Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

A fogyasztói árak változásai

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten.
A havi maginfláció 0,2 százalék, az éves 0,7 százalék volt. Az első három hónapban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
A fogyasztói árak az idén februárban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly márciusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,7 százalék volt, 2004. márciushoz viszonyítva pedig 3,5 százalékkal növekedtek az árak.
Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,2 százalékkal nőttek. Emelkedett 12,3 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 3,4 százalékkal a száraztészta ára. Csökkent viszont 1,8 százalékkal a baromfihús, 1,1–1,1 százalékkal az étolaj és a sajt, 1 százalékkal a szalámi, szárazkolbász és a sonka ára.
A szeszes italok, dohányáruk az átlagossal közel megegyező mértékben drágultak. A legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal a ruházkodási cikkek árai nőttek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A tartós fogyasztási cikkek, az egyéb cikkek, a szolgáltatások, valamint a háztartási energia áremelkedése átlag alatti volt. Ez utóbbin belül a palackos gáz 3,5 százalékkal került többe, mint 2006 februárjában.
Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős volt a szóródás: az idényáras élelmiszerek 44,9, a tojás 8,9, a száraztészta 4,8, az éttermi étkezés 4,7, a munkahelyi előfizetéses étkezés 4,2, az iskolai étkezés 3,9, valamint az étolaj 3,1 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt 8,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,3 százalékkal a cukor, 6,8 százalékkal a péksütemények és 3,8 százalékkal a csokoládé, kakaó ára.
A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,8 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,3 százalékkal, a háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 márciusában.
Az egyéb cikkek áremelkedése átlagot meghaladó, 2,6 százalékos volt, a járműüzemanyagok 7,8 százalékkal nőttek. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt, ez utóbbin belül a helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,7, a vízdíj 4,9 százalékkal drágult. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom