Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A folyómedrek városa?

Nyílt levél a Védegyletnek

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Független győri polgárként írok önöknek konkrét névmegszólítás nélkül, hogy akit érint, kérem, olvassa el és gondolkozzon el a levelemen. A február 4-i Kisalföldben olvastam, hogy önök ellenzik a torkolati mű építését a gönyűi kikötőnél. A győriek és a vízügyi szakemberek tudják, sok-sok év után végre ez a megoldás hozzásegítené városunkat, hogy ismét a vizek városa legyen. Az ötvenes-hatvanas években Győrben élénk vízi élet zajlott, a Dunában és a Rábában volt víz, kishajók jártak, a strandon – ami hazánk egyik legszebb fekvésű strandja, de ezt önök nem biztos, hogy tudják – dunai stég volt bójákkal körülkerített úszási lehetőséggel.
Mi van ma? A Duna belvárosi szakaszán évente többször alig magasabb mint térdig érő vízben át lehet sétálni, a kikövezett partok alsó részén, aminek mindig vízben kellene állni, gaz burjánzik, lassan már fák nőnek, megszűnt a csónakházi-vízi élet, nincsenek motorcsónakok, nincs vízi turizmus. Győr lassan a folyómedrek városa lesz… Vajon ezt tudják önök?
Önök tiltakoznak. Én is. Önök és tiltakozásuk ellen. 250 év óta „élek” Győrben, és mint régi győri, aki ismeri és szereti szülővárosát, bejelentem önöknek, elegem van abból, hogy bárki kívülálló, bármilyen lobbista a városom fejlődését és élhetőségét megakadályozza, megvétózza! Meg merem kockáztatni, hogy önöknek fogalmuk sincs a város dunai helyzetéről. Jöjjenek el, éljenek itt minimum két-három évig, és ne távolról próbáljanak beavatkozni egy százezres város életébe, jövőjébe!
Magamról annyit, hogy nem vagyok egy gyakran írogató, harcias ember. De megígérem, hogy szülővárosom érdekében és az önök kéretlen beavatkozása ellen én is aláírásgyűjtésbe fogok kezdeni, ha igaz, hogy önök aláírásokat gyűjtenek a dunai torkolati mű ellen. Van előttem egy követendő példa: az eszement Balaton–Rába „projekt”. Itt bebizonyosodott, hogy az ott élők összefogása megmentette a Rábát. Ha mi, győriek összefogunk, mi is meg tudjuk menteni a győri Dunát a külső „jóakarókkal” szemben!
De ha önök valóban segíteni akarnak Győrön és a Mosoni-Dunán, amíg megépül a gönyűi torkolati mű, intézzék el, hogy a szlovák fél állandó magasabb vízszintet biztosítson! („...ha a Mosoni-Dunán hajózni szeretnének, akkor több vizet kell a szlovák féltől kérni...” – nyilatkozták). Ha ez sikerül, még hálásak is leszünk önöknek.
Üdvözlettel:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom