Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A földön szárnyal a Rába

A győri Rába Járműipari Holding ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. A cég budapesti sajtótájékoztatóján kiderült, szárnyalni nem csak a levegőben, a földön is lehet. Legalábbis akkor, ha olyan vállalatok a megrendelői, mint a svéd Scania és az amerikai Marmon-Herrington.
Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója a közelmúltban tért haza az USA-ból, s nem akármilyen szerződést hozott magával. Az eddig kis vevőnek számító Marmon-Herrington céggel három évre szóló, 135 millió amerikai dollár értékű keretmegállapodást írt alá futóművek szállításáról. Az első negyedév fényes lapjaira tartozik a svéd Scaniával tető alá hozott szerződés is, Rába-futóműveken gurulnak majd Európa legjelentősebb teherautó-gyártójának járművei. Ez a két tény már sejteni engedi, hogy jó évre számíthat a győri vállalkozás.

Az első negyedév adatai is ezt erősítik meg. A Rába 8,7 százalékkal növelte árbevételét, amely három hónap alatt 13 milliárd forintot tett ki. Negyedév alatt 51 millió forint a nyeresége, tavaly ilyenkor még 181 millió veszteség került a rubrikába.

A nyereséghez hozzájárult az is, hogy immár a csoport üzemi eredménye is pozitív. Pintér István hangsúlyozta, hogy a folytatódó növekedést, valamint a pozitív üzemi és nettó eredményt romló devizaárfolyam mellett érték el, vagyis a forinthoz képest gyengébb dollár továbbra sem kedvező a Rábának.

A sajtótájékoztatón csak úgy záporoztak a meghökkentő számadatok. Eszerint a futóműüzletág a FÁK-piacokon érte el a legjelentősebb növekedést, 76 százalékot.

A legjobb teljesítményt a vezérigazgató szerint az alkatrészüzletág produkálta, árbevétele 44 százalékkal nőtt. A telephely-koncentráció eredményeként pedig 100 ezer négyzetméterrel csökkent a Rába termelőterülete.

Az ingatlanhasznosítással kapcsolatban Pintér elmondta: idén lebontják az egykori Budai úti telephelyen levő maradék épületeket is, s ezzel a negyvenhektáros terület minden négyzetmétere beépíthetővé válik. Kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e az ütemmel, az elnök-vezérigazgató azt felelte: gyorsabb tempót feltételeztek a tervezés időszakában.

Koloszár Tamás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom