Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A fővárosban is készülnek a Duna áradására

A fővárosban is készülnek a Duna áradására, mivel a folyó vízszintje hétfőn valószínűleg eléri a nyolc métert. A Fővárosi Vízművek folyamatosan figyeli kútjait; a Római partot várhatóan teljesen elönti a Duna, Óbudán készülnek a kitelepítésre; a hajózási forgalomban nincs korlátozás.
Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a Duna vízszintje Budapestnél 550 centiméter volt, míg az előrejelzés szerint hétfőre nyolc méter körüli vízszintre lehet számítani.

Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője elmondta, hogy kútjaikat folyamatosan figyelik és abban a pillanatban, amikor azt tapasztalják, hogy a folyó víze bekerül valamelyikbe, azt azonnal lezárják. Hozzátette: a jelenlegi vízszint-előrejelzések alapján erre nem kell számítani, de előfordult már olyan, hogy kútjaik húsz százalékát le kellett zárniuk.

A Fővárosi Vízművek operatív csoportja péntektől ülésezik, dönt arról, hogy milyen vízügyi intézkedésekre van szükség. A szóvivő azt is elmondta, amikor megemelkedik az vízszint, az ÁNTSZ ajánlására a klórszintet is meg kell emelniük, nehogy szennyeződjön az ivóvíz.

Hozzátette, tudják, hogy melyek a védelemre szoruló pontok, illetve hol kell védeniük létesítményeiket, így árvízvédelmi szempontból is felkészültek.

A Római part várhatóan teljesen víz alá kerül. A Római partért Egyesület csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a III. kerületi Királyok útján található földgát szerintük nem tudja műszakilag megbízhatóan biztosítani ötvenezer ember árvízvédelmét. A fővárosi árvízvédekezésnek ez a leggyengébb pontja - vélekedtek.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere is arról beszélt csütörtökön: a kerület évek óta szorgalmazza, hogy a római parti árvízvédelmet meg kellene oldani. A helyi védelmi bizottsági aznapi ülése után elmondta, hogy negyven lakóházat, tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán. A polgárőrség és a közfenntartó már megkezdte a környéken lakók tájékoztatását a várható helyzetről.

A fővárosi hajózási közlekedésben nincs korlátozás - közölte Kojnok Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Hatósági Főosztályának vezetője az MTI-vel. A magas vízszint a hidak alatt történő áthaladásnál jelent problémát, de erre vonatkozóan nem adnak ki korlátozást. A hajósoknak kell megítélniük, hogy tudnak-e közlekedni hajójukkal, vagy nem.

Kojnok Róbert hozzátette, hogy a hajózási forgalomban az ügyben illetékes operatív törzs kérésére rendelnek el korlátozást, akkor, ha a hajók által okozott hullámok a gátakat veszélyeztetik. Legutóbb 2002-ben rendeltek el forgalomkorlátozást, hogy a Margitszigetet védő homokzsákokon ne bukjon át a víz. Akkor 910 centiméter körüli volt a vízszint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra gázolt a metró a fővárosban

Gázolt a 3-as metró csütörtök este az Árpád hídi állomásnál - közölte a BKV fődiszpécsere. A Lehel… Tovább olvasom