Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A fogyasztói társadalomról...

'Először nyissa ki a zacskót, s csak utána egye meg, ami benne van' – a felhívás az egyik amerikai légitársaság sós mogyoróinak csomagolásán olvasható, s egyben az egyik gyöngyszeme a New Scientist című brit tudományos magazin év végi összeállításának, amely azt igyekszik bemutatni: a fogyasztói társadalomban a gyártók mennyire rettegnek a fogyasztótól, s főleg az elégtelennek ítélt tájékoztatás esetén általa indított, gomba módra szaporodó milliós kártérítési perektől.
Ennek egyik legszemléletesebb példája a Rowenta figyelmeztetése, amely az egyik új vasalótípus használati utasításában olvasható, s amely szerint „a ruhát a vasalás előtt ajánlatos levenni". A brit Marks & Spencer áruházlánc ugyancsak a forró meglepetésektől kívánta óvni vásárlóit, amikor az egyik süteményféleség csomagolására ráírta: „Vigyázat, a termék melegítés után meleg lesz!" Hasonlóan hasznos felhívás olvasható az autókhoz és kerékpárokhoz kapható visszapillantó tükrökön az Egyesült Államokban: a matrica arra emlékezteti a vezetőket, hogy „a tükörben látott tárgyak ön mögött vannak". A Nytol nevű brit altató dobozára a gyártó minden eshetőségre készen ráírta, hogy „a szer szedése után álmosság léphet fel", a Boots nevű brit illatszer- és gyógyszerforgalmazó hálózat pedig azt találta szükségesnek feltüntetni az 5 évesnél fiatalabb gyermekeknek szánt köhögés elleni szirup csomagolásán, hogy a kanalas orvosság szedése alatt „tartózkodni kell a járművezetéstől, egyéb gépek üzemeltetésétől és az alkoholfogyasztástól".

Az összképet nemritkán fordítási nehézségek is tarkítják, mint pl. annak a dél-koreai gyártmányú konyhakésnek az esetében, amelynek az angol nyelvű használati utasítása szerint „keep out of children" – vagyis a vásárló lehetőleg ne döfje a gyermekeibe. Ez is megszívlelendő tanács, de az eredetileg szánt szöveg – „keep out of reach of children" – helyesen arra intene, hogy a kés nem gyerek kezébe való.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom