleseteket". A betegeket két csoportra osztották: a vizsgálat kezdetén kiválasztottak 19 nőt, akik orvosi felügyelet mellett egy három hónapos speciális programon vettek részt, amelynek célja a testsúlyuk csökkentése volt. Az ebbe a csoportba sorolt hölgyek nem ehettek többet napi 800 kalóriánál és mindennap 60 percet kellett sportolniuk. A második csoportba tartozó 21 nő a programot három hónappal később kezdte.

Az eredmények

Azok a nők, akik azonnal elkezdték a fogyókúrás programot, átlagosan 16 kilogrammot veszítettek testsúlyukból (a testtömegindexük 28–35 százalékkal lett alacsonyabb). A heti inkontinens epizódok száma 60 százalékkal csökkent, életminőségük pedig kimutathatóan javult. A másik csoportba sorolt betegek testsúlya változatlan maradt az első három hónapban, az akaratlan vizeletvesztéses esetek száma pedig 15 százalékkal csökkent. Miután ők is részt vettek a három hónapos testsúlycsökkentő programban a vizsgálat második felében, az inkontinens epizódok száma esetükben is kimutathatóan visszaesett.

Néhány kiló fogyás, nagy könnyebbség

Egy 167 centiméter magas, 90 kilogramm súlyú hölgynél ez azt jelenti, hogy testsúlyát 4,5–9 kilogrammal kell csökkentenie. Mindez egy olyan cél, amelyet a túlsúlyos nők biztosan meg tudnak valósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom