Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A forma védelme

Az ipari, kézműipari termékek külső formáját, sík vagy térbeli megjelenését védi a formatervezési minta jogintézménye.

Az esztétikus megjelenés növeli a termékek piaci értékesítési esélyeit, az oltalom pedig véd a jogtalan másolás ellen. Az ipari, kézműipari termékek külső formáját, sík vagy térbeli megjelenését védi a formatervezési minta jogintézménye.

Az oltalom megszerzésének feltétele, hogy a minta új legyen, tehát az még a bejelentés előtt sehol sem került nyilvánosságra. Egyéni jelleggel is rendelkeznie kell, ha tényleges formatervezői tevékenységen alapul. Nem kerülhet oltalom alá olyan minta, amelynek a külső jellege kizárólag a termék műszaki rendeltetéséből adódik. Az összetartozó elemekből álló készletek, mint például az étkészletek, bútorgarnitúrák is védhetők, de az egyes elemekre külön-külön is kérhető oltalom. Közös külső jellegzetesség lehet egy díszítőmotívum, amely minden mintán szerepel, de bármely formai vagy jellegbeli azonosság is összekapcsolhatja a mintákat.

Hasonlóan más oltalmi formákhoz, szabályszerű bejelentést kell tenni. A mintát fényképpel, rajzzal vagy más grafikai ábrával kell bemutatni a bejelentésben. Az eljárás viszonylag gyors, az oltalom maximum egy év alatt megszerezhető és öt évig érvényes. Ötévenként - legfeljebb négyszer - meghosszabbítható.

A mintaoltalom jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy azt saját maga hasznosítsa, vagy másnak engedélyt (licenciát) adjon, továbbá bárkivel szemben felléphessen, aki az ő engedélye nélkül a mintát hasznosítja. A magyar bejelentés természetesen csak Magyarország területén biztosít oltalmat. Nemzetközi bejelentést is lehet tenni közvetlenül az EU hivatalában vagy a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.
(alcím) Iparjogvédelmi képzés

Iparjogvédelmi képzést szervez április 24-étől a Magyar Szabadalmi Hivatal a megyei kereskedelmi és iparkamarában. A hatvan órás, középfokú OKJ-s tanfolyam költsége leírható a szakképzési alapból. A résztvevők a szabadalom, a használati minta, a formavédelem, a védjegy (cég-, termék- és doménnév), és a szerzői jog területén szerezhetnek jártasságot. Mindezek kiemelt eszközei a vállalkozások fejlődésének. További felvilágosítás és jelentkezés: Török Antal igazságügyi szakértő, 96/413-688, 20/9569-721.

Tulajdonvédelmi információk

A Magyar Szabadalmi Hivatal regionális szellemi tulajdonvédelmi információs szolgáltatása kamaránkban: ötlet, találmány, szabadalom, termék- és cégnév, logók, szlogenek, formavédelem, szerzői jogi és jogvitás ügyek. A szellemi tulajdonvédelem érdekében segítségnyújtás és térítésmentes szaktanácsadás az egyes szellemi alkotások, az iparjogvédelem eszközei, az oltalmi formákban történő eligazodás, azok kiválasztása és az EU tagországaira való kiterjesztése, az iparjogvédelmi adatbázisok használata terén. Védje cégnevét már az alapítás előtt, szellemi értékeit a cége működése alatt!

Érdeklődés, bejelentkezés, telefonon történő tájékoztatás Török Antal iparjogvédelmi, igazságügyi szakértőnél (96/520-200, 20/956-9721, iparjog@gymskik.hu). Személyes tanácsadás hétfőn és szerdán 13-tól 17 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom