Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A formás alakot eltakarja a talár

A női szépségpraktikák nem érvényesülnek a tárgyalótermekben. A bájakat elrejti a talár. A pereknél az számít, mi van a fejekben. Csongrád megyében majdnem százzal több a férfi egyéni ügyvédek száma. Két szegedi ügyvédet kérdeztünk meg a témában – egy nőt és egy férfit.
A csinos, szemrevaló ügyvédnőknek nincs módjukban, hogy a tárgyalóteremben bájaikkal eltereljék a férfikollégák figyelmét. A talár takar. Használatát a rendszerváltás után tették kötelezővé. A legtöbb ügyvéd nem kedveli viseletét, de nincs más választásuk: be kell tartani a szabályokat. Úgyhogy az ügyvédnőknél hiába a nőiesség, a tárgyalásokon a küllem nem érvényesül, a lényeg az, hogy mi van a fejben.

Ábrahám Klára szegedi ügyvéd szerint a talár komolyságot ad, és talán arra is jó – ha már az öltözetet firtatjuk –, hogy még jobban tükrözi a bíróságon a női egyenrangúságot. Mert azt egy percig sem lehet tagadni, hogy ebben a szakmában is, mint az élet minden területén, a nőknek nehezebb érvényesülni.

Arányok

Csongrád megyében – az ügyvédi kamara adatai alapján – 464 egyéni ügyvéd dolgozik. Az országos átlagnak megfelelően közülük 285 a férfi, míg 179 női ügyvéd van bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy az ügyvédek 62 százaléka férfi Csongrád megyében.

– A nőknek a tárgyalóteremben nagyobb határozottságot kell mutatniuk – mondja a tizennégy éve ügyvédként dolgozó hölgy.

Bár azt kollégája, Török Béla is elismeri, hogy a nők sokszor alaposabban, precízebben felkészülnek, mint a férfiak – ez talán a genetikából is adódik –, de még sincs női sztárügyvéd. Ábrahám Klára szerint ennek egyik oka az is lehet, hogy az ügyvédszakma múltja az erősebb nemhez kötődik. Az ügyvédi pályán a férfiak és a nők aránya hatvan-negyven százalék, ami viszont azt is mutatja, hogy a nők kezdenek felzárkózni.

Ugyanakkor a nőknek sokkal nehezebb építeni karrierjüket, mivel a családban több teher van a vállukon. De emiatt nem szenvedhetnek csorbát az ügyek. Az ügyfél nem érzékelheti jogi képviselőjének magánéleti terheit.

Reklám nélkül

Az ügyvédek etikai kódexe szerint a kamara tagjai nem reklámozhatják magukat. A táblájuk sem lehet túlságosan felhívó jellegű. Nem ez a gyakorlat Európában. A unióban sokkal szabadabban reklámozhatják magukat az ügyvédek. Az Amerikai Egyesült Államokban viszont még az öreg kontinensen megszokottnál is nagyobb a reklámlehetőség. Az USA-ban minden megkötöttség nélkül ajánlhatják tudásukat az ügyvédek és irodáik.

– Frissnek, fittnek kell lenni a problémamegoldásoknál. Ez alkat kérdése is. Az évtizedek óta a pályán dolgozó, törékenynek látszó ügyvédnők belülről hallatlan erősek. Ezt másként nem lehet csinálni – fejtegeti Ábrahám Klára.

Az is érdekes, hogy sok ügyfél – főként büntetőügyekben – férfiügyvédet keres. A legtöbben azt hiszik, a férfiasság egyenlő a keménységgel és a határozottsággal. A tizenhat éve ügyvéd Török Béla úgy véli: a nők gondolatmenetét sokszor nehéz követni. Főként igaz ez a válóperes ügyekben, amelyekbe – Béla állítása szerint – jobban beleéreznek a nők, sokszor lényegre tapintóbban tudják előadni a problémát.

– Nem kell félteni a női kollégákat, nem ijednek meg akkor sem, ha egy jóvágású, magas férfi áll velük szemben – mondja a közel kétméteres egykori válogatott kerettag szegedi vízilabdás. Úgy gondolja: a tárgyalóteremben, vagy a peren kívüli egyezkedések során – akármennyire is képviselnek egy ügyet – meg kell adni a kellő tiszteletet a nőknek. Olyan hangnemet kell választani, a mondandót olyan köntösbe kell csomagolni, hogy az ne legyen bántó. Persze amit ki kell mondani, azt csak egyenes beszéddel lehet, amitől egyetlen ügyvédnő sem szeppen meg. Az egyeztetésekre is illik a női kolléga irodájába menni, de legalábbis fel kell ajánlani a lehetőséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom