Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A forintzuhanás kiüti a szlovák kereskedőket

Öt év elteltével megtört a kiskereskedelmi forgalom növekvő trendje Szlovákiában: a pozsonyi statisztikai hivatal jelentése szerint januárban 3,3 százalékkal visszaestek az értékesítések.
2008 decemberében még 5,3 százalékkal nőtt a forgalom. Vladimír Vano, a Volksbank elemzője szerint a visszaesés főleg a munkanélküliség növekedésének számlájára írható, továbbá a vásárlók az elbocsátástól való félelmükben visszafogták fogyasztásukat. A bank tapasztalatai szerint idén januárban 43 százalékkal vettek fel kevesebb kölcsönt az ügyfelek, mint 2008 januárjában. A nagykereskedelem értékesítése 23,4 százalékkal zuhant 2008 januárjához képest.

Adrián Durcek, az egyik legnagyobb szlovák kiskereskedelmi üzletlánc, a Coop Jednota regionális igazgatója arról számolt be, hogy a vásárlók a korábbinál kisebb tételeket vesznek és csökken a különbség a hétköznapi és a hétvégi vásárlások között. Durcek nem tagadta, hogy az utóbbi trend főleg annak tudható be, hogy a határ mentén élők a hétvégéken a szomszédos országokba járnak vásárolni, azaz megugrott a bevásárlóturizmus.

A szlovák lakosság egyre intenzívebb magyarországi bevásárlásai nyomán jelentősen bővültek a magyar kiskereskedelmi üzletláncok hirdetései a szlovákiai lapokban és az internetes portálokon. A pozsonyi Új Szóban például korábban is hirdetett az egyik győri üzletközpont, ám a napokban már Miskolcról is megkeresték a lapot. "Az utóbbi hetekben látványosan nőtt a magyarországi hirdetőink száma" - közölte Miriam Hasková, a losonci regionális lap, a Lucenecko munkatársa, főleg salgótarjáni vállalkozók adnak fel hirdetéseket. A Tesco magyar szórólapokat osztogat a határ közeli Füleken és Érsekújvárban. A CTK cseh hírügynökség szerint meg is látszik a hatása az akciókat gondosan feltüntető reklámoknak, hiszen míg a szlovák oldalon üresen konganak az áruházak, Salgótarjánban szlovák rendszámú autókkal vannak tele a szupermarketek parkolói.

Olvasóink írták

 • 14. skeletorNB 2009. március 09. 21:45
  „Az egy dolog, hogy Szlovákia már bekerült az Euro-zónába, de milyen áron? A minimálbérek és a nyugdíj töredéke a magyarnak.”
 • 13. comet 2009. március 09. 16:16
  „10. logaritmus, - félreértettél, Gyurcsány 2006- őszén kijelentette (nem ígérte) a CNN riporterének (amikor az a hazudozásairól faggatta) hogy 2008-ban Euró lesz Magyarországon, a Fidesztől teljesen függetlenül. Ezzel akarta elterelni a szót a kényelemetlen kérdésekről. Akkor sem csinált mást egyébként mint hazudott.
  A Bokros nevezetű messiás már egyszer szerephez jutott kis hazánkban, a megszorításokon kívül mást nem csinált, és ismételten hangsúlyozom hogy a válság elkerüléséhez a fél ország eladása is kellett akkor. (a tizede is elég lett volna, csak mindent a névértékenek töredékéért kótyavetyéltek el.) Bokros Lalának amúgy lett volna egy szimpatikus húzása, meg akarta nyesegetni a Csányi és Princz féle bankmogulok hatalmát, de ezt a Suchmann-Kocsis-Csányi féle triádok meg háttérben lapuló vörösingesek megakadályozták.
  A bűnözés, korrupció visszaszorítása, munkavállalók jogainak megerősítése, munkaadó visszaéléseinek szankcionálása, dolgozó megbecsülésének kikényszerítése, ha kell kártéríttetése. Ezek a dolgok kellenek a mai piacképes termelés feltételeinek kicsikarásához. Nem nyerészkedő, dözsölő, hanem racionális gondolkodású hosszútávra tervező, felelősséget vállaló vezetők kellenek. És erre a magra jöhetne a Bokros takarékossági csomagja, meg a büdzsé lefaragása stb. mert ezek nélkül a vödörből továbbra is kifolyik a víz.
  Majd ha a magyar vállalat vezetés akkora létszámmal annyit termel mint nyugati megfelelője, és a dolgozó annyi mindent is tud vásárolni mint a kinti melós, akkor leszünk versenyképesek. A technológiához, módszerekhez már hozzá lehet férni, csak csinálni kell. Ilyen célokat kéne kitűzni.
  Ez nem álom, mert van ahol már működik, és aki dolgozott már nyugati vállalatnak az tudja hogy ők is emberből vannak.”
 • 12. makákó 2009. március 09. 14:00
  „Logaritmus: csak megjegyezném, hogy a szlovákoknak van Euro-juk!!! Rajtuk röhögtünk évekig. Igaz, hogy most ők is sz..ban vannak, mert mást se gyártanak csak nyugati autót.
  Egy politikus véleményem szerint azért áll ki a nép elé, hogy alkosson valamit, nem pedig jópofizni. Az a színész. Egy szoborhoz is ki kell vágni egy élő fát, mégse a fát koszorúzzák, hanem a szobrot!
  Én sajnálom a nyugdíjasokat, őket még hajlandó vagyok pénzelni, de a MÁV-ot, szoc.segélyen élőket (akik megtagadják a közmunkát), idióta szakszervezeteket NEM!!!
  Miért nem adjuk el a MÁV-ot? Egy baromi nagy gonddal kevesebb lenne! Meg a vasutasok is megtanulnának dolgozni a sztrájk helyett (T.a.M.K. tisztelet a morzsányi kivételnek)!”
 • 11. Logaritmus 2009. március 09. 13:19
  „makákó: értem az érvelésed, csak a "gond" az, hogy a választók 40%-a nyugdíjas, segélyből élő roma, munkanélküli, nagycsaládos, van félmillió rokkantnyugdíjas.... Magyarország nyakán iszonyatos terhet jelent az ő jelenlegi szinten való eltartásuk, a költségvetés nagy része szociális kiadásokra megy el, plusz a MÁV-ra a hatalmas szakszervezetével, a kismillió önkormányzatra, stb. és ha ezeket valaki megpróbálja lebontani vagy átépíteni, akkor vagy elfogy a bátorsága, vagy szembekerül a szakszervezetekkel, vagy jön az ellenzék a népszavazásával. Egy politikus sem akar hős lenni, örökre beáldozni magát az egyébként társadalmilag már rövidtávon is hasznos célért.”
 • 10. Logaritmus 2009. március 09. 13:16
  „comet: a velünk többé-kevésbé egy szinten álló lengyelek, csehek is 2008-2010 közé remélték az EUR-t és nekik sem sikerült, kár tehát Gyurcsányra fogni azt, hogy Orbán ígérete miért nem teljesült. Jó lenne ha lenne Eurónk, nagyon! A kormányt hibáztatnám, ha a lengyeleknek és a cseheknek sikerült volna és csak mi árválkodnánk itt a saját nemzeti valutánkkal de mivel nem így van, utólag azt lehet mondani hogy Orbán ígérete politikai kijelentés, PR volt, ami sajnos nem jött be, utólag pedig kár is hivatkozni rá. A következő hetekben kialakul, hogy Magyarország mit tud vállalni az EUR bevezetése érdekében, és a kormány végre valahára bejelenti a pontos menetrendet is amihez tartanunk kell majd magunkat. Csak remélni tudom, hogy a kormánynak lesz elég bátorsága szembemenni a saját szavazóinak egy részével a cél elérése érdekében, és a Fidesz nem fogja majd "népszavazósdival" lehetetlenné tenni az EUR bevezetését.

  Nem akarok belemenni abba, hogy a Fidesznek van -e programja vagy sincs, mert abból úgyis csak hitvita lesz beszélgetés helyett. Amit én látok az az, hogy a Fidesz szép nagyra hizlalta a szavazótáborát és joggal fél attól, hogy egy világos és koherens program kihirdetésekor a nyáj szétszaladna. Nem is mernek túl sarkosan fogalmazni. A Fidesz már jó 1-2 éve csak célokat fogalmaz meg (legyen magas foglalkoztatottság, alacsony infláció, stb.) ami mellé csak pozitív, senkit nem sértő eszközöket tesz (alacsony adóztatás, stb.) és nem beszél arról, hogy az alacsony adókból befolyó kevesebb bevételből hogyan tartja fent a mostani, igencsak pazarló és kövérre duzzadt nyugdíjazási, segélyezési, oktatási, önkormányzati rendszert. Ezzel adós, amit politikai okokkal meg lehet magyarázni és meg is értem én, de a jövőt tekintve, ha a Fidesz nyerne 2010-ben a választásokon elég sötét a kép.”
 • 9. bambinaXX 2009. március 09. 12:04
  „Makákó: sztem vette. amúgy Bokrosra én is szívesen szavaznék. volt neki már "mentőcsomagja", csak akkor még nem akarta elhinni senki, hogy szükség van rá. a bal/jobb-huzavona, egymásraígérgetések és látszatintézkedések semmit sem érnek. sz..r van. lépni kell.”
 • 8. makákó 2009. március 09. 11:46
  „Én Bokrost jelölöm! Ha ő lesz a miniszterelnők, pár éven belül kinn vagyunk a szarból. Ha Fleto/Orbi marad/jön, évekig szarakodunk a semmin, és a mocsár aljáról szívjuk az oxigént szívószálon.
  Bokri bevállalja, amit kell, nem szépítget.
  Mondjuk ha Botkát vesszük alapul, akkor Szegedet elkerülte a válság, és minket nem is érint! Csak tudnám mitől lett a törlesztőm 30%-kal magasabb?????????!!!!!!!! Ennek adtak diplomát?????? Vagy vette?”
 • 7. comet 2009. március 09. 11:05
  „2002-óta MSZP-s galeri irányítja az országot, ezért a "milenne ha Orbán..." típusú elméélkedések eléggé értelmetlenek.
  Orbán 2007-re ütemezte az EURo bevezetését, Gyurcsány 2006-ban határozottan állította a 2008-as bevezetést, most meg itt tartunk. Nincs olyan komoly közgazdász aki Fletó ténykedéséről pozitívan vélekedne.
  Orbánnakis vannak elképzelései, melynek kereteit folyamatosan hangoztatja, tehát az sem igaz hogy nincs programja. Ennél többet felesleges neki mondania mert Fletó a saját ostoba feje után megy és közben szélhámos módon a másikat hibáztatja. Orbán egyszer avatkozott be, amikor megakasztotta az Eü "reformot", mert ott már akkora volt a káosz ami messze túl mutatott a 19 milliárdos bevételen.
  Orbán felelős azért, mert ő nagyon jól tudta, hogy mit művel Fletó, és nem tett meg mindent hogy korábban megszabadítsa az országot tőle, holott alkotmányos kötelessége lett volna. Lelke rajta.
  Orbán a kisebb rossz, amin el lehet indulni, csak most már el kell indulni. Az MSZP amúgy még mindig Kádárból él holott közük nincs hozzá, úgy hogy ez is egy nagy átvágás, mint minden ami kapcsolatba van az ország történelmének legszégyenteljesebb pártjával és kormányával.”
 • 6. rozator 2009. március 09. 10:28
  „Azért ha az Orbán most hatalomra kerülne evvel a semmi nemjó programmal,nézhetnénk a 400ft-os eurót!”
 • 5. comet 2009. március 09. 10:22
  „a forintzuhanás Fletót is kiüthetné már.”
 • 4. paranoid 2009. március 09. 10:08
  „Legalább visszahozzák a sok lóvét amit annó mi költöttünk náluk. :) Ráadásul már eurót hoznak :)”
 • 3. rozator 2009. március 09. 10:01
  „Ez nem utálat kérdése!Mi sem azért jártunk oda meg ukrajnába és szerbiába tankolni mert szerettük őket!A politikusok meg kapják be!”
 • 2. csutka 2009. március 09. 09:54
  „Nekem is rögtön ez jutott eszembe.”
 • 1. persona 2009. március 09. 09:23
  „Egy okkal több, hogy utáljanak minket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazugságvizsgálat várhat Dzsenifer anyjára

A rendőrség hazugságvizsgálatnak veti alá a Tiszabőről eltűnt öthetes csecsemő édesanyját. Tovább olvasom